måndag 18 juli 2011

Helstekt fläskytterfilé med bacon- och lökbakad potatis


Oj, vad gott. Både den mörade fläskytterfilén som kryddades med salvia och så potatisen.... Sälta från bacon och lite sött från gul lök. När jag handlar i butikerna här i den lilla staden så är det inte alltid jag får tag på det jag behöver. Till det här ville jag t.ex. ha färsk salvia. Fanns inte. Och så skulle jag ha vanlig fläskfilé. Helt tomt i hyllan en lördagseftermiddag. Gul färsk knipplök fanns inte heller. Så jag plockade åt mig mörad fläskytterfilé för första gången. Torkad salvia på burk och så vanlig lök. Det funkade det med, så jag klagar inte :-) 

Det här är väldigt lättlagat, väldigt gott och jag kommer fortsätta köpa fläskytterfilé, faktiskt i stället för fläskfilé. Så mycket lättare att putsa och få en rejäl köttbit som håller ihop och är jämntjock. Perfekt att helsteka i ugnen. Färskpotatis ville jag inte ha. Glatt överraskad hittade jag en påse med små avlånga godsaker vid namn Amandine som enligt utsago skulle ha en smörig och fyllig smak. Den var jättegod! Passade verkligen att steka i ugnen med bacon, lök och så den hela filén. Som tillbehör fräste jag på färsk grön sparris. Do try this at home!

4-6 portioner
1 fläskytterfilé, ca 800 g efter putsning
Färsk eller torkad salvia
Chili explosion
Salt och svartpeppar
Smör
1 kg fast potatis
1 paket bacon
3 gula lökar
En skvätt olivolja
  1. Skölj potatisen noga, behåll gärna skalet på om det är färskpotatis eller som i det här fallet sorten Amandine med tunt skal. Dela på mitten på längsen. Lägg på smord ugnsplåt.
  2. Strimla baconet, fördela över potatisen och skvätt över lite olivolja. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
  3. Ansa fläskytterfilén, skölj och torka av. Snitta köttet och krydda i skårorna med salvia och chili explosion.
  4. Stek filén till fin färg runt om i en stekpanna i lite smör. Salta och svartpeppra.
  5. Skiva löken.
  6. Ta ut plåten med potatis och bacon, lägg i löken och vänd runt. Gör plats för köttet i mitten av plåten. Ställ köttet på plåten och sedan in i ugnen igen i ca 20 minuter. Kolla köttet så att det inte blir för torrt. Om potatisen behöver mer tid för att bli klar, ta ut köttet och linda in i folie så länge.
  7. När allt är klart, fyll ett serveringsfat med potatis, bacon och lök.
  8. Lägg upp köttet på ett serveringsfat, ös över skyn från plåten och komplettera med någon grönsak, t.ex. fräst grön sparris.
  9. Ställ på bordet och hugg in!








Och så lite fika på det med pistagechoklad och nektariner...



12 kommentarer:

  1. Eva ( :o)18 juli, 2011

    Imorgon får vi besök från Skåne och då ska jag göra denna rätten. Jag är övertygad om att den kommer att göra succé även hos Vilma som snart ska bli fem år.

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Jag tror också att den passar utmärkt för yngre matgäster :-) Försiktig med köttet bara så att det inte blir för torrt, det är ju kotlettraden man använder till ytterfilén. Om köttet inte skulle falla minstingen på läppen tror jag potatisen med bacon och lök slinker ner hur lätt som helst. Lycka till och ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  3. Idag ska jag ha restaurangfolk som gäster och då hoppas jag denna rätten blir succe.

    SvaraRadera
  4. Oj, det hoppas verkligen jag också! Viktigast att ha koll på köttet så att det inte blir för torrt. Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Men vad gott det lät, jag gör den redan ikväll och lägger din sida bland favoriter direkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Madde!
      Vad kul. Helt rätt, på't direkt bara :-)
      Och tack, vad glad jag blir!

      Radera
  6. Andra gången vi lagade detta, fegade inte med kryddorna idag :)
    kanon gott!! Har lagat "Pepprig fläskfilegryta" oxå, en riktig favvis nu. Ja allt här verkar gott!! //Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Åsa!
      Vad kul att läsa, tack! Helt rätt, dra på med kryddor och variera dem gärna. Det börjar bli dags för mig också att göra det här igen!

      Trevlig kväll!

      Radera
  7. Hej!

    Glad Påsk! på dig okända människa ;)

    Jag hade en mörad och färdigkryddad ytterfile i kylen som jag ville använda idag, men jag hade ingen aaaaning om vad jag skulle göra med den!
    Googlade "Hur tillreder man en mörad ytterfile" och upp kom som första förslag "Hittarecept" och där fastnade jag direkt på ditt recept!
    Min file var kryddad med massor av vitlök och smör, så jag följde inte ditt recept till punkt o pricka, men resten följde jag....med potatisen och allt annat!

    Maten blev sååå uppskattad av både barn (snart 5 och 7) och av maken! Jag är inte kocken i vår familj, utan det är maken, men med hjälp av recept brukar jag kunna klara av en del!

    STORT TACK för inspirationen och en mycket god Långfredagsmiddag ;)

    /Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena, du okända glada och trevliga människa som tar dig tid att lämna en kommentar :-)

      Oj, vad glad jag blir! Ytterfilén blir ju inte direkt sämre av att vara kryddad med vitlök och smör innan. Visst är det gott att baka filén med en massa gott i ugnen!

      Verkligen superkul att du testade och att du lämnade respons. Så lyckat som det verkar ha blivit kanske det är du som tar över rollen som "kock" i köket :-)

      Ha en riktigt god och fortsatt trevlig påskhelg!

      Radera
  8. Skall försöka mig på den här till helgen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Hur gott som helst och inte alls svårt att göra :-)

      Radera