måndag 9 september 2013

Mera blåbär! Blåbärspannkakor med smält smör och lönnsirap


Blåbär är både gott och nyttigt. Här i riktigt smarriga pannkakor som blir härligt pösiga. Pannkakorna är riktigt mättande och innehåller en del sött så jag skulle inte rekommendera att äta dem som kvällsmat. Kan bli knepigt att somna då kan jag informera om, vis av egna erfarenheter :-)

Lönnsirap passar verkligen att ringla över pannkakorna som blir frasiga i kanterna och fulla med smak. Jag skulle rekommendera dem som mellanmål eller till frukosten när du har gott om tid. Det går jättebra med frysta blåbär som får tina om du inte har plockat egna eller inte har lust att betala skjortan för färska blåbär i affären.

6-8 (ganska tjocka) pannkakor
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg - gulan och vitan för sig
3 1/2 dl filmjölk
1/2 dl rapsolja
2 dl blåbär
Smör
Lönnsirap
Eventuellt mer blåbär

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke som du sedan ska kunna vispa i. Dela äggula och -vita. Ner med äggula, filmjölk och olja i bunken med det torra. Vispa till en slät smet. Vispa äggvitan tills den blir hård. Vänd ner försiktigt i pannkakssmeten och blanda till sist ner blåbären. Stek pannkakorna på inte alltför hög värme i lite smör. 2-3 minuter på första sidan tills det bildas små bubblor på ytan. Vänd och stek ett par minuter till. Anpassa mängden smet till hur stora/tjocka du vill ha dina pannkakor och efter den stekpanna du använder. För små lite tjockare pannkakor, använd en liten panna och måtta ca 1 dl till varje pannkaka. Servera direkt med en klick smör som får smälta ner ovanpå pannkakan, lönnsirap och eventuellt blåbär.



Blåbären färgar pannkakorna så att de ser lite skumma ut,
nästan gröna i färgen, men smaken är det inget fel på!



Servera gärna med blåbär både i och utanför smeten!


Och så sommaren som fortsätter in i september. Härligt! Får väl se hur länge det varar men det är bara att njuta av det som erbjuds. Än så länge känns det som att de mustiga och värmande grytorna och långkoken får vänta lite till :-)

18 kommentarer:

  1. Löjligt gott, och GALET fina bilder! KRAM!

    SvaraRadera
  2. Mums, så gott! Måste vara lönnsirap OCH smör till pannkakor - sluuurp! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur. Det går ju inte med bara det ena :-) Kram!

      Radera
  3. För att undvika den läskiga färgen brukar jag ha i lite saft från blåbären i själva smeten - då blir de superblåa istället! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Absolut hellre superblått än äckelgrönt :-) Tack för tipset!

      Radera
  4. Jag är inget pannkaksfreak som resten av familjen. De äter pannkakor på längden och tvären, båda barnen. Jag vet inte varför jag tycker att det är bukfylla? Märkligt för det smakar ju inte konstigt. Jag tror att det är konsistensen jag har svårt för. Men blåbär!!! Mums! Här i Göteborg torkade de bort den här sommaren. Men man kan ju köpa, så ingen sorg över det.

    Ha en fin tisdagskväll! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa pannkakor av den här typen med bakpulver - de blir mycket fluffigare och inte alls så där bukfyllande som vanliga pannkakor. Och så kan man ju smaksätta med så mycket gott också... Samma med blåbären hos oss på landet. De torkade bort :-( Tur det finns i frysdisken!

      Ha en fin vecka - kram!

      Radera
  5. Jag kommer och hälsar på en gång till - och då vill jag ha pannkakor! ;)
    Eller så kommer du hit och så steker du dem här. Ja? JA!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK, noterat! Eller så gör jag det på plats. Eller både och :-)

      Kram!

      Radera
  6. Oh yes, den där sockerkicken är inte lätt att sova på... bättre att vakna till:)
    Men smör, nej det har vi faktiskt aldrig provat till pangkakor, det låter ju som något som bör testas, iaf an gång. På semestern blev det en hel del canesyrup på pannkakorna, makalöst gott.

    Solvärmen håller i sej, det hoppas vi på,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, hellre vakna med en sockerkick än att försöka sova på den. Nästan så man blir bakis :-)

      En liten klick salt smör blir väldans gott på pannkakorna.

      Nu är det regn som gäller. Men jag gillar det :-)

      Kramar!

      Radera
  7. Ser toppengott ut! bara man kan få J att äta pannkakor, som han påstår "inte är mat". Men som en brunch borde det gå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, som hel måltid är det ju tveksamt men man kan ju fylla pannkakorna med allt möjligt och servera olika tillbehör till. Som du säger, som del av en brunch till exempel. Lycka till med omvändningen :-)

      Radera
  8. Var synd att vi inte hann att ses när jag besökte storstan, men jag får väl se till att få ändan ur och komma upp lite oftare.
    Ha en skön helg. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen synd! Helt klart får du pendla hit lite oftare och så ska jag se till att komma till Kalmar också. Måste jag ju!

      Tack, helgen blev fin. Nu är det regnig vecka men det är fint det också. Hoppas du får en fin vecka!

      Kram!

      Radera
  9. Haha, det känns som att det bara är du och jag kvar i blogg-Sverige som fortfarande använder vetemjöl :-) Pankisar är fin mat det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, du. Undrar vad det betyder... Att vi är gammalmodiga eller helt enkelt bara modiga som vågar stå emot strömmen :-) Rör inte mina pannkakor!

      Radera