söndag 5 februari 2012

Helstekt fläskfilé med hasselnötspotatis och varm sallad med citron och timjan


Äntligen lite ordentlig matlagning! Och i köket på landet också. Älskar att vara här och laga mat. Det blev helstekt fläskfilé i ugnen med hasselnötspotatis och varm salladskål, smaksatt med citron och timjan. Med facit i hand lite torrt, en rödvinssås hade suttit fint till, men gott ändå. Invigde stektermometern som kom med spisen och den funkade jättebra. Vad skönt att vara säker på att köttet blir klart som man vill ha det utan att chansa. Att sockersteka smålökar till hasselnötspotatisen blev riktigt gott. Såna skulle jag kunna äta rakt av! Och hasselnötterna ihop med potatisen... Oj, vad gott. Prova det som tillbehör till andra sorters kött.

Helstekt fläskfilé i ugn
Ansa en fläskfilé och skär bort det smalaste i ändarna - spar ändbitarna till en gryta eller nå't... Hetta upp smör och bryn filén runt om till fin färg. Salta och svartpeppra. Vira in köttbiten hårt i aluminiumfolie till en smällkaramell. Stick in en köttermometer och stek i ugnen på 125 grader till ca 68 grader innertemperatur. Ta ut och låt vila ca fem minuter innan köttet skivas upp.

För extra smak på köttet, bryn köttet tillsammans med några skivade vitlöksklyftor i smöret. Vitlöken ska inte viras in med köttet sen utan bara göra sitt i pannan under stekningen.

Hasselnötspotatis med sockerstekt lök
Koka mandelpotatis (delikatess) eller någon annan sorts liten potatis i saltat vatten. Låt svalna. Behåll skalet eller skala potatisen. Torrosta ett par dl hasselnötter och gnugga av skalen (ett helsikesgöra). Skala ett gäng små steklökar (också ett helsikesgöra) och förväll dem några minuter, skölj av med kallt vatten. Stek löken i smör och socker tills den har fått fin färg. Stek sedan potatis och hasselnötter i rejält med riktigt smör tills potatisen får fin färg. Blanda i löken på slutet. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varm sallad med citron och timjan
Strimla spetskål (helst), grönkål, savoykål eller salladskål och förväll några minuter. Låt rinna av. Hetta upp olivolja och fräs kålen med rivet skal från en citron och ett par msk hackad färsk timjan. Smaka av med salt. Servera till fläskfilén och hasselnötspotatisen.

Om du vill ha det lite blötare så passar nog en rödvinssås fint till!



Det är ett helsike att skala de små steklökarna när jag vill ha dem hela och den fina formen kvar - men det är det värt. Efter en stund i pannan med smör och socker blir det hur gott som helst. Underbart att blanda med stekt potatis eller att äta som tillbehör till kött - eller varför inte till färsbiffar?!



Det händer verkligen nå't med hasselnötter när de skållas, skalas och sedan steks i smör. Smaken lyfter flera snäpp! Knapriga hasselnötter, stekt mandelpotatis och sockerstekt lök blev ett jättegott tillbehör till fläskfilén.


Egentligen ville jag ha spetskål till den varma salladen men det fanns inte på lilla ICA här på landet. Det fanns inte grönkål eller savoykål heller - så det fick bli salladskål. Lite slakad i varmt vatten några minuter och sedan fräst med olivolja, citronskal, färsk timjan och lite salt. Jättefräscht och gott!



Fläskfilén rullade jag in hårt i aluminiumfolie för att få bättre form på köttskivorna. Det ska jag fortsätta göra när filén ska helstekas i ugn. Med lite bacon i potatisblandningen skulle jag ha en hel rätt, utan fläskfilén :-)


Igår tog vi det lugnt här på landet - jag har inte återhämtat mig ordentligt ännu efter flunsa och därpå dunderförkylning. Vi njöt av solskenet och fantastisk vinter med 14 minusgrader. Avnjuts bäst på den varma sidan fönsterglaset :-) Idag ska vi däremot göra lite målarnytta och ta tag i andra strykningen av sovstugan. När det är gjort är det bara lite pill med fönsterfoder, smygar och lister innan det är dags att ställa in en säng och börja slagga där. Förhoppningsvis blir det redan till nästa helg!

Ha en fin avslutning på helgen!

22 kommentarer:

  1. Vilken fin blogg du har! Verkligen glad att jag hittat hit! :-)
    Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker det! Tack, Linda och välkommen hit :-)

      Radera
  2. Hasselnötspotatis, vad spännande. Ja, allt lät gott! Härligt att läsa om era helgresor till landet. Jag längtar sååå efter att min landetsäsong ska börja. Kanske, kanske kan man locka ut J på ett tidigt besök när han är ledig på sportlovet? Måste bara tina fram bilen först...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott med knapriga hasselnötter till potatisen! Hade helst haft spetskål till salladen men men, så är det på landet :-) Klart ni ska tjuvstarta säsongen och åka till landet mitt i vintern! Det är så lugnt och härligt. Iskallt utedass och vatten på dunk gör inget i några dagar...

      Radera
  3. Ojoj det var fööör tidigt att titta på din blogg vännen! Du är ju en underbar kock och en underbar fotograf. Undarar bara vad du använder för kamera?
    Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad snäll du är som säger så fina saker :-) Blir jätteglad och inspirerad ska du veta.

      Jag är ingen expert på kameror och utrustning utan det är Mannen som har köpt det jag använder i present. Jag har läst på kameran att det är en Canon EOS 600D, vad Mannen kallar en instegskamera för amatörer som jag. Han har enligt mina önskemål ställt in så mycket automatiskt som bara går, jag är inte haj på att ställa in kameran och har massor att lära men det verkar aldrig finnas tid att studera manualen...

      Mest använder jag ett objektiv som det står Canon Macro Lens EF 100 mm på. Tycker det är kul med närbilder och fokus på detaljer. Har även ett objektiv som heter EFS 18-55 mm som jag inte använder så mycket längre. För att hjälpa upp den hopplösa ljussituationen så här års så fick jag en trådlös blixt i present, en Canon Speedlite 430EX II. Fråga mig inte vad bokstäver och siffror står för - jag har ingen aning - men den är bra för mina syften, tycker jag.

      Hoppas du blev något klokare i alla fall?

      Kram kram!

      Radera
  4. Ser ut som en riktigt god middag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Jenny! Gott var det om än aningen torrt som sagt...

      Radera
  5. Instämmer med Fröken Dill; Hasselnötspotatis låter spännande!
    Borde väl också gå med grovhackade nötter? Är inte så förtjust i dom hela...

    Kanske man t.o.m. kan göra hasselnötshasselbackpotatis ;-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var inne på att grovhacka dem men det passade bra med så stora potatisbitar och hela nötter men till en annan gång så... Förresten låter det ju helt underbart att strö hackade hasselnötter över hasselbackspotatis - då skulle det verkligen göra skäl för namnet. Bra idé :-)

      Precis så här ska det vara, kommentarer som gör att recepten lever vidare och utvecklas till nya idéer som någon annan provar och ändrar lite på. Osv osv!

      Radera
  6. Fy jäklars vad gott, kan jag haka med till köket på landet nästa gång??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha! Ja, nu är ju snart sovstugan klar att flyttas in i så då blir vår (o)sköna bäddsoffa i friggan ledig. Så grattis till den :-)

      Radera
  7. Tack, Ann-Sofi! Såg att du använt hasselnötter nyligen också - fast till chokladmousse. Inte dumt det heller :-)

    SvaraRadera
  8. Mmm... Så gott! Använder titt som tätt rostade hasselnötter, men jag har aldrig sedan smörstek dem. Låter som något jag måste testa. Vad blir inte gott tillsammans med smör?!
    Som svar på din fråga om den pankopanerade osten, så tror jag brie eller annan vitmögelost passar finfint. Jag tänkte själv testa med camembert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, vad vore matlivet utan smör? Tror definitivt jag ska testa pankopanera brieost. Kan bli riktigt gott det också!

      Radera
  9. Läste "på annat håll" att det eventuellt blir soppa i veckan... om jag "gömmer" mitt förslag här i "fläskfilén" så kanske M inte säger nej i förväg ;-)

    Broccolisoppa (och även t.ex. blomkålssoppa/sparrissoppa/potatisochpurjolökssoppa) är jättegott, men har du testat att (fusk)göra en spenatsoppa? Tina spenaten, dryga med grädde, smaka av med muskat och salt, evtl. peppar, servera med (lätt) hårdkokta ägghalvor i = underbart! Att det ser trevligt ut också gör ju inte saken sämre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tur i oturen som blir gräsänka några dagar så då är det fritt fram för soppa :-) Än så länge dras jag med ett trauma från skoltiden där nämnda spenatsoppa har satt djupa spår, icke positiva. Men jag förstår ju att det är en helt annan sak att göra den själv än det som bjöds från storköket.

      Ska försöka ge mig på att koka grönsaksbuljong till soppan också, och det blir nog broccoli - det är den grönsaken som Mannen ogillar allra mest...

      Radera
  10. Jag gillar också blanda nötter i varmarätter. Spännande kombination förresten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pralin! Jag borde göra det oftare, ha nötter i maten alltså. Gott och knaprigt blir det!

      Radera
  11. Din blogg är så söt!

    "spar ändbitarna till en gryta eller nå't" <- om fler kockar skrev sådär i sina kokböcker. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Manna!

      Tack ska du ha :-) Ja, inte ska vi väl slänga mat i onödan! Dessa ändbitar samlar jag på mig och sen gör jag en god fläskfilégryta med en massa grädde (förstås)!

      Radera