tisdag 29 november 2011

Chili con carne mole style - murrigt gott med choklad!


Det här är riktigt gott! Jag har aldrig provat choklad i maten förut, det här blev premiär och en väldigt lyckad sådan. Chilin blir mörk, murrig och mustig av chokladen tillsammans med spiskummin, chili flakes och paprikapulver. Grytan ska puttra i ungefär 45 minuter, det ger gott om tid att göra en frisk salsa att toppa molen med. Det är gott att äta chilin med ris, speciellt som den är så kraftig i smaken. Att lätta upp med ris och salsa kan jag verkligen rekommendera, och att skopa upp chilin med nachos.

Grytan går lika bra att göra med kycklingfärs, byt då ut köttbuljongen till kycklingbuljong. För vegetarisk variant, byt ut köttet till quorn- eller sojafärs. Och för LCHF:are är det bara skippa ris och nachos och vräka på med gräddfil och en massa riven ost. Fast man behöver ju inte vara LCHF:are för att få äta chilin med gräddfil och ost, det är  tillåtet för vem som helst!

Grytan räcker till fyra personer, fler portioner blir det om du drygar ut med ris
400-500 g nötfärs
1 stor gul  lök, grovt hackad
(2-3 vitlöksklyftor, finhackade)
1 msk solrosolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk starkt paprikapulver
1/2 tsk torkade chili flakes
1 burk krossade tomater (400 g)
1 burk/fp röda kidneybönor (ungefär 400 g)
1 1/2 dl köttbuljong
1 msk mörkt råsocker
50 g mörk choklad (70 %), hackad i bitar
Rökt havssalt eller vanligt (fling)salt
Svartpeppar

Värm en gryta och fräs färsen i solrosolja tills den blir lagom smulad. Tillsätt den hackade löken (och ev vitlök) och fräs någon minut till. Blanda sedan ner spiskummin, paprikapulver och chili flakes. Fräs en minut under omrörning. Blanda ner krossade tomater, bönor, buljong, råsocker och choklad. Blanda tills chokladen smält. Låt sedan grytan sjuda under lock i 45 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Smaka av på slutet med salt och peppar.

Servera med kokt ris vid sidan av och toppa chilin med limefrisk salsa. Det är också gott att servera nachos till och att riva ost över chilin.

Salsa som räcker till fyra toppings gör du genom att blanda:
1 röd eller grön paprika i små tärningar
1 stor tomat i små tärningar
1 rödlök, mycket finhackad
2 avodako i tärningar
Skalet från 1 lime
Saften från 1/2 till en hel lime - smaka dig fram
1 tsk socker
Ett par nypor flingsalt


Jag gillar verkligen spiskummin starkt, speciellt i köttgrytor. Torkade chili flakes blandar jag ner i lite allt möjligt, en köttfärssås t.ex. för lite mera sting.

Om jag inte har helt fel är mole, dvs choklad i maten, mexikanskt. Jag har läst någon story om att det var en nunna på 1800-talet som vid ett besök från påven blandade ner allt möjligt som fanns tillgängligt i klosterköket, däribland choklad. Så enligt vissa källor är det old news att använda choklad i maten.

Chokladen smälter snabbt och ger chilin en mörk och fin färg. Smaken blir fantastisk!

Till salsan rivet skal och saft från lime och avokado som gärna vill ha limesaft över sig så fort som möjligt för att inte bli grinig och mörkna...

Att toppa den kraftiga chilin med den fräscha salsan gör båda komponenterna rättvisa. Ensam är stark funkar inte här, här är det tre musketörer som gäller. Den tredje är riset. All for one som Bryan Adams ylar om...

Skopa i dig av chilin med nachos, komplettera med gräddfil och riven ost om du vill men sen är det stopp för tillbehören, tycker jag. Något mer skulle bli ett femte hjul, löken på laxen...



Nu har Mannen en rejäl matlåda till jobbet i morgon. Jag är nästan helt säker på att det kommer att bli avundsjuka blickar när dofterna sprider sig och andra runt omkring sitter med falukorv och makaroner i sina lådor. Även om det absolut inte är något fel på det heller, men håll med om att chili med choklad låter aningen mer upphetsande :-)

Dags att titta färdigt på filmen "Bröllopsfotografen" som jag började titta på alldeles för sent igår. Klockan blev mycket och det blev lite sömn i natt. Ändå hann jag inte se färdigt hela. Jag gillar den! Rolig och med glimten i ögat. Här driver man varmhjärtat med både lantisar och överklassen. Kjell Bergkvist som jag tycker kan spela över en del gör en av de bästa roller jag har sett honom i. Med värmländska rötter både i mitt och Mannens blod kan vi inte annat än ömma för huvudrollsinnehavaren med sin breda dialekt och sitt totalt prettofria sätt, tills han läser en bok om vett & etikett vill säga...  Jag anar slutet men så kan det få vara med filmer och man gillar dem ändå.

God kväll från mig!

6 kommentarer:

  1. Jag har ju lovat mig själv att inte gå in på din blogg så här sent. Nu MÅSTE jag till köket och se vad som finns. Å så gott allt ser ut på dina bilder!
    Chili med choklad.mmmm....springer till köket.
    Kram&sov gott!
    Katarina

    SvaraRadera
  2. Ha ha! Nattugglan i farten igen. Bidde det en chokladbit kanske ;-)

    Här är siktet inställt på besiktning hos Bilprovningen på morgonen. Ska bli spännande med tanke på Tietos datahaveri...

    Kram och god morgon!

    SvaraRadera
  3. Ååå, detta recept sparas för att provas någon gång. Gott lät det!!

    SvaraRadera
  4. Hej Annika!
    Vad kul att det lockar! Gott är bara förnamnet :-)

    SvaraRadera
  5. Just så skulle jag vilja testa choklad i matlagningen. dessutom en rätt som är perfekt den här årstiden!
    Hälsar fröken Dill och ångrar nästan att hon beställt fisksoppa till ikväll (J är tillfällig hemmaman..)

    SvaraRadera
  6. Det blir gott om tillfällen för en mustig chili med choklad - många långa mörka dagar och kvällar kvar innan man är dödsleds på "värmande grytor" :-)

    SvaraRadera