måndag 11 juli 2011

Melanzane - auberginegratäng som passar finfint till grillat kött


Här ett recept på gott behör till grillat, i det här fallet till marinerad grillad kyckling. Egenlagad tomatsås varvas med aubergine, färsk vitlök, mozzarella och parmesan. För att göra det lite matigare och för att göra brorsan nöjd så serverade jag även lite pommes chauteau till, eller på ren svenska potatisklyftor... Mycket gott blev det! I värmen är det skönt att kunna spara in på några moment i ett varmt kök så jag köpte färdigmarinerade kycklingfiléer som grillades till fin färg och sedan fick bli helt färdiga i ugnen.

4 portioner
2 auberginer, salt till att dra ur lite beska
Ca 500 g tomater
Olivolja
Salt och peppar
3 vitlöksklyftor
Rivet skal från en citron
Ca 1 dl riven parmesanost
2 bollar riven mozzarella

Gör så här:
  1. Börja med tomatsåsen. Skär tomaterna i mindre bitar. Häll några matskedar olivolja i en kastrull och fräs tomaterna. Låt småputtra i ca 30 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Skär auberginerna på längden och lägg på ett skärbräde, ca 1/2 cm tjocka (tunna). Salta på bägge sidor och ställ åt sidan minst 15 minuter.
  3. Torka av vätskan som sipprat ut från aubergineskivorna. Stek skivorna till fin färg i olivolja.
  4. Hacka vitlöken, riv citronskalet, parmesan och mozzarella. Citronskal och parmesan på fina sidan och mozzarella på grova på järnet.
  5. Varva aubergineskivor, tomatsås, vitlök, citronskal och den rivna osten i en smord ugnssäker form. Avsluta med ost.
  6. Ställ in formen i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
I väntan på köttet lite bubbel med jordgubbe och salta snacks...



2 kommentarer:

  1. Skansen-Tomas12 juli, 2011

    Åh så chict jag står där i bakgrunden...

    SvaraRadera
  2. Ja, det ser mycket elegant och avslappnat ut i sommarkvällen :-)

    SvaraRadera