söndag 4 december 2011

Macka som hel måltid, ciabatta med knaprig prosciuotto, mozzarella och tomat


En rejäl macka funkar absolut som hel måltid. Gott, mättande och lagom mycket jobb när klockan är mycket en fredagskväll och magen kurrar. I fredags blev det ciabatta fylld med knaprig prosciuotto, mozzarella och tomat.

Till två mättande fredagsmackor
2 ciabattabröd
8 skivor prosciutto
Mozzarella (jag köpte den där långa biten)
1 tomat
Prästost i skivor
Olivolja
Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader och ställ in prosciuottonskivorna på en bakpappersklädd plåt på 200 grader tills de blir knapriga. Det tar bara max fem minuter, ha koll! Dela ciabattabrödet på mitten på längsen. Gröp ur ganska mycket av "fluffet" i både under- och överdel, men spara närmast kanterna. Lägg skivad mozzarella i "hålet", på underdelen, sedan skivad tomat. Stänk över lite olivolja, svartpeppra och hyvla sedan över några skivor prästost. Lägg på fyra skivor av den knapriga skinkan på varje bottenhalva. Lägg på några skivor mozzarella till, mer olivolja och svartpeppar innan du lägger locket på.

Nu ska mackan pressas ihop och värmas till osten smälter. Jag värmde upp en teflonpanna till lite mer än mediumvärme, lade i mackan och pressade ihop den med ett stort lock. Vände några gånger under tiden så att brödet inte brändes tills osten hade smält och mackan var genomvarm. Skiva upp mackan när det är dags att äta så går det mycket lättare att få i sig.

Fyllningen i mackan kan naturligtvis varieras och kompletteras. Basilika t.ex. är ju alltid gott till mozzarella, lite rödlök kanske. Vanlig rökt skinka med lite dijonsenap på i stället för prosciuotto. Och så vidare. Väldigt gott blev det och minimalt med disk. Något som uppskattas den här tiden på året på landet när kommunen har stängt av vattnet...

Förslag på riktigt goda och matiga mackor tas tacksamt emot för kommande fredagar!

Efter bara några minuter i ugnen blir skinkan knaprig och ännu godare. Tycker jag i alla fall... Det är jättegott att smula sönder skinkan och ha i en soppa också, i stället för knaprig bacon.

Urgröpt bröd, mozzarella, tomat, olivolja och svartpeppar...

Skivad prästost och prosciuotto. Det är gott att komplettera den milda mozzarellan med en lite starkare ost.

Och så mer mozzarella, olivolja och svartpeppar innan locket läggs på.


Ner i pannan och pressa ihop. Mackan blir lite för tjock för att läggas på smörgåsgrillen.

Mannens kommentar till den här bilden var att det ser lite torrt ut... Men det var inte torrt med all den goda fyllningen. Långt ifrån. Så om det nu stämmer som han säger - att bilden inte ger maten rättvisa - lita på mitt ord och inte det du ser.

Nu ska jag sätta på kaffet och börja med frukosten, väcka nämnda man som fortfarande sover så att vi kan komma igång med dagens business. Golv, golv och åter golv.

Lite blåsigt utanför men solen skiner och det är inte så kallt. Ser ut att bli en fin dag. Ha en trevlig andra advent.

4 kommentarer:

 1. Mycket gott och mättande är fyllda småfrallor... stek köttfärsen (med lök, mycket kryddor, champinjoner och massor av ketchup)i stan och ta med den färdig till stugan. Där behöver du bara gröpa ur frallorna, fylla dom och täcka med ett par skivor ost. Sen in i ugnen en kort stund.

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra tips, Kajomida. Jag gör ju köttfärssås titt som tätt och det blir alltid över. Ska ta och spara och göra som du föreslår med fyllda frallor. Låter verkligen gott och så enkelt. Tack!

  SvaraRadera
 3. Kom just på en till mycket *matig* variant av macka vi brukade äta på mitten av sjuttitalet... kalldes för luffarmacka om jag minns rätt.

  En halv hålkaka per person (över- eller underdel), 2-3 stekta ägg p.P. beroende på storlek, låt gulan vara lite rinnig, stek falukorv i skivor och lägg på. Bacon funkar nog också jättebra ;-) Lite stark senap på korven smakar bra!

  När jag ändå är igång tar jag min *snabbis* också: en stor macka med lite smör/margarin, stekt(a) ägg, råa tunna lökringar - och ketchup! Låter kanske konstigt men det är en smakexplosion med löken ihop med ketchup, jag lovar!

  SvaraRadera
 4. Falukorv och ägg på macka känner jag igen, nå'n variant på det går under namnet parisare tror jag. Eller så ska man ha en färsbiff för att det ska få kallas parisare.

  Håller med om att ketchupmackan låter aningen suspekt men om du säger det så :-)

  En vanlig tekaka med smör, kokta skivade ägg, lite majonnäs och tonfisk är inte heller så dumt!

  SvaraRadera