fredag 10 juni 2011

Tomatbruschetta, enkelt men såååååå gott


Lördagsmiddagen bjöd på grillning med chicken souvlaki (kycklingspett med grönsaker), mangosalsa, potatisklyftor och Café de Paris. Här kommer beskrivningen på mina suveräna tomatbrushetta som jag bjöd på som apetizers! Sade hon blygsamt...

Till fyra personer
Fyra lant- eller surdegsbröd
4 tomater
Ett knippe basilika
Grovt salt och svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Olivolja

Gör så här:
  1. Tärna tomaterna smått. Lägg i sil och låt vätskan rinna av under tiden du gör resten.
  2. Strimla basilikabladen och blanda med tomaterna.
  3. Skiva vitlöksklyftorna grovt.
  4. Värm ca 2 msk olivolja i en stor stekpanna.
  5. Fräs vitlöken försiktigt i olivoljan - dra ned värmen så att den inte bränns. Vitlöken ska ge smak åt oljan som bröden sedan ska stekas i. Lyft bort vitlöken från oljan. Spara och blanda hackad med tomat och basilika eller så har de gjort sitt.
  6. Stek bröden i vitlöksoljan på båda sidor.
  7. Lägg upp bröden på fat och sleva upp tomat- och basilikahacket.
  8. Krydda med salt och svartpeppar - servera omgående medan brödet är frasigt och inte hinner mjukna av toppingen.


Tomater som snart möter sitt öde i choppad form...


Och klara för lite avrinning så att inte bröden blir för blöta.


Basilika och vitlök... Så mycket bättre blir det inte.


Tomaterna blandas med strimlad basilika.


Bröden är stekta i vitlöksoljan och toppade med tomat- och basilikahacket.
Nu kan man tycka att jag är ett riktigt pucko som inte passar på att grilla bröden i stället för at
 steka i panna när grillen ändå är igång. Men jag har hittat mitt sätt att göra bruschetta och jag
tycker att det blir bäst att steka bröden i den härliga vitlöksoljan. Om man vill ha
ännu mer vitlökssmak på bruschettan så hackar man klyftorna som gosat med oljan i
småbitar och blandar med tomat- och basilikahacket.

Bon Appetit!

2 kommentarer: