tisdag 1 maj 2012

Haricot verts med frasig halloumi - behörighet till det mesta


Ett matigt tillbehör som är gott till mycket och även funkar som vegetariskt eller kolhydratfritt LCHF-alternativ. Halloumin är skuren riktigt tunt så när man steker den blir den frasig och god. Dressingen kan göras med mycket eller lite vitlök - det är som bekant en smaksak. Dressingen ska blandas med bönorna när de är varma och direkt ska osten i innan det raskt ska ställas fram på bordet och ätas.

Använd haricot verts och/eller vaxbönor eller andra slags bönor som du gillar. Jag ville ha 50/50 men det fanns inga vaxbönor att uppbringa i någon av affärerna här i närheten av landet. Baaaaaaah! Det gäller att vara flexibel när man handlar här, det är inte som på stockholmshyllorna. Men det är charmigt :-) Färska kryddor är gott i dressingen, jag använde timjan men andra sorter passar fint också, t.ex. oregano och basilika - eller en blandning av allihop.

4 portioner
300 g bönor (haricot verts och/eller vaxbönor)
3/4 dl olivolja
1 dl färska hackade kryddor (timjan, oregano, basilika)
1 liten riven vitlöksklyfta
200 g halloumi, tunt skivad
Olivolja
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

Blanda olja, kryddörter och vitlök till dressingen. Koka bönorna hastigt i saltat vatten tills de mjuknar men har tuggmotstånd kvar. Häll av vattnet, lägg upp bönorna i skål och blanda med dressingen medan de är varma. Stek halloumin i olivolja till fin färg på båda sidor. Blanda med bönorna och smaka av med salt och peppar.

Receptet har jag hämtat från en bok som mycket väl kan bli sommarens favorit, Lisa Lemkes "Till grillat". Där finns det mycket gott att inspireras av. När jag inte plöjer andras matbloggar efter inspiration förstås :-)

Valborg har passerat med brasa nr 2 och bastu på det igen. Grillen kom fram för första gången i år och det som lades på är bland det godaste jag har ätit. Jag återkommer till det. Solen strålar från klarblå himmel och det blir nog ett par timmar i våra baden-baden-stolar idag - precis som igår. Tänk att vi t.o.m. fick lite färg på näsa och kinder! Det sägs att solen så här års motsvarar mitten av augusti. Kan vara värt att tänka på när man blottar det vinterbleka skinnet och inte chockar det alltför mycket.

Nu ska jag göra frukost. Ja, du läste rätt. Frukost :-) Vi sover länge här på landet i vår underbara lilla sovstuga. Det är tyst, mörklagt och ingen klocka har fått ta plats där inne. Se'n kan det ju hjälpa till också att vi slarvade lite igår med musik, sång och dans till sen timme. Men det är en annan historia....

Ha en riktigt skön dag - hoppas solen är med dig!




10 kommentarer:

  1. Gabriella01 maj, 2012

    Vad var klockan när du skrev detta? Är nyfiken på hur sent ni åt frukost :)

    SvaraRadera
  2. Strax före klockan tolv... Lunchdax egentligen alltså :-)

    SvaraRadera
  3. Så härlig helg vi har haft. Låter som riktig av koppling. Ja, bortsett från dansandet då ;-) Lite färg i ansiktet skulle inte skada. Tycker jag är så blek att mitt hår och ansikte nästan går ihop.
    Knaprig halloumi och haricots verts med smak av vitlök och örter kan inte vara annat än gott. Verkligen perfekt tillbehör till sommarens grillmat.
    Ha en fortsatt trevlig vecka! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt fantastiskt har det varit! Äh, solbränna är ändå alltid övergående :-)

      En riktig hit blev det som tillbehör, det kliar i fingrarna efter att experimentera med andra sorters bönor och grönsaker.

      Detsamma till dig, Emmy. Kram!

      Radera
  4. Precis samma som Håkan hörde, det där med solens styrka, så det gäller att ta det lilla lugna och vara rädd om skinnet.

    Precis så ska stekt halloumi se ut, riktigt knaprigt och krispigt, så gott! Prova med att ringla över lite chiliolivolja, om du inte redan gjort det, passar riktigt fint till.

    och nu, bums i säng med dej så du får vila ut efter nattens bravader!
    Godnatt och sov gott:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog lätt att tro att det inte tar så mycket så här års men det har jag fått bevisat denna helg att det gör det visst!

      Jag brukar skiva halloumin ganska tjockt men det kan bli lite mastigt. Riktigt tunna skivor blev perfekt ihop med grönsakerna!

      Hm, det brukar bli sent på kvällen när vi återvänder från landet men jag ska göra mitt bästa för att återhämta mig med mycket sömn. Tack så mycket och natt natt!

      Radera
  5. Haricots verts är så gott ju! Detta verkar som ett jättegott recept! Jag brukar stek dem i vitlök och sen blanda i lite tomatsås. Det blir med jättegott. Ska testa ditt recept en dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite tomatsås med bönorna också låter jättegott, det måste jag testa. Tack för tipset!

      Radera
  6. Det där ser gott ut! Har haft en påse haricot vertes på lut i frysen br länge nu, dags att göra något av dem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Släng med lite finhackad rödlök också, det tror jag blir jättegott! Kikade in hos dig och där fanns mycket gott. Fina bilder du tar också!

      Radera