onsdag 27 juni 2012

Köttfärssås med champinjoner och paprika till tagliatelle. Och så en knaprig överraskning!


En matigare köttfärssås med rejäla bitar champinjoner och paprika blev det till middag, med tagliatelle och så tomater förstås. Det här är en mustig köttfärssås med mycket att tugga på, inte som min köttfärssås à la måndag som är av det mycket enklare slaget. Bred tagliatelle i stället för vanlig spagetti är också ett sätt att variera denna vanligaste pastarätt (?) Riven parmesan lyxar till den allra enklaste pasta, så riv över en driva!

Köttfärssåsen räcker till fyra portioner, två är redan packade och klara till Mannen...
400-500 g nötfärs
Smör
2 gula lökar, grovt hackade
1 dl tomatpuré
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl (lätt) crème fraiche
1 burk krossade tomater
Ev lite mjölk till spädning
2 paprikor i grova bitar
15 (kastanje)champinjoner i grova bitar
1 tsk kinesisk soja
1 tsk strösocker
Salt
Vit- och svartpeppar

Fräs färsen smulig i smör tills vätskan dunstat. Lägg i en liten klick smör och den gula löken. Fräs en liten stund och blanda sedan ner tomatpurén. Fräs några minuter och blanda in tomatpurén ordentligt. Häll sedan på grädde, crème fraiche, krossade tomater och soja. Låt koka ihop ca fem minuter.

Fräs svampen i lite smör och ställ åt sidan med paprikan.

Blanda ner socker i köttfärssåsen och smaka av med salt, vit- och svartpeppar. Späd eventuellt med lite mjölk, justera smaken med salt och peppar i så fall. Låt såsen puttra på svag värme medan pastan kokar. Rör ner svamp och paprika när det är ungefär fem minuter kvar så att inte paprikan blir för mjuk och tråkig.



Kastanje- eller skogschampinjoner i såsen gör den mustig och stora bitar gör att svampen smakar mer.



Det är gott med mycket gul lök i köttfärssås, tycker jag. Grovt hackad gillar jag också, så det blir lite att tugga på.



Pastan blir godare när den har lite tuggmotstånd. Så är det faktiskt bara. Ställ tiden på lite innan angiven koktid och smaka på pastan. Ta bort och häll av när den inte känns helt färdig, den efterkokar ändå lite grand (om du inte spolar av med kallt vatten men det struntar alltid jag i). Blanda den varma och avrunna pastan direkt med en klick smör och eventuellt lite vitpeppar - det ger en fin kick!



Svartpeppra lite, riv över (mycket) parmesan och servera med färska tomater. Done!


En riktigt god middag och jag borde vara nöjd. Men så fick jag ju en underbar överraskning i ett litet grönt paket på posten från snälla fina Amy. Och blev ännu nöjdare - och framför allt väldigt glad! I paketet fanns tre sorters indiska snacks! Hur kunde hon veta att jag är snackstokig :-)

Så efter middagen blev det snackstajm i soffan till "So you think dance" (ett absolut favoritprogram). Tre sorters knapriga snacks med olika karaktär i smaken och även formen. Kryddigt, lite hetta respektive mycket hetta. Superhäftiga smaker som säkert skulle passa jättegott till en kall öl ;-) Nu fick jag inte prova dessa "maskar" på plats i Värnamo men det är inte så illa med det näst bästa heller, direktleverans av Amy herself. Langat och klart :-) Supertack, Amy. Så gott <3


De ska förvaras i kylen säger Amy så håller de länge, då gör jag så. Fast jag tror inte att hållbarheten blir något större problem. Det kommer ta slut lååångt innan bäst före :-)

En riktigt god kväll önskar jag dig som läser!


17 kommentarer:

  1. Ser verkligen fräscht ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite mer grönsaker i köttfärssåsen och gärna i stora bitar blir gott och känns fräscht och nyttigt!

      Radera
  2. Det där ser mycket gott ut! Härligt med lite mer grönsaker i. Jag brukar bara göra det "enkelt"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även köttfärssåsen kan ju varieras lite grand, men bra lite :-)

      Radera
  3. Paprika brukar jag inte ha i, däremot alltid burkchampinjoner (och mycket lök). Ibland låter jag också ett par lagerbärsblad puttra med, inbillar mig åtminstone att smaken blir annorlunda och fylligare ;-)

    Köttfärssås är ett bra tips till i kväll; sambon är ute och fiskar, *arrival* obekannt, då är det bra om man bara behöver värma på och koka spagetti. Lite senare har ändå ingen tid att stå i köket - då är det bara EM som gäller ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert inget fel att putta ner allt möjligt för smakens skull. Håller med, köttfärsås är perfekt att ha på lut så är det bara att koka pastan. Lycka till med fotbollen får man väl säga då!

      Radera
  4. Den enas köttfärssås är inte den andra lik! Alltid kul att höra hur andra gör sin. Vill jag lyxa till det brukar jag ha rödvin i och låta såsen koka länge länge.
    Sicken trevligt present, mer langande åt folket! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med rödvin i! Den lyxigaste köttfärssås jag har gjort är à la Bourguignon, just med rödvin:

      http://lottakruse.blogspot.se/2012/02/lyxig-kottfarssas-la-bourguignon.html?utm_source=BP_recent

      Men till den måste man ha lite tid. Superkul med presenter :-)

      Radera
  5. Vilken härlig rätt, ska jag testa framöver med soja- eller quornfärs. Gillar kastanje/skogschampinjoner mycket!

    Hoppas de små rackarna smakar, tänk om de hade fastnat i Posten och du glömt att hämta ut dem ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De smakar jättegott! Liknar inget jag ätit tidigare. Hade inte varit kul om de försvunnit på posten... Tack snälla igen!

      Radera
  6. Lääängtar efter att barnen ska utveckla sina smaklökar något. Har jag i gul lök i köttfärssåsen äter jag den ensam. Suck, jag bara älskar gul lök i alla former.
    "So you think..." även vår favvo sedan ganska många år nu. Nigel är ju fantastisk och gör hela showen till en kärlekshistoria.
    Skön torsdagskväll!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad jobbigt att missa löken... Jag var lika kinkig med gul lök när jag var liten. Petade bort varenda lilla bit som mamma försökte gömma i köttbullarna :-) Men det växte bort ganska fort ändå så ha tålamod!

      SYTYCD är bäst! Även Mary gillar jag som skrattar, gråter och skriker :-)

      Kram tillbaks!

      Radera
  7. Alltid lika inspirerande! Va roligt med "presenter" kul idé ! Såg supergoda ut oxå! Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tänk att simpel vardagsmat kan inspirera, eller kanske just därför.... Verkligen en ynnest att få presenter så där. Kan inte du skicka egenmald färs med högrev till mig så att jag får tillaga den ultimata burgaren? He he...

      Detsamma till dig!

      Radera
  8. Du känner ju till mitt förhållande till Mr Pasta. Även den där Tagliatelle är en trevligare prick. Men ska jag njuta av någon av pastafamiljens charmörer så måste det vara tillsammans med sås som innehåller mycket. Och gärna extra mycket grönsaker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men jag vet ju det du konstiga människa. Men jag förlåter dig... Helt rätt inställning i alla fall, mycket sås och mycket grönsaker!

      Fin helg till dig även om just helger inte har samma rang när man har semester - och en kram!

      Radera
  9. är det inte lite mycket tomatpuré 1dl testade och det slog igenom ordentligt.

    SvaraRadera