onsdag 11 december 2013

Grönpepparbiff i gräddig sås med råstekt potatis


Kött, sås och potatis kan man väl aldrig få för mycket av! Använd olika kryddor till köttet så blir det lätt att variera smakerna.

Grönpeppar är ju riktigt gott men av någon anledning glömmer jag bort den som krydda alltför ofta...Här har jag klappat in en köttbit med krossad grönpeppar, stekt på lite lätt och sedan låtit köttet puttra färdigt i grädde som får ta smak av grönpepparen - hur gott som helst! Särskilt med ett av mina favorittillbehör, råstekt potatis! Unna dig en bit oxfilé till det här, eller ta något annat kött. Eller så gör du färsbiffar och kryddar och tillagar på samma sätt.

Grönpepparbiffar med gräddsås och råstekt potatis
Låt köttbitarna stå framme i rumstemperatur en stund innan de ska ner i pannan. Krossa torkad grönpeppar i mortel eller på annat kreativt sätt. Vänd runt köttet i krosset och klappa in så att det verkligen sätter sig. Hetta upp en stekpanna och smält smör. Stek köttet i ca tre minuter (beroende på storlek och tjocklek) på varje sida så att det får fin färg utan att brännas. Salta och svartpeppra på båda sidor. Ta ur köttet och häll i ett par dl grädde i pannan som får koka ihop tills den blir lite simmig. Lägg tillbaka köttet i pannan med grädden och låt sjuda i såsen ett par minuter. Smaksätt eventuellt såsen med lite extra krossad grönpeppar. Smaka av med salt, peppar och ett par droppar kinesisk soja.

Servera med råstekt potatis och något grönt (eller rött) till. Ugnsrostade tomater till exempel! Istället för att steka potatisen i panna som kräver tid och mer smör, så kan du steka i långpanna. Skiva potatisen ganska tunt och lägg lite omlott i en smord långpanna - gärna på bakplåtspapper. Fördela några klickar smör över potatisen och stek på 225 grader i ungefär 25 minuter. Potatisen närmast kanterna blir så gott som nästan alltid liiite för knaprig men använd gärna bakpotatis för större skivor och skiva de yttersta lite tjockare så är det lättare att få jämn tillagning på all potatis i pannan. Salta och svartpeppra den när den har stekt färdigt.


Grönpeppar - hur gott som helst ju!

Klappa in köttet ordentligt med krossad grönpeppar. Grönpeppar är milt i smaken
så det är bara att ösa på. Gör man grönpepparbiff ska det ju smaka grönpeppar!

Råstekt potatis i långpanna är jättegott till biffen och det är smidigt att låta den sköta sig själv i ugnen.

Såsen får smak av steksky och grönpeppar. Enklast möjliga.
Bara grädde och lite soja som får koka ihop efter stekningen.
 
Köttet blev jättegott och jag är sugen på att testa samma procedur med färsbiffar!

Hur går det med alla julbord då? För egen del har jag avverkat två stycken men hur det än är med julborden på restauranger - från det enklaste stället till det flådigaste - så vinner ändå alltid mammas köttbullar, julskinka, prinskorv och Jansson. Speciellt som jag inte går igång på tusen olika sorters sillinläggningar och lika många varianter på lax...Så om jag bara fick välja ett enda julbord per år så är konkurrensen obefintlig!

16 kommentarer:

  1. MUMS - nostalgi, nostalgi, typ detta var finmat när jag växte upp!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det borde det ju vara nu också - inget fel alls i min bok!

      Radera
  2. Grönpeppar är ju mumsigt som bara den men oftast blir det inte något fräsigare än sås på den kryddan här hemma. Synd faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju just det. Vad sjutton ska man mer göra med den? Får väl googla lite...

      Radera
  3. Ja, visst är det konstigt med den där grönpepparn, den får inte komma till tals i köket så ofta och det är verkligen synd. Likadant är det nog med kompisen rosépeppar, varje gång vi använder dom så undrar vi varför det inte händer oftare...
    Men grönpeppar känns verkligen nostalgiskt och vi minns båda att våra föräldrar bjöd ganska flitigt på grönpepparsås under 70-talet, finfina barndomsminnen:)

    Hur som haver så är vi säkra på att ditt inlägg med dessa frestande bilderna gör så att grönpepparn får den revival den så väl förtjänar! (och vi som ska ha ärtsoppa till middag i kväll, suck!)

    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite samma är det med rosépeppar, absolut. Jag brukar använda fempeppar ibland och då är ju både grön och rosé med men tja, det är ju oftast svart- eller vitpeppar som "vinner".

      Ärtsoppa är inte illa det - pannkakor på det? :-)

      Kramar!

      Radera
  4. Men ÅH. Ibland är kött, sås och potatis precis vad man sugen på! Och grönpeppar - helt klart en alldeles för lite använd pepparfärg!
    Jag har avverkat ett julbord hittills, och det är nog det enda innan julafton. Men jag tycker det räcker, helt klart.
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt!

      Julbord på restaurang blir aldrig så bra som det kan bli hemma. Äter hellre från restaurangernas vanliga menyer men det är klart, blir man bjuden på julbord på krogen så säger man ju inte gärna nej. Det ingår ju oftast trevligt sällskap runt bordet också :-)

      Kram!

      Radera
  5. Kött, sås och pärer blir liksom aldrig fel. Grönpeppar är gott ibland. Rosépeppar hade jag dille på ett tag också :p På julbordsfronten har det tack och lov varit lugnt än så länge. På fredag är det julbord med jobbet. Trevligt förstås, men julmaten på restaurang kan jag gärna vara utan egentligen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte! Och rosépeppar är också gott! Håller med dig, hellre "vanlig" restaurangmeny än julbord... Man får njuta desto mer av sällskapet istället för maten då.

      Radera
  6. Fan vad gott rent ut sagt. Jag ÄLSKAR grönpepparsås. Och kött och potatis. Blir jättesugen på det här efter att ha fluktat en stund på den översta bilden. Många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Och vaddå 70-tal med grönpepparsås :-)

      Många kramar tillbaks!

      Radera
  7. Linda Johansson13 december, 2013

    Samma här, mammas julmat är den bästa! Det känns som slöseri med pengar att gå på julbord för min del: är väldigt kräsen och äter varken någon form av fisk eller sill och äter aldrig bröd till maten. Skinkan, köttbullar och prinskorv är jag väldigt kinkig med och mammas kroppkakor är den enda ätbara!! Har aldrig plats för någon efterrätt så det gäller att välja med omsorg.

    Jag älskar grönpeppar, det är riktigt gott att ösa på ordentligt. Ditt recept såg riktigt smaskigt ut, potatisen måste jag testa. Råsteker inte särskilt ofta (aldrig) eftersom det tar sån tid men det här var en bra lösning. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen slöseri för såna som oss med julbord :-)

      Att råsteka potatis är lite tradigt så att göra det i ugnen är verkligen en bra lösning. Testa!

      Trevlig helg, Linda!

      Radera
  8. Åh vad gott. En rejäl köttbit med god sås och råstekt potatis. Inte allt för ofta man äter det här hemma....Det måste göras nån dag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Det behöver ju inte vara svårare än så :-)

      Radera