söndag 24 juli 2011

Marinerad prästostsallad med rädisor och gräslök - gott till köttbiten!


Jag älskar ost och använder det gärna i maten! Extra glad blev jag då över att hitta det här receptet på marinerad prästostsallad som vi åt som tillbehör till fredagsmiddagen. Prästost är en favorit som jag kan "möla" av. För den som inte känner igen det sörmländska begreppet (eller är det mer lokalt än så?) så betyder det att man äter rakt av sådant som egentligen ska ätas med något annat, som t.ex. hyvlade ostskivor som ska ligga på en smörgås. Enligt receptet ska man använda sherryvinäger i marinaden men det fanns inte i butiken här på orten så jag tog hallonbalsamico i stället. JÄTTEGOTT! Proportionerna är lite upp till dig själv. Ta mer av rädisor om du gillar det, mer av ost om du vill det. Osten smakar underbart gott med sin marinad och till de krispiga rädisorna. Gräslöken gör sitt till också. Jag tycker gräslök har en häftig smak och kan tugga i mig ett par strån rakt av, typ möla :-) Ost och rädisor läggs ovanpå romansallad vid servering. Servera helst rumstempererat så smakar osten som bäst.

Det här räcker till minst fyra personer som tillbehör, t.ex. till en köttbit
500 g prästost
2 tsk salt
2 tsk socker
1 msk flytande honung
4 msk olivolja
1 msk hallonbalsamico (eller sherryvinäger)
Svartpeppar efter egen smak
1/2 dl finhackad gräslök
2 knippen spänstiga rädisor
2 huvuden romansallad
 1. Skär osten i centimeterstora tärningar.
 2. Blanda salt, socker, svartpeppar och honung med olja och balsamico till marinaden.
 3. Blanda i gräslöken.
 4. Häll marinaden över osten i en skål, vänd runt och ställ åt sidan.
 5. Skölj rädisor och sallad.
 6. Skiva rädisorna tunt och bryt loss bladen från salladshuvudena.
 7. Lägg upp salladsbladen lite snyggt på ett stort fat.
 8. Toppa med osten och häll över marinaden.

Välj rädisor som är spänstiga. Känn på dem så att de inte har mjuknat, då är de för himla tråkiga. En nackdel med livet på landet är att utbudet i matbutikerna inte alltid håller måttet. Rädisorna som fanns i hela knippen var just för mjuka så jag fick köpa så'na där små påsar med rädisor utan blast.


Rädisorna i knippen var kassa, det fanns ingen sherryvinäger MEN hallonbalsamico fanns minsann på hyllan!

Marinaden är klar och blandad med osten. Återstår bara att skiva rädisorna och bryta loss romansalladsbladen. Bara och bara förresten. Att tunnskiva rädisor är ett litet pyssel. De är ju så små... Men väl värt mödan!

Sådär! Blandat och klart att lägga på romansalladen.


Prästostsalladen åt vi till saftiga färsbiffar med senap och bacon. Till det lite Pommes Anna. Recept på biffarna och potatisen kommer så småningom. Kom precis på att om man följer LCHF borde den här anrättningen funka utmärkt minus potatisen förstås!


2 kommentarer:

 1. Mums! Det såg sketa gott ut.. väntar med spänning på biff-receptet!

  SvaraRadera
 2. Riktigt gott! Speciellt om man är lite av en ostfreak. Biffreceptet på G!

  SvaraRadera