tisdag 22 april 2014

Chokladmousse med mango - och lite chili


Det är inte så ofta jag gör efterrätt eller desserter. Eller bakar (årets underdrift att säga att jag inte bakar så ofta men ändå...). Men när det varken behöver vara svårt eller ta lång tid och ändå får man ett bra resultat, ja då hakar jag gärna på! Så är fallet med den här chokladmoussen som med sin mörka och lite bittra smak lättas upp av söt mango i botten och på toppen, och så aningens aning sting från torkad chili.

Så om du inte fortfarande är mätt efter påskhelgens alla godsaker utan kan tänka dig att peta i dig en mousse eller två så tycker jag att du kan läsa vidare och testa det här! Om du inte vill ha för stark chokladsmak kan du dra ner på kakaohalten lite grand.

Jag vet inte hur det är för dig men jag lyckas sällan hitta den där färska, perfekt mogna mangofrukten i affären. Stenhårda. Alltid. Då är det fantastiskt med den frysta tärnade mangon tycker jag, bara att tina och använda på samma sätt som färsk.

Allra först - plocka fram två ägg ur kylen. Separera äggulorna som ska användas rumstempererade.

4 portioner chokladmousse med mango
250 g fryst tärnad mango (eller motsvarande mängd färsk)
100 g mörk choklad (60-70 % kakaohalt)
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 rumstempererade äggulor
Chiliflakes (torkade chiliflagor)

Fördela hälften av mangotärningarna i fyra små skålar, glas eller koppar. Vispa grädden ganska fast tillsammans med florsockret. Bryt chokladen och smält i vattenbad eller i micron. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Rör sedan ner grädden, lite i taget till en jämn smet. Fördela moussen ovanpå mangon. Täck och låt stå ca en timme i kylen innan servering. Vid servering, fördela resten av mangotärningarna ovanpå moussen och strö över chiliflakes.

Tips! Låt moussen stå framme en kvart innan du serverar, så blir den lite mjukare.


Det var svårt att låta bli smeten innan den hamnade i skålarna...

Mangobitar i botten, på med mousse. Låt stå i kylen...

... tills moussen stelnat och toppa sedan med mango och chiliflakes.

Med det här vädret drar det ordentligt i grilltarmen men det blev inget av i helgen. Tiden lades på att städa (!) och lapa sol. Kan ju låta helt galet att städa när det är fint väder men det tar inte så himla lång tid att få ordning på en frigga och en liten sovstuga :-) Nästa gång det blir landet ska det i alla fall grillas och då plockar jag fram kokboken av Jonas Cramby med de bästa recepten för grillning med tillbehör. Lisa Lemkes bok med enbart recept på grilltillbehör är inte heller så pjåkig. Dags att lufta den också tror jag bestämt.

Meningen med livet, nån som kan svaret på den eviga frågan? Kan svaret vara "ett liv med mening"? Det tycker jag låter rimligt, för då är det upp till var och en att känna vad som ger mening i ens liv. Så får man fundera på det. Men svaren man söker kommer aldrig när sinnet är sysselsatt, de kommer när sinnet är stilla.


14 kommentarer:

  1. Jag älskar chokladmousse och skulle gärna ha smakat!

    Förr resonerade jag så att solen skiner idag, kanske inte imorgon och då får städningen vänta men jag har (med åren) insett, att det går lättare att städa när det är soligt, för mulna eller regniga dagar har jag inte lust till mycket alls ;-) Även om idag är första dagen av resten av livet så ska man ibland inte glömma att leva, som om det vore den sista... njuta av mat och dryck, solsken och fin tid med släkt och vänner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är lättare att städa när solen skiner. (Tyvärr) syns ju smuts och damm mycket bättre då :-) Att njuta är fint. Framför allt av relationerna till andra människor. Håller med.

      Radera
  2. Spännande och lite oväntad variant på min favvoefterrätt - chokladmousse! Städade också under påsken, men inte så mycket inomhus (där vi ändå har hur många fyllda flyttkartonger som helst både hemma i stan och på landet) utan utomhus där vi på J:s braiga initiativ samlade ihop allt skräp som ska slängas på tippen. Trädgården och pergolan blev som nya i vårsolen! Tänk var mycket lättare det är att ta sig för något när någon annan tar initiativet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En rejäl rensning av trädgården är inte så dumt. Speciellt som man får jobba utomhus :-)

      Radera
  3. You had me at mango. Chili till chokladmoussen också låter helt fantastiskt gott!

    Ett liv med mening. Det låter klokt. Det är svårt sånt där, tyvärr, för de som undrar över meningen med livet har ofta svårt att hitta meningen i sitt eget liv. De kan behöva mer hjälp på traven än så. Tur att det finns så många bra människor att luta sig mot i sådana stunder :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mango passar finfint till chokladen och chilin också...

      Jag tror att de flesta av oss någon gång filosoferar över sin existens, utan att det behöver innebära att man har problem eller svårt att hitta mening. Man kan ju bara "vara" också. Människor och relationer tror jag är det bästa man kan omge sig med för att må bra!

      Kram!

      Radera
  4. Som detta ser ut så tycker jag du borde baka/laga efterrätt oftare! Eller är det mannen som varit framme igen? ;) Grillade inte heller i helgen, men vad sugen man blir när grilldoften ligger över hela stan. Tur att det är helg snart igen, nya försök! Kram.

    ps. Meningen med livet...? Ring mig om du kommer på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näe, faktiskt jag som gjort! Kan själv (ibland) :-) Ja, nu är jag riktigt sugen på att grilla. Hela området fylldes av grilldoft under påsken...

      Meningen med livet brukar jag inte fundera på egentligen. Tror inte att det finns något inskrivet i evolutionen om det. Att bara vara och njuta av det man kan så länge man kan räcker fint!

      Kram!

      Radera
  5. Man brukar ju säga "fyll inte livet med dagar utan dagarna med liv". Och tänker jag på det där vardagliga sakerna vi glömmer bort, men som är det som verkligen räknas om vi skulle ha kort tid kvar att leva. Något sånt måste min hjärna ställt in sig på i helgen. Den glömde bort allt tråkigt som jag har på måste-göra-listan och istället bara njöt vi i fyra dagar. Men så måste det få vara.
    Mango är en klurig frukt. Precis som med avokado köper jag dem alltid omogna och så får de mogna ihop med lite äpplen eller bananer om jag har ont om tid. Dock kniper dottern dem gärna så fort de mognar och klämmer lätt i sig en hel innan man hinner blinka.
    Din dessert ser helt ljuvlig ut. Underbart med lite chilitvist på det hela.
    Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tag var jag så himla medveten att jag kunde njuta av att kunna gå till tvättstugan med Mannen, och utföra en så vardaglig syssla tillsammans :-) Helt rätt att fokusera på att bara njuta med familjen. Det där andra blir liksom gjort ändå till slut.

      Om jag vore mer välplanerad skulle jag kunna köpa omogen frukt och vänta in den men tyvärr är det inte riktigt så :-)

      Riktigt nöjd med desserten men den var verkligen busenkel att göra.

      Kramar!

      Radera
  6. Vi är som Kajomida och dej vad gäller städningen och solen, det blir mycket lättare och vi får så mycket mer energi av solskenet. Man ser saker på ett nytt sätt på nåt vis. Och att göra absolut ingenting - inga problem för någon av oss, what so ever:)
    Och chokladmousse med chilikryddad mango, inga problem med det heller! Ja, om det inte är för mycket chili på en och för lite på den andra!

    Att ha det bra, oavsett vad det betyder för olika människor, känns som en mening med livet.
    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är man mer peppad att städa när solen lyser in :-) Hellre det än en gråmulen dag när man vill göra just ingenting. Det räcker med några flagor chili på moussen så blir det precis lagom - inte alls så hett. Förstår precis vad fru Mårtensson menar med att det kan bli för mycket :-)

      Att ha det bra och kanske göra bra för andra också, det är meningsfullt!

      Kramar!

      Radera
  7. Mums! Jag ägnade min helg till att laga hundratusen matlådor och att plocka ner kök och badrum inför stambytet, blä. Så den här helgen hade jag tänkt vara utomhus men nu är det typ bara +1 här, va-e-re-för-stil va?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En jä-a dålig stil helt enkelt! Här gäller väl inte "lite chili" för dig va :-)

      Radera