tisdag 22 november 2011

Kyckling i ugn med chorizo, potatis, rödlök, tomat och rosmarin


Vilka dofter! När jag vände runt alla godsaker i långpannan i halvlek spred sig doften i hela köket. Nu är inte köket särskilt stort, snarare väldigt litet men ändå. Det doftade ljuvligt och magen började kurra ordentligt. Det här är en väldigt basic kycklingrätt egentligen med allt i en och samma plåt och in i ugnen men att blanda ner chorizo blev en riktig smakhöjare. Använd mer eller mindre av det du gillar. Jag har t.ex. mycket potatis i men det kan man minska ner eller byta ut till sötpotatis. Jag har med körsbärstomaterna från början vilket innebär att de blir ganska mosiga men det är liksom meningen, de ska "såsa till" skyn och ge smak i massakrerad form.

Jag har sagt det förut och säger det igen, att kunna tillaga allt samtidigt i ugnen är suveränt på flera sätt. Enkelt, inget stekos, mindre disk, bekvämt, gott och ja, framför allt just bekvämt tror jag är största fördelen. Skönt att få en stund att pula undan i köket och t.o.m. sitta en stund i soffan och språka med Mannen om "dagen som gått" innan det är dags att äta tillsammans.

Till en stor långpanna, ungefär fyra portioner
800 g kycklinglårfilé i mindre bitar
Salt, svartpeppar och chili explosion (eller bara salt och peppar)
1 kg fast potatis i klyftor
2 chorizokorvar, utan skinn - skurna i mindre bitar (ca 200 g)
2 rödlökar i klyftor
Ca 10 körsbärstomater
Några kvistar färsk rosmarin
Olivolja
Salt och svartpeppar

Olja en rymlig långpanna och lägg i kycklingen. Krydda med salt, svartpeppar och chili explosion. Lägg i resten av ingredienserna. Skvätt över rejält med olivolja. Ställ in i ugnen på 200 grader, först i ungefär 20 minuter innan du vänder runt alltihop. Tryck till tomaterna lite grand så att de mosas och saften blandas med resten av skyn. Sedan drygt 20 minuter till i ugnen - mest beroende på potatisen. Ha koll så att inget bränns. Var lite brutal när du vänder runt, potatis och kyckling håller formen, lök och tomater får gärna ta lite stryk. Allra sist, lite salt och svartpeppar.

Det ser ju inte lika fräscht ut som innan maten ställs in i ugnen, men det smakar fantastiskt saftigt och gott. Ingen sås behövs!


6 kommentarer:

 1. Å vad gott det lät! Jag som just bestämt mig för att bjuda på kreolsk gryta när min kompis och hennes franska man kommer på besök från Holland till helgen. Men din kycklingrätt lät ju OCKSÅ god och lättlagad. DILEMMA!!!!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Jag förstår dilemmat, det var inte meningen :-) Älskar kreolsk gryta och det här blev ju verkligen gott också.

  Fördelen med kreolska grytan är ju att kunna göra den i förväg, värma upp och ha i det sista... Fast när jag tänker efter kan man ju göra det med kycklingrätten också, fram till att den ska in i ugnen.

  Trevligt dilemma dock :-)

  SvaraRadera
 3. Ser ut att vara hur gott som helst!

  SvaraRadera
 4. Tack! Och det ÄR gott oxå... Så himla coolt med så enkel matlagning som blir så gott!

  SvaraRadera
 5. Riktigt god rätt, smulade över lite chevre på toppen precis när jag tog ut maten ur ugnen så den smälter lite lätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt blir ju bättre med lite ost :-) Jättebra idé! Kan tänka mig att chevre gav en extra smakskjuts.

   Radera