tisdag 26 november 2013

Potatisklyftor med rostade grönsaker och fetaost - här till färsbiffar fyllda med Café de Parissmör


Att slänga in en plåt med potatis och grönsaker att rostas i ugnen har väl de flesta provat... Men att avsluta sejouren med att lägga på fetaost som får lite lagom färg och ger massor av smak kanske inte är lika vanligt? Nåväl. Det kan vara så att jag är hopplöst efter när det gäller att piffa till ugnsrostade grönsaker men jag bjuder på det i alla fall :-)

Som vanligt blir det lite så att jag tar upp det som de flesta uppfattar som tillbehör först, nämligen just potatisen och grönsakerna i ugnen, istället för att lyfta fram proteinet, färsbiffarna fyllda med Café de Parissmör. Men lite så är det för mig. Jag är ingen älskare av kött på det viset, det är roligare att variera tillbehören - det som blir huvudnumret för mig.

Jag menar visst, färsbiffar kan man ju variera med olika fyllningar, kryddningar åssåvidare men kyckling är ju kyckling, och en köttbit är en köttbit (jag fattar - man kan tillaga dessa proteinkällor på olika sätt med olika smaker också) men det finns ändå begränsningar för hur mycket man kan variera. Tillbehör däremot, kan varieras i det OÄNDLIGA! Att bjussa på goda tillbehör som passar till alla möjliga proteinkällor och som vegetariska alternativ, det gillar jag!

Den här potatisen som rostas med aubergine, squash, röd lök och paprika - det är grejer det till så många olika sorters kött eller fågel. Fisk är jag däremot tveksam till om detta passar till... De som känner till fisk och tillbehör får gärna tycka till.

Färsbiffar som jag gör ofta och gärna fylldes den här gången med Café De Parissmör som jag köpte färdig i en sån där rund förpackning där man trycker upp smörrullen från botten. Men gör gärna eget aromsmör, t.ex. persiljesmör eller vitlökssmör - som du sedan fyller färsbiffarna med på samma sätt. Att fylla färsbiffarna med ett smaksatt smör - ja, vad kan man säga. Det blir saftigt och väldigt, väldigt gott... Jag har inte gjort någon sås till det här - det behövs faktiskt inte.

Innan du sätter igång, mitt allra bästa tips för vilken matlagning efter recept som helst - läs alltid igenom hela receptet innan du sätter igång. Hos mig gäller det även att titta igenom bilderna och läsa bildtexterna - för din skull - för bästa resultat!

Ca 4 portioner

Färsbiffar
400 g nötfärs
1 ägg
1/2 dl mjölk
3 msk ströbröd
1 tsk soja
1 1/2 msk sirap
Salt, svartpeppar och vitpeppar
1 "rulle" Café de Parissmör
Flytande smör/rapsolja (eller annat fett att steka biffarna i)

Grejerna i ugnen
8 fasta potatisar, skalade och delade i klyftor
1 aubergine, i grova "kuber)
1 squash, i grova "kuber"
1 röd lök, grovt hackad
1 röd paprika, i bitar
150 g fetaost, tärnad
Olivolja
Salt och svartpeppar
Färsk oregano

Ugnen på 225 grader. Sedan skalar du potatisen och skär den i klyftor. Lägg klyftorna i en skål eller kastrull med kallt vatten medan du förbereder resten. När allt är preppat och klart, häll av vattnet från potatisklyftorna och torka noga av dem. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olivolja. Blanda om ordentligt - gärna med händerna. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Ta ut plåten och fördela aubergine, squash, lök och paprika ovanpå potatisen. Häll på lite mer olivolja och blanda runt - igen, gärna med händerna. Ställ in i ugnen igen i ca 10 minuter. Blanda fetaosten med lite olivolja. Ta ut plåten och fördela fetaosten ovanpå. In i ugnen igen i ca tio minuter - tills potatis och grönsaker är genomstekta.

Ta ut plåten och krydda med salt och svartpeppar. Servera med färsbiffarna - se nedan.

Blanda alla ingredienser till biffarna i en skål (förutom smöret och stekfettet). Mängden kryddor är svårt att ange exakt - smaka gärna av genom att steka på en bit av färssmeten i lite smör tills du blir nöjd.

Platta ut färssmeten på en skärbräda till ca 1 cm tjocklek. Skär sedan i jämnstora "bitar". Fördela smöret i klickar ovanpå. Ta sedan varje bit för sig och forma med händerna runt smörklicken. Stek först på ganska hög värme så att biffarna/järparna får fin färg runtom, dra sedan ner värmen och stek färdigt. Du kan även låta biffarna steka färdigt med potatis och grönsaker i ugnen de sista fem minuterna (på ett ungefär) på en plåt eller ett fat.

Servera biffarna med potatis och grönsaker. Garnera gärna potatis och grönsaker med färsk oregano. Gott och vackert!



Genom att låta potatisklyftorna ligga i kallt vatten ett bra tag innan de hamnar i ugnen så
försvinner stärkelsen som annars lätt gör potatisen mosig när den steks i ugn. Var bara
noga med att torka av potatisklyftorna ordentligt innan du tillagar dem i ugnen.
Då blir de perfekt frasiga och goda!



I många recept står det att grönsaker ska tärnas eller skäras i kuber. 
Hur gör man får att få kuber eller tärningar av en cylinderformad squash eller väldigt oformlig aubergine :-) Gör som jag, skär i någotsånär jämnstora bitar. Det blir mindre spill då...



Sådär! Nu har potatis och grönsaker gått färdigt i ugnen. Dags att köra sista omgången med fetaost!



Den salta fetaosten gör sig verkligen toppenbra tillsammans med potatis och grönsaker i ugnen!



En stund senare och osten har fått lite färg med potatis och grönsaker.
Nu är det klart att serveras med biffarna!



Färsbiffarna kan nog lika gärna kallas järpar - de blir små och lite avlånga som
när man gör persiljejärpar. Det här är ett lätt sätt att få jämnstora biffar/järpar.
Platta ut färsen på en skärbräda och snitta det antal biffar du vill ha
(här blev det tio järpar av 400 g nötfärs) och fördela smörklickarna ovanpå
varje del innan du plockar upp dem och formar färsen runt smörklickarna.



Mina färsbiffar den här gången fick kanske lite väl mycket "färg" men de smakade väldigt
gott och saftigt med fyllningen av Café de Paris-smör. Potatisen och grönsakerna 
med fetaosten blev ett fantastiskt tillbehör som jag tänker prova till kyckling nästa gång.


Och hur var det nu med Två små kök i stan och på landet? Inte mycket från landet på ett tag... Men vad göra när jag har fyllt år och vill fira i stan så att gästerna får se vårt nya fina badrum :-) Och när man behöver fixa i ordning efter hantverkarnas framfart och man vill träffa folk som faktiskt bor i stan och inte finns i närheten av landet? Veckodagarnas kvällar räcker inte riktigt till för allt man vill och borde göra - och då är det bra med helg i stan. Så det har blivit några sådana...

Men nu längtar jag verkligen efter att åka till landet över helgen igen. Fast det blir inte den här helgen som kommer heller... Då ska jag nämligen åka någon annanstans. Mer om det sen. Fast allra först ska jag bli av med höstens första (vidriga) förkylning som jag dragit på mig. Snörvel...



12 kommentarer:

  1. Åååh, vad gott! Att göra ugnslagade grönsaker tillsammans med potatisen är ju en sån lätt sak att göra men som man (läs jag) sällan kommer ihåg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en verkligen riktigt gott och så enkelt att göra ju!

      Radera
  2. Du har säkert redan provat, men citron i ugn ihop med potatis, grönsaker och fetaost är riktigt gott! // Åsa i Småland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har smaksatt potatis med citron som kokt och i potatissallad men inte i ugnen som du tipsar om. Tack - det ska jag definitivt testa! Lätt att glömma citronen som "krydda" :-)

      Radera
  3. Jag skulle nog kunna tänka mig att bara äta grönsakerna och osten... räcker för mig! Att rosta rotfrukter och grönt är mitt bästa "vad-ska-jag-äta-idag-lösning".
    Helg i stan är inte så dumt! Eller helg i en annan stad :)
    Men du, krya på dig nu! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig. Du vet vem färsbiffarna är till för främst :-)

      Helg i stan och på landet och i någon annan stad - jag tar alla alternativ!

      Bombar förkylningen med vila och vitaminer. Inget ska stoppa mig!

      Kram så länge

      Radera
  4. Ååååh. Så ledsen över att jag inte kunde hänga med igår. Har också en förkylning som heter duga så varken mat eller dricka (eller jag!) är speciellt roligt just nu. Buhuu. Hoppas Russinet och Flemming tog väl hand om dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi saknade dig förstås! Jag blev väldigt väl omhändertagen :-) Krya på dig!

      Kram!

      Radera
  5. Det hade absolut passat jättebra till fisk, Lotta. En fin bit tonfisk, halstrad lax eller varför inte tillaga en bit torsk tillsammans med grönsakerna i ugnen, det hade blivit så gott så. Vi slänger gärna ner ruccola eller babyspenat i grönsaksröran precis innan serveringen ibland, speciellt när man har i fetaost så blir det kanoners gott.

    Helgen i den andra staden läser vi gärna mer om, ni hade säkert riktigt roligt tillsammans om vi känner er rätt...:)

    Kramarna till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske blir det till fisk nästa gång då :-)

      Vi hade det finfint även om förkylningen drog ner på orken lite grand... Fick äntligen träffa Andy (En herrans mat) och Henrik (En salig soppa). Goa gubbar! Eller grabbarna Grus som jag och Kim kallar dem :-)

      Kramar!

      Radera
  6. Jag håller med dig helt och fullt! Tillbehören är det som är grejen, även om jag är barnsligt förtjust i fint kött. Nu försöker jag att äta mindre kött, inte minst efter min vistelse på sjukhus nyligen. Jag måste hela tiden tänka på vad jag äter. Men en mör biff, ett rosastekt ankbröst eller en lammfilé. Gott men inte så bra för magen...

    Fetaost gillar jag att smula över allt möjligt, även potatisgratäng. Och över ugnsbakade rödbetor. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trenden går ganska mycket mot att köttet snarare blir ett tillbehör och att grönsakerna ska spela huvudrollen på tallriken. Det gillar jag!

      Men, har du varit på sjukhus?! Problem med magen låter det som... Hoppas att du är bättre och sköt om dig!

      Kram!

      Radera