onsdag 25 april 2012

Köttbullar modell större i ugnen med tomatsås och double cheese - parmesan & mozzarella


Extra stora köttbullar som badar i tomatsås och gräddas i ugnen med parmesan och mozzarella. Låter inte så dumt va? Det är det inte heller. Köttbullarna har mycket smak liksom tomatsåsen med spiskummin och frisk smak av citronskal. Om du inte vill göra just den här tomatsåsen så gör du maten med din egen tomatsås, det är ju du som bestämmer... Köttbullarna ska vara modell större och inte stekas för länge, bara tills de får fin färg, annars blir de för torra eftersom de ska tillbringa en stund i ugnen också. Eftersom jag är en sucker för körsbärstomater, och gärna i ugn, slängde jag med några stycken i formen tillsammans med köttbullarna. Helt rätt drag att göra!

4 portioner

Börja med den mustiga och citronfriska tomatsåsen så att den får puttra en stund:
Fräs en finhackad gul lök i 2 msk olja. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 dl vatten, 1 smulad mörk oxbuljongtärning eller vanlig köttbuljong, 2 krm spiskummin, 2 tsk råsocker och rivet skal från 1 citron samt nymalen svartpeppar. Puttra ihop en bra stund. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt lite extra strösocker om såsen smakar för syrligt i din smak.

All tomatsås inte kommer att gå åt till detta recept. Det som blir över fryser du in och använder en annan dag till något annat gott!

Köttbullarna
400 g nöt- eller köttfärs
1 ägg
1/2 msk soja
1 msk sirap
Krydda med vitpeppar, chili explosion och lite rökt havssalt (eller vanligt salt)
Stekfett
2 dl färskriven parmesanost
250 g cocktailmozzarella
(Ev några körsbärstomater)

Blanda köttfärs, ägg, soja, sirap och kryddor i en bunke - blanda runt. Forma till köttbullar modell större. Stek köttbullarna till fin färg runt om i en stekpanna. Dra ned värmen och stek nästan färdiga. Olja en ugnsform och bottna med tomatsås. Lyft över köttbullarna till formen ovanpå tomatsåsen. Skeda lite tomatsås över köttbullarna. Strö över parmesanosten och fördela mozzarellabollarna i formen. Gratinera i 200 grader 20-25 minuter tills osten har fått fin färg. Servera med kokt spagetti eller tagliatelle.

Det går faktiskt relativt fort att göra den här maten. Tomatsåsen är igång och puttrar på nolltid och då tar du tag i köttbullarna. Pastavattnet tajmas och sätts på när köttbullarna åker in i ugnen så att pastan blir klar samtidigt. Piece of cake!


Innan du river skalet på citronen, skölj av noga under varmt vatten och gnugga torrt.



Om du inte får tag på cocktailmozzarella (som jag t.ex. inte får i butikerna när jag är på landet) så går det naturligtvis lika bra med större bollar att riva över.



Tomatsåsen är klar och ligger som en liten sjö i botten av formen. Köttbullarna läggs i och toppas med lite mer tomatås innan osten läggs på.



Som sagt, jag lät några körsbärstomater åka med i formen också. Gott och extra saftigt!



Nu har allt gott puttrat ihop och gratinerats i ugnen. Det bubblar och doftar jättegott. Bara att hugga in. Så gott!



Mycket färg på tallriken och gott är det med trådig mozzarella och mustig tomatsås! Om du tycker att det blir overkill med både parmesan och mozzarella, uteslut det ena. Då skulle jag behålla parmesanosten i så fall.

Öm i armen efter TBE-spruta nr två. En billig försäkring mot smittan som verkligen kan ställa till det, det har jag sett på nära håll. Med katter högt och lågt på landet som gärna sitter i knät och sover i sängen så är det verkligen på tiden att jag vaccinerar mig. Många är de vidriga små tingestar som vi har plockat från katterna och skakat av sängkläder. Jag har inga problem med kryp i allmänhet, men fästingar i synnerhet tycker jag inte har någon plats på denna jord. Hur tänkte skapelsen där?

12 kommentarer:

  1. Ser gott ut men jag har lite svart för tomatsaser... men tack ända för tipset att göra stora köttbullar - kom pa att det är alldeles för länge sedan jag gjorde dina bacon- och persiljebiffar ;-)

    Pa tal om bacon - har du sett det här:

    http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/en-baconalskares-bekannelser

    Till höger om texten finns det ett par intressanta recept, tyvärr utan bilder :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomatsås och -soppa som är så gott! Extra stora köttbullar är gott att göra ibland. Kollade artikeln och där bekräftar han det man anat ett tag, vi är ett gäng baconälskare, en hel kultur kring det :-)

      Radera
  2. Oj oj... Så grymt gott! Underbara matbilder.
    Jag har fobi mot alla småkryp numera. Började efter mjölbaggeinvasion, även att de är ofarliga. I somras byggde dessutom svartmyror bo i en blomkruka i vårt sovrum. Kunde inte fatta myrstigen rakt över mitt sängbord...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Dina småkrypserfarenheter låter inge vidare, speciellt inte de i sovrummet... Jag klarar mig rätt bra men fästingar, no mercy!

      Radera
  3. Men vilken rätt sparar receptet direkt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en riktig hit, jag har gjort det flera gånger!

      Radera
  4. Lindha Johansson27 april, 2012

    De där köttbullarna såg verkligen goda ut! Eftersom jag älskar att gratinera allt med ost var detta recept en riktig hit, hade inte kommit på något bra sätt att gratinera köttbullarna på! :)

    Mina katter är tack och lov innekatter så fästingar bekymrar mig inte så mycket, men SPINDLAR! Storleken spelar ingen roll, även de allra minsta skrämmer skiten ur mig. Varför existerar spindlar över huvud taget tänker jag varje vår när de jävlarna börjar dyka upp överllt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där är vi två, gratinera mera, köttbullarna också :-)

      Ska erkänna att jag hade något av en spindelfobi förut men med en överdrivet djurbeskyddande man (han lyfter ut ALLA kryp så att de ska få leva) så har den lindrats lite. Men bara lite. Jag tror det är deras ben som spretar och att de rör sig så fort som är vidrigt. Har haft dem krälandes över benen på utedasset ett par gånger och det sitter i. Ingen trevlig upplevelse... Men har man dem inomhus sägs det att man har en bra inomhusmiljö :-)

      Radera
  5. Underbart, nu kommer "köttbullssäsongen"! Jag brukar steka ett gäng i uteköket på landet. Perfekta att ha på lut i frysen när hungern smyger sig på.
    Fästingar borde utrotas. Vi har ännu inte så många på landet, men det är väl en tidsfråga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter underbart att laga dem i uteköket! Det måste jag också göra. När mitt utekök blir klart någon gång :-)

      Håller med dig. De fyller ingen som helst funktion. Nu när värmen är här på riktigt lär det väl explodera av fästingar.

      Ha en härlig valborgshelg, på landet kanske?

      Radera
  6. Lindha Johansson02 maj, 2012

    Nej, tyvärr har du ingen bra miljö om spindlarna trivs hos dig inomhus. De älskar mörker och fukt och hemma i mina föräldrars hus kryllar det av stora äckliga, håriga spindlar. De har nämligen stora problem med fuktskador och stark mögelstank! :(
    Ju värre miljö att bo i (hälsofarlig), desto större och fler spindlar!

    Tack och lov så finns det nästan aldrig några inne i min lägenhet, men när det har regnat och är mörkt ute brukar hela gräsplätten på uteplatsen krylla av långbenta saker... Usch, vidrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då tar vi kål på den myten då :-)

      Kanske därför jag hittar dem på utedasset och inte inne i vår frigga och sovstuga, tack och lov!

      Radera