onsdag 7 september 2011

Krämig pastagratäng med broccoli, purjolök och bacon


Jag är något insnöad på mat i ugn nu märker jag... Men gratänger är ju så gott och det går nästan att lägga vad som helst i den där formen innan gratängsås slås över, lite ost på toppen och in i ugnen. Purjolök och bacon har jag också använt en hel del den senaste tiden, börjar nästan bli lite mätt på det - men bara nästan :-)

Det här är i alla fall en jättegod gratäng med broccoli, en grönsak vi inte äter så ofta. Den fyller ut gratängen bra och smakar gott ihop med det andra. Mitt bästa tips när det gäller pastagratänger är att inte koka pastan helt färdig innan den ska in i ugnen. Den blir lätt alldeles för mjuk och det känns inte så kul att äta mat som redan känns färdigtuggad... Som förhandsinformation kan jag ju även nämna att broccoli kan ha viss effekt på vissa magar - så var beredd :-)

Gör så här till fyra stora portioner:
Koka ca 300 g pasta nästan färdig - den ska vara rejält al dente. Spola av direkt med kallt vatten och häll i en smord ugnsform. Förväll buketterna från två broccolistånd i lättsaltat vatten ett par-tre minuter, skär stora i mindre bitar. Häll av vattnet och kyl av med kallt vatten.

Fräs två paket strimlad bacon tillsammans med en strimlad purjolök - svartpeppra lite grand. Vänd ner broccolin i samma panna på slutet. Blanda pastan med bacon, purjolök och bacon.

Häll två burkar crème fraiche (5 dl) och ca 2 dl mjölk i en kastrull. Koka upp, smaksätt med lite salt och svartpeppar, ta bort från värmen och smält 2 dl riven ost i såsen, gärna präsost och/eller parmesanost. Häll såsen över pasta, bacon och grönsaker. Toppa med lite ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.

Gott och nyttigt!

Purjolök är nästan lika användbart som vanlig gul lök i maten... Ibland använder jag både och.

Bacon, suveränt både i stället för annat kött och som krydda i mat.

Pasta basta! Använd fusilli eller penne - de sorterna funkar jättebra.

Än så länge ser det jättegott och fräscht ut - efter en stund i ugnen blir ju färgerna så där...
Men smakerna finns kvar!

Två burkar crème fraiche ner i kastrullen med mjölk, lite salt, svartpeppar och sedan ost som får smälta. En enkel och god gratängsås som passar till mycket annat.

Sås och ost på plats - nu ska förvandlingen ske i ugnen.

Som sagt, färgen så där - men smaken kanon! Det här borde funka även för små gäster vid matbordet - milt, krämigt och gott.

En liten parentes så här på slutet... Jag hade tänkt använda smaksatt crème fraiche i gratängsåsen - bara för att prova något annat även om jag är skeptisk till de här produkterna (bättre att använda neutralt och smaksätta själv tycker jag). Men jag tänkte att den här sorten med karljohan/timjan/citron nog skulle kunna bli bra. Redan när jag tog bort locket och luktade på den så blev jag bryskt påmind om hur mycket jag HATAR timjan.. Usch, usch, usch. I min smak är det en så otroligt dominant smak och jag gillar den inte alls. Jag hade aldrig trott att den skulle knäcka allt annat i den här smakmixen. Först tänkte jag chansa och använda den ändå, men se'n övergav jag den tanken och ringde Mannen som på vägen hem från jobbet fick kila in på Konsum och handla med sig vanlig crème fraiche. Nå'n som har provat någon av alla dessa sorter med smaksatt crème fraiche med lyckat resultat, och i så fall - hur gick det till?



7 kommentarer:

  1. Vi har lika bra smak när det gäller det mesta här i världen! Vi åker också till landet den här helgen och också till Sörmland. Var håller ni hus ? Vi bor mitt inne i ingemansland nära Flen.
    Den här helgen hoppas jag på lika mycket kantareller och trevlig läsning och smaskiga bilder från dig också!

    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Härligt med landet-helg! Vi håller till i ett fritidsområde precis vid Mälaren en bit utanför Eskilstuna. Kan bli en fin helg med sol och värme enligt prognoserna.

    Hoppas jag kan leverera enligt förväntningarna :-)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Jag älskar creme fraichen med smak av paprika/chili.. den är stark och god i smaken... brukar ha den bl.a. i min röra när jag gör bakad potatis :)

    SvaraRadera
  4. Tack, Hanna! Det var ett bra tips. Den smakblandningen låter mycket godare, och till bakad potatis. Mmmmm...

    SvaraRadera
  5. Min röra till bakad potatis består av 4-5 dl creme fraiche original, 2 dl creme fraice paprika/chili, lite salt, svartpeppar, paprikapulver, hackad porjulök, smått tärnad gurka, en bit smått tärnad ost och rökt påläggsskinka.. blanda ihop allt och ha smör i tärningar och sallad till.. sååå gott.. åt det senast alldeles nyss ;) Prova vet jag! :)

    SvaraRadera
  6. Låter verkligen hur gott som helst! Och med smörtärningar också :-) Det ska jag testa nästa gång jag ska göra bakad potatis med någon god röra till. Tack!

    SvaraRadera
  7. Hej! Ska idag testa denna med smaksatt Cream fraiche parmesan/vitlök! Återkommer med resultat 😁 !

    SvaraRadera