fredag 1 november 2013

Rostade tomater med halloumi och crostini - en hel liten måltid


Jag såg ett recept på ugnsrostade tomater med lockande smaksättning i en sån där receptbilaga som ofta följer med mattidningar. Och sen kunde jag inte släppa det riktigt... Och så gillar jag halloumi och hemmagjorda crostini. Därför blev det helt enkelt en kombo av dessa tre goda ting. I receptbilagan tipsar de om att tomaterna kan läggas på en burgare också, och det tycker jag låter som en riktigt bra idé! Mitt eget bidrag till fler idéer är att mixa tomaterna med lite vatten till en tomatsås att lägga på den hemmagjorda pizzan.

Tomaterna kan man krydda på enklast möjliga sätt med lite salt bara, men här tog jag en genväg till fler smaker - torkat, blandat och klart i en liten glasburk. Smaker från basilika, vitlök, tomat, persilja och svartpeppar landade med lite salt på halverade miniplommontomater innan de rostades i ugnen med olivolja. Ca en timme på 125 grader och du har små smakbomber som du kan äta direkt som de är eller till småplock med charkuterier, i en sallad, till pasta med parmesan eller.. Tja, som här. Med nystekt halloumi och crostini som du enkelt gör själv.

Allra godast crostini gör du själv. Skiva baguette eller som här, foccacia. Pensla med lite olivolja på båda sidor och kör i ugnen på 200 grader, ca 5 minuter på varje sida. Låt svalna så blir de härligt knapriga som crostini ska vara.

När allt var klart var det bara att varva på en tallrik och hugga in!



Förberedelserna går snabbt. Halvera tomater. Salta och krydda. På med olivolja.
Sen är det timmen i ugnen som man måste ha lite tålamod med...



Om du mot all förmodan inte har provat att rosta tomater i ugnen på låg värme ännu
så är det hög tid nu. Kolla bara hur läckert det blir!



Det här blev jag ordentligt mätt på: Rostade tomater, stekt halloumi och crostini.


Så där. Varken långkok, gryta eller soppa. Det får det bli tillräckligt av under perioden som kommer nu. Höst som övergår i vinter... Men gott och mättande. Plockmat eller som en liten förrätt. Som inslag på en buffé. Du bestämmer!

För varje dag som vi har kommit hem från jobbet den här veckan har det verkligen hänt grejer i badrummet. Oj, vilken skillnad det är från hur det såg ut förut och tänk vad snabbt man glömmer bort hur det var innan.... Nu är det inte mycket kvar. Sätta upp kommod, spegelskåp, handdukstork, få toan på plats, montera spotar i taket, koppla in golvvärmen, ställa in badkaret, koppla ihop rören och måla lite... Med det är själva grundinredningen på plats och det allra roligaste återstår. Att få in detaljer som sätter prickar över alla i:n. Kärt nöje!

Ha en riktigt trevlig kväll i höstmörkret!

22 kommentarer:

  1. Jag är så glad att jag lärt mig äta tomat nu. En helt ny värld har öppnat sig för mig. Ditt recept kan jag ta rätt av. Gott!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre sent än aldrig :-) Tomater är verkligen en egen värld av smaklycka.

      Kram!

      Radera
  2. Små söta tomater när de är som bäst!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  3. Vad härligt att badrummet börjar ta form! Och så kul det ska bli att se ett före- och efterkollage - för det tänker du väl visa? :)
    Såna här tomater är ju gudomliga. Och bra nu när tomaterna inte smakar så värst mycket färska...
    Hoppas du haft en bra helg Lotta, kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen härligt! Tror att det kommer att gå fort nu. De är så duktiga våra hantverkare... Självklart ska jag knåpa ihop ett litet collage. Det är så häftigt att se!

      Tomaterna behöver lite hjälp för att de ska smaka lite mer så här års. Mer tomater kommer, jag är tokig i det :-)

      Lagom bra helg - ska inte klaga. Hoppas du har haft en skön hösthelg i Götet!

      Kram!

      Radera
  4. Perfekta tillagningssättet nu när dom där små röda inte är lika goda som de är på sommaren, detta höjer verkligen tomaterna till oanade höjder.
    Så skönt att det snart är färdigt i baderummet, tänk sen när det är helt klart, då glömmer man den där byggröran snabbt!

    Lite "M-I-A" har vi varit den senaste tiden, men vi har inte glömt dej (eller övriga), det är bara livet som kommit emellan lite grann.
    Ha en finfin vecka nu kära Lotta,
    kramar till dej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lätt som en plätt - in i ugnen med de små liven bara :-)

      Livet får lov att ta plats. Det ska ta plats. Hoppas allt är bra med er båda.

      Detsamma till er - kramar i massor!

      Radera
  5. Åh, jag skulle ge halva min lön för att få hit det där nu! Jag har jobbat sent och inte ätit middag och orkar inget laga heller, så jag får hålla tillgodo med fil och flingor, buhuu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackars Moma :-( Ibland kan det smaka riktigt gott med fil och flingor men det blir väldigt mycket flashback till skollunchen när jag inte gillade maten. Kinkig som jag var kunde jag leva på fil och flingor flera dagar i veckan :-)

      Radera
  6. Alltså dessa tomater! Jag älskar dem. De passar på och till allt. Den blir även ljuvlig tomatsås.
    Härligt när man ser förändringen och det fina som växer fram. Vi har precis fått upp tapet i vårt sovrum och då slet vi ned den förra för typ 4-5 år sedan!! Tog aningen längre tid än vi räknat med att fixa till ytan. Men nu är det fint! Till slut :-)
    Ha det gott vännen. Kraaaam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle absolut kunna mixa dem till en sås och lägga på pizzan eller äta till pastan! Nu är det näääästan klart i badrummet :-) Du, det där med tapeten och en startsträcka på 4-5 år, du vinner där :-) Kul att det blev fint!

      Ha det bäst och stor kram!

      Radera
  7. Det här måste provas. Jag har nog aldrig rostat tomater alls. Men det ser onekligen riktigt grymt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir helt klart lite avis på dig som har kvar den första bekantskapen med rostade tomater. Hoppas du testar och gillar!

      Radera
  8. Äääääälskar tomtater!!!! Så kul att följa renoveringen, hördu! Ser finfint ut på ig :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. You and me both! Fler bilder blir det. Snaaart är badrummet klart :-)

      Radera
  9. Alltså de där tomaterna. Yammi! Har testat det i burgare och det är riktigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lär inte dröja länge förrän jag gör det igen och då vill jag verkligen testa att ha det på burgare jag också!

      Radera
  10. Och hacka de där ugnsrostade tomaterna och blanda med cream cheese. Halleluja säger jag bara! :) Så läckra bilder du tagit - vattnas i munnen (tur att det snart är lunch).

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud så smart! Klart man ska göra så! Och så kan man servera det som sås till pasta!

      Hoppas du har en fin höstvecka i London!

      Kram!

      Radera
  11. WOW det ser UNDERBART gott ut:) din blogg gör att jag vill laga mat hela tiden haha.

    Kolla in länken nedan...ett läckert recept jag bifogat som ingen får missa:)

    Ha en härlig vecka:)

    LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

    ps jag hoppas du följer mig tillbaka på bloglovin:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att bloggen inspirerar till matlagning och tack för tipset :-) Recept på västerbottenpaj kan man inte få för många av!

      Radera