måndag 19 mars 2012

Operation rensa skafferiet del 1: pastagratäng med kyckling, bacon, paprika och tomat


Min blogg kallas inte "Två små kök" för inte. Det är smått och förvaringsutrymmena är begränsade. Jag insåg i helgen att det är dags att använda det jag har hemma innan jag köper hem nytt. Framför allt gäller det skafferiet där jag har pasta, ris och gryner. Först ut blev att göra något med ett av de "köp två betala för ett-paketen" pasta. Gratäng är som bekant ett bra sätt att använda pasta till så med risk för att bli tjatig så det fick bli en pastagratäng. Igen!

Kokt pasta blandas med en riktigt krämig sås med både grädde och crème fraiche. I såsen har jag köttet från en färdiggrillad kyckling, bacon, paprika och lök. Lite tomater på toppen tillsammans med västerbottenost och vi fick njuta av en såsig gratäng med mycket smak. Strimlade soltorkade tomater tror jag kan vara gott i också, eller istället för tomaterna på toppen. Genvägen med grillad kyckling är något jag gärna använder mig av och så fick det bli här. Kycklinglåren som blev över skickade jag med i Mannens matlåda.

Normalt är det inte innehållet i skafferiet som styr vad jag lagar till men det är faktiskt ganska roligt att utgå ifrån bestämda ingredienser och sedan spåna på vad de ska användas till. Fast jag skulle inte vilja göra så jämt :-)

Pastagratäng, 5-6 portioner
Bröstfiléerna från en färdiggrillad kyckling, i mindre bitar
2 paket bacon, knaperstekt i bitar
1 grön paprika, strimlad
1 stor gul lök, grovhackad
Olivolja eller smör
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl (lätt) crème fraiche
1 dl mjölk
Salt och svartpeppar
150 g riven västerbottenost
400 g pasta, kokt och avkyld med vatten
5 körsbärstomater, halverade (och/eller strimlade soltorkade tomater)

Fräs gul lök och paprika i olivolja eller smör. Lägg åt sidan. Fräs bacon knaprigt och skär i mindre bitar. Blanda allt i en gryta/kastrull. Häll i grädde, crème fraiche och mjölk. Låt koka upp och puttra några minuter. Krydda rikligt med svartpeppar men vänta med saltet. Ta såsen av värmen och rör ner 1 dl av västerbottenosten tills den har smält. Smaka av med salt. Blanda ner kycklingköttet (och soltorkade tomater om du vill ha det).

Smörj en form och häll i den kokta pastan. Häll över såsen och blanda runt ordentligt med pastan. Fördela tomathalvor ovanpå och strö över resten av den rivna osten. Gratinera i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter.



Jag ska bespara er bilder på det färdiga resultatet, inte vackert att titta på men utmärkt som bukfylla, icke att förakta!

Nu återstår några paket till att bli av med i skafferiet. Jag har cannelloni, fullkornscouscous och arborioris - så någon typ av risotto blir det i alla fall i veckan och jag tar tacksamt emot tips på vad jag ska fylla mina cannellonirör med!


9 kommentarer:

  1. Så länge tjatet smakar gott så tycker vi inte alls att det gör något, smaken är hövvesaken:)

    Tyvärr inget bra tips på fyllning till rören dina, vi ser helt enkelt fram mot vad du tillagar istället eftersom vi också har rör i vårt skafferi.
    Men två väldigt goda risotto har vi receptet på, dels vår absoluta favorit som är Nigellas och dels en variant på Jamie Olivers om du är sugen:

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/08/risotto-ala-jamie_05.html

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/05/godaste-risotton-hitintills.html

    Kan det vara till någon nytta för en Lotta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skönt :-) Det kan ju bli lite prestationsångest ibland när man har en matblogg...

      Tack för risottotipsen, supergott! Den med tomater, vitlök och basilika både ser ut och verkar hur god som helst. Men så är det den där vitlöken som Mannen inte vill ha. Grymtar... Den får hamna på listan över mat jag ska göra till mig själv när han inte ska sitta vid bordet :-)

      Så det var absolut till nytta för en Lotta, tack!

      Radera
  2. Inte för att jag prövat det själv, men vore det inte gott med en fyllning av strimlad kokt skinka, lätt förvälld purjo och osttärningar? Och sen en ostsås förstås...

    Här i Tysklad pågår just en kampanj att man inte ska slänga så mycket mat som vi gör idag. De flesta livsmedel är även hållbara längre än det står på förpackningen. När man funderar på det lite så skulle man nog oftare ta att rensa skafferiet/kylskåpet och utgå från de rester man har hemma...

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det låter jättegott. Påminner lite om Delize där man fyller med skinka, ost och squash. Tomatsås i botten och så gratinerar man med ostsås. Purjo kan ju ersätta squashen. Tack för tipset - ska fundera vidare.

      Matsvinnet är en högaktuell fråga här i Sverige också. Jättebra tycker jag! Ha det gott!

      Radera
  3. Jag gillar att fylla canellonin med paprika och svampröra. Gärna lite hot med chili. Hos mig är det frystömning som pågår...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svamp låter bra, Matarkivet är inne på samma spår. Det får nog bli något så'nt! Tack för tipset, lite sambal kanske ska petas ner i fyllningen också för hettan som du säger.

      Lycka till med frystömningen, inte världens roligaste men det blir ju vad man gör det till :-)

      Radera
  4. Jag har kommit fram till samma sak, att det behövs ätas upp innan man köper nytt. :)

    Cannelloni gör jag oftast med kyckling, tex denna: http://matarkivet.wordpress.com/2011/06/30/langhelg-typ-och-kycklingcannelloni-med-bacon-och-svamp/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt men sant :-) Bra för både miljö och plånbok också så okej då!

      Bacon och svamp går ju inte att tacka nej till. Jag tror att det börjar formas i skallen på mig vad jag ska fylla rören med. Tack snälla för tipset!

      Radera
    2. Kollade just på receptet och det låter otroligt gott! Men, tyvärr Linda, det är inget för dej - det är bara 8 skivor bacon i *lol* Nu väntar jag med spänning på hur m y c k e t bacon och hur l i t e svamp eller kyckling du får i dina cannelloni ;-)

      Radera