tisdag 15 april 2014

Köttfärslimpa fylld med bacon, ost och persilja - potatismos och stekta champinjoner till det!


Från att inte ha gjort köttfärslimpa själv någonsin, har jag nu gjort köttfärslimpa för tredje gången inom en förhållandevis kort tidsperiod. Inget mysterium varför det blivit så. Jag gillar köttfärs som råvara och att baka ihop en limpa med olika sorters fyllningar och härlig stekyta är ett bra sätt att använda det på. Potatismos till köttfärslimpa tycker jag blir allra bäst. Och gärna något tillbehör, som här till exempel med rejäla bitar av frästa champinjoner!

Fyllningen är en härlig mix av sådant som är bland det godaste jag vet; ost och bacon! Brun och ful mat men gott är det!

Tillbehör: Frästa champinjoner och potatismos

4 portioner400 g nöt- eller köttfärs
1 gul lök, finhackad
1 msk sirap
1 tsk soja
2 ägg, lätt ihopvispade
3 skivor vitt bröd, förslagsvis formfranska
Drygt 1 dl mjölk
1 kruka persilja, hackad
Salt, vit- och svartpeppar
Ca 2 dl riven prästost
1 paket bacon (140 g), knaperstekt i småbitar
Flytande smör/olja eller några klickar smör
Champinjoner i kvartar och smör

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på ett fat med lite kant så att de får plats utan att ligga för mycket omlott. Häll mjölken över och låt dra några minuter. Blanda färs, lök, sirap, soja, ägg och mjölkindränkt bröd, persilja och kryddor i en skål. Blanda noga, gärna med (rena) händer. Platta ut färssmeten på ett kallvattensköljt skärbräde, ca 20 x 30 cm i diameter. Fördela riven ost och bacon ovanpå.

Rulla ihop och forma till en limpa. Lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och häll över smör/olja eller klicka smör ovanpå. Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i 45-60 minuter. Kolla så att köttfärslimpan är genomstekt med en provsticka. Ha koll på färgen så att inte ytan blir för hårt stekt. Täck eventuellt med folie på slutet. Ta ut limpan och låt den vila några minuter innan du skär upp den.

Gör potatismos och fräs champinjoner i grova bitar i smör under tiden som limpan bakas. Krydda svampen med salt och svartpeppar.


Supergod färssmet och så ännu godare till fyllning: ost och bacon!

Lite smör ovanpå limpan innan den gräddas i ugnen gör ytan vansinnigt vacker och god!

Champinjoner som får steka i smör blir gott till köttfärslimpan.

Vad sa jag om smör? Kolla bara hur läcker stekytan blir!

Skiva upp härligheten och ät med riktigt krämigt mos och svampen. Någon sås behövs verkligen inte!

Snart påsk och det utlovas härligt väder till slutet av helgen. De dagarna ska tillbringas på landet med diverse fix. Frigga och sovstuga behöver en omgång inomhus efter vinterns förlåtande mörker. Med ljuset syns det att det är dags att ta tag i städningen. Kanske dags att rensa bort den där mossan på taket till sovstugan också. Och rensa och städa upp i boden. Och skura av trädäcket. Tvätta fönster. Ställa fram utemöblerna... Hm. Det finns att göra... 

GLAD PÅSK!


20 kommentarer:

  1. Jag trodde inte ens att jag gillade köttfärslimpa tills för några år sedan. Minnet av den enda köttfärslimpa jag ätit, den i skolan, satt väl i. Men så blev vi bjudna till en kompis vars man är en riktig matguru. jag vill lova att hans köttfärslimpa var helt gudomlig. Och såklart var den, liksom din, fylld med bacon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid älskat köttfärslimpa (mammas)! Vilket är anledningen till att jag inte "vågat" göra själv eftersom jag aldrig skulle kunna göra lika god som hennes. Därför gör jag väldigt annorlunda så kan jag inte bli besviken :-) Bacon i eller ovanpå köttfärslimpa - det är grejer det. Förstår att du blev omvänd!

      Radera
  2. Jag blir inte sugen - jag blir jättesugen!

    Dina "Baconfärsbiffar" är ju så vansinnigt goda och det här låter då inte sämre. Vet inte varför, men jag gillar förr sås och potatis till köttfärs(limpa). Till min - numera - fantasilösa variant med hårdkokta ägg i (som är jättegott) brukar jag fuska till såsen genom att steka lite av den kryddade färsen i en stekpanna och göra sås på, sedan, efter att jag tagit ur köttfärslimpan - använder en gjutjärnsgryta till stekningen i ugnen - gör jag en sås i den också och blandar ihop alltihopa... Man kan inte ha för mycket sås ;-)

    Glad Påsk och jobba inte för mycket innan du är helt frisk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag äter mammas köttfärslimpa så är det sås och potatis till som gäller. Och gröna burkärtor. Jag är lite lat när jag gör själv bara. Struntar i att göra sås och väljer ett krämigt mos i stället - då behövs ingen sås men smaken är ju delad precis som baken. Annars vet du att jag är såsgalen - såsoholic!

      Glad påsk till dig också! Tack, jag ska ta det lagom lugnt :-)

      Radera
  3. Hellre ful och gott än snyggt och inte gott, så det så! Och köttfärslimpa späckad med bacon, what's not to like?

    Låter som du har din påskhelg fullplanerad, vi hoppas att det blir väder för alla aktiviteterna. Själva ska vi mest äta borta, har lyckats bli bortbjudna både fredag och lördag - inte dumt alls faktiskt:)
    Ha nu en skön och lagom aktiv påskahelg,
    kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, samma med människor. Hellre fula och goda människor :-)

      Låter underbart att bli bortbjuden, det är så himla skönt att bara kunna komma hem till någon som har fixat allt. Hoppas ni får en riktigt trevlig påskhelg!

      Kramar!

      Radera
  4. Åh, mums!! Har inte gjort (eller ätit) köttfärslimpa på evigheter men ojoj så sugen jag blev nu! Och vilket grymt tips med smöret!

    Ha en finfin påsk, Lotta! Massa kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hög tid för köttfärslimpa nu då :-)

      Glad påsk, Hanna!

      Kram

      Radera
  5. Jag hoppas verkligen på härligt vårväder till påsk. Eller allra helst hela nästa vecka för jag ska ha påsklov! När jag har gjort två jobbnätter så väntar en veckas ledighet. Det är jag och vilddjuren så det kan bli precis hur som helst. Jag hoppas på att kunna fixa en del hemma, men även att njuta och koppla av. Fast på något vis går även städandet och sånt där mindre roligt mycket lättare så fort solen skiner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser verkligen lovande ut med vädret! Solen ger verkligen energi. Låter härligt med en hel vecka ledig. Fast som du säger, "ledig" med fnuttar runt då, med vilddjur hemma och lite fix :-) Ha en härlig påsk!

      Kram

      Radera
  6. Haha, du är ju för underbar, jag vet ingen annan som kan få kötfärslimpa att se så gott ut, det till och med doftar köttfärslimpa här hemma nu!
    Kram på dig och hoppas du har en fin påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he - men det ÄR ju gott :-) Påsken var solig och fin på landet. Hoppas du haft det bra! Kram!

      Radera
  7. Jag kan tycka köttfärslimpa är lite trist men den här vill jag verkligen testa. Ser grymt saftig och smakrik ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den "trista" köttfärslimpan är förbi. Nästa gång ska jag göra italiensk variant och fylla med mozzarella, soltorkade tomater, basilika... Mmmm!

      Radera
  8. Jag älskar köttfärslimpa! Och herregud vad längesen jag gjorde det, känner jag nu. Biffar, köttbullar och köttfärssås i alla ära men köttfärs trivs i form av en limpa. Mums! Hoppas din påsk har varit bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kanon med köttfärslimpa! Funderar redan på vad jag ska fylla nästa med :-) Påsken var solig och fin på landet - tack! Hoppas du också haft en skön påsk.

      Radera
  9. Alltså köttfärslimpa är ju gutta grejer! Jag ÄLSKAR köttfärslimpa. Med sås och potatis. Mums! Hoppas att du har en finfin påskhelg! Här på Öland har vi haft strålande solsken och riktigt varmt, vi har suttit i T-shirt och njutit av det fina vårvädret, och Bally har legat som en katt i solen på de varma stenplattorna. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, gutt är ordet! Sås och potatis till - men då ska mamma göra.... Det blev riktigt soligt och fint från lunch på långfredagen. Gassade järnet på landet. Hade två katter som höll mig sällskap men de ratade solen efter ett tag och la sig i skuggan :-)

      Kram!

      Radera
  10. Meh..hallå...varför i hela friden har jag inte fattat att det går att lyfta limpan till högre höjder med bacon och ost...? :)
    När jag läste receptet och såg bilderna kunde jag bara inte motstå att prova. Sagt och gjort...jag testade...och det blev precis lika bra och gott som receptet lät och såg ut. Förutom att jag själv föll pladask för det så blev det också en hit hos en 18-årig idrottare som annars ratar väldigt mycket. Kanon...och tack för inspiration och receptet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peo! Ja, det är en gåta. Allt blir ju bättre med bacon och ost :-) Härligt att limpan gick hem hos er båda! Nu är det bara att spåna vidare, vad kan du mer fylla limpan med?

      Radera