tisdag 23 augusti 2011

Lövbiffsgryta med paprika och lök


Söndagsmiddagen hos mamma och pappa blev en ljuvligt god lövbiffsgryta, med inspiration av Biff Stroganoff. Lite mer av det, lite mindre av det - fix och trix av mamma med avsteg från receptet och det kan inte bli annat än gott. Speciellt med BÅDE grädde och crème fraiche i såsen... Och så är det viktigt att fräsa paprikapulvret en stund för den mustiga smakens skull. Tydligen frigör det smaken på torkade kryddor bättre än om det tillsätts i sjudande vätska... Om jag skulle spåna vidare på det här receptet skulle jag slänga ner en burk hela champinjoner också... Och kanske mer gul lök - det kan man nästan aldrig få för mycket av.

Lövbiffen behöver upp till en timme på sig att bli riktigt mör. Servera med tagliatelle, ris eller potatis och lite grönt - eller för all del rött! Tomater till exempel...

Det här behövs till 4 portioner (och en matlåda)
500 g lövbiff, strimlad
1 stor gul lök, hackad
Smör
1 burk crème fraiche - lättvarianten funkar
2 dl vispgrädde eller mellangrädde
2 msk vetemjöl
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk paprikapulver
En gnutta socker, ca en 1/2 tsk
1 röd paprika, skuren i bitar
1 grön paprika, skuren i bitar
Salt, svartpeppar

Fräs lövbiffen hastigt i smör på hög värme, krydda med salt och svartpeppar - flytta över till en gryta. Fräs löken i smör tills den blir glansig. Pudra över paprikapulvret och fräs en liten stund till utan att löken tar färg. Över till grytan. Tillsätt crème fraiche och hälften av grädden (1 dl). Låt koka upp och dra sedan ner värmen lite grand. Blanda vetemjölet i den andra decilitern grädde och blanda ner i grytan. Blanda i tomatpuré och socker. Låt småputtra minst 45 minuter, upp till en timme om det behövs för att köttet ska bli mört. Smaka av med salt och svartpeppar. Fräs paprikan lite snabbt i smör och blanda i grytan så att den får puttra med ungefär fem minuter på slutet, när köttet börjar bli klart. 

Tack för maten, mamma!

2 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Jag tycker om lövbiff och grytor! :)

    SvaraRadera
  2. Grytor är bland det bästa som finns! Bara blanda ner en massa godsaker och låta puttra. Skönt på det sättet att den heta sommaren är över - mer tid för grytor!

    SvaraRadera