tisdag 3 maj 2011

Ugnsrostad potatis och grönsaker, stekta tomater och sparris till kött, i det här fallet pepparbiff


Att rosta potatis med grönsaker i ugnen på en plåt med lite flytande smör/rapsolja eller bara lite olja blir jättegott till en köttbit, t.ex. grillad pepparbiff som i helgen, eller till färsbiffen, kotletten osv. Så fort grönsakerna är förberedda sköter de sig själva på plåten. Tomater och sparris fräser jag på efter att köttet har fått fin stekyta och sedan får vila lite i folie, det behövs bara ett par minuter för att få dem klara.

Kryddningen är enklast möjliga. Lite flingsalt på ugnsgrönsakerna och även tomater och sparris. Den som vill tar även lite svartpeppar och kanske något med mer smak, t.ex. BBQ Mesquite eller Chili Explosion från Santa Maria. Fast med bara salt behåller man råvarornas goda smak som den är och det räcker mer än väl.

Det sätt som jag tillagar grönsakerna på i ugnen gör att paprika och lök blir mer som kryddor eftersom de krymper ihop till nästan ingenting när vattnet dunstar. De blir mer av smaksättare till potatisen som håller formen. Löken blir lite karamelliserad och paprikan söt och god. Om du vill att paprika och lök ska ta mer plats skär du dem i större bitar. Den här gången grillade jag och Mannen pepparbiff till och det blev hur gott som helst.

Potatis och grönsaker för två hungriga
6 medelstora potatisar, skalade och klyftade
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar
1 gul lök, skivad
1 röd lök, skivad
Ett knippe körsbärstomater
Ett knippe grön sparris
Smör/rapsolja att olja plåten med och att steka i
Salt (och peppar för den som vill)

Smörj en plåt och varva paprika, lök och potatis. Ringla över lite smör/rapsolja (eller bara olja) och vänd runt - gärna med händerna. Ställ in plåten i ugnen på 200 grader, totalt ca 30-40 minuter. Vänd varje kvart ungefär och ha koll på att potatisen blir klar och det andra inte bränns.

Under tiden plåten med sitt innehåll sköter sig själv i ugnen förbereder du det kött du vill servera till. När köttet är klart, fräs sparris och tomater i en panna med lite smör/rapsolja på hög värme några minuter. Salta.

Lägg sparris och tomater på plåten tillsammans med det andra och servera med köttet. Hugg in!Härliga grönsaker!


Grönsakerna på en plåt, redo att skjutsas in i ugnen.


Tomater är bland det bästa jag vet!Den här gången blev det pepparbiff till potatisen och grönsakerna. Får se vad det blir nästa gång!2 kommentarer:

  1. Vivill veta hur man lyckas med själva grillningen av köttet!!!!!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just här använde vi färdig pepparbiff från köttdisken. Grilla köttet rumstempererat när glödbädden blivit grå. Pensla båda sidor med olja o salta köttet på båda sidor precis innan grillningen. Grilla ett par tre minuter per sida till fin färg. Lägg köttet i folie några minuter så att köttsaften stannar kvar i köttet när det skärs upp. Om man skär för tidigt rinner all saft ut. Om man vill ha välstekt kött så grillar man lite längre men kan behöva flytta köttet lite utåt kanten där det inte är lika het glöd. Ungefär så gjorde vi med pepparbiffen. Hoppas det räcker som hjälp o lycka till med grillningen!

      Radera