söndag 1 juli 2012

Firande med "vägkrogspotatis" och mycket mera...


Detta är tillagad potatis, inte nyss upptagen från potatislandet även om det ser så ut... Brorsans "vägkrogspotatis" är serverad tillsammans med en massa annat gott på buffén från firandet av hans födelsedag i efterskott och även midsommar i efterskott. Så mycket midsommarstuk blev det inte, förutom lite inlagd sill och så jordgubbar som brukar vara en del av midsommardesserten. Men vad gör väl det när allt ändå blir så trevligt och gott!

"Vägkrogspotatis", vad menas? Jo, brorsan ville prompt ha sån där potatis man brukar få till lövbiten och schnitzeln på våra vägkrogar. Små potatisar som steks och kryddas med någon slags krydda som smakar likadant på alla vägkrogar. Han rådfrågade en kock i vänkretsen som totalt oimpad av brorsans smak för den här typen av potatis tipsade om att det borde vara allroundkrydda de använder. Och visst var det så!

En burk med allroundkrydda inhandlades. Små färskpotatisar kokades och fick sig sedan en omgång på murrikkan i smör, olivolja och MASSOR av allroundkrydda. Då smakar den nå't i alla fall och riktigt gott dessutom!

Allroundkryddan är nog lite som aromat, att den innehåller ett gäng tillsatser som smakförstärkare av olika slag. Men jag tror att jag överlever och att inga abnormiteter växer ut på konstiga ställen om jag äter det ett par gånger om året. Färskpotatisälskare lär fnysa men för första gången på länge (om någonsin) var det faktiskt gott med färskpotatis :-) Tack för idén, brorsan!


Potatisen har påbörjat sin förvandling till vägkrogspotatis. Allroundkryddan har börjat regna över den... Steks på till fin färg i smör och olivolja. Här på hans murrikka som han fick i födelsedagspresent förra året.


Brickan är laddad med mina bidrag till buffén och det är dags att gå över till grannarna, bror och svåger som har förberett grill och murrikka. Mer om ostpajer och caprese på höjden senare...


Deras matplats utomhus vid sin stuga där vi satt och åt och umgicks från solig kväll till mörk natt. Så mysigt, trevligt och gott vi hade det!


Dukat och förberett för buffén inne i deras stuga. Lite sill fanns för den som ville ha lite midsommarkänsla. Känslan ville jag ha men inte via sill... Pioner från trädgården. Så fina i vitt, rosa, lila och cerise!



Svågern fräser på thailändsk sparris som är mycket tunnare än svensk. Påminner om vild sparris...


Och så stektes halloumi. Förstås. Riktigt najs att ha en murrikka att laga mat på utomhus. Vi ska också ha en sen, det är helt klart!



Min tallrik med vägkrogspotatis, thailändsk sparris, halloumi, caprese, grillad oxfilé och blå band-bea. Oxfilén grillades medium rare och skars i skivor. Sedan var det bara för var och en att grilla på sina skivor lite till för medium eller well done. Well done är min melodi. Innan vi kom så här långt hade vi mumsat i oss mina ostpajer till bubblande champagne. Ska det firas ska det firas ordentligt!


En enkel dessert med jordgubbar, vaniljgrädde, vaniljglass och så lite krusmynta från svågerns kryddland. Det var himla gott med en liten bit mynta ihop med jordgubbarna. Inte för mycket bara, då blev det tandkrämsfeeling i munnen...

Kvällen rullade på och snart tändes elden i brorsans eldfat, en present från en annan sommar för många år sedan. Ljus, sprak och värme alldeles intill där vi satt fick en tia i mysfaktorbetyg.


När det började ljusna mot söndag drog vi oss hemåt och somnade gott i lilla sovstugan. Idag har vi hoppjerkat in och ut, allt beroende på vädrets humör. Vi är inne i juli nu men fortfarande ingen riktig sommarkänsla. Än så länge bara en sådan sommardag och det var på midsommarafton. Det är dags nu att bli sommar på riktigt, och inte bara med några minuter i taget...

Ha en riktigt bra vecka - semester eller inte. Mat ska ju ändå lagas i de flesta kök. Vi ses!


18 kommentarer:

  1. Fy bövelen, vad gott allt ser ut! Är hungrig som bara den och längtar till vår grillning är klar för att ätas!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Hoppas ditt grillade blev och mättande :-)

      Radera
  2. Vilken trevlig middag! Och jag måste erkänna att inte skulle jag tacka nej till den potatisen. Även om jag också älskar färskpotatis. Caprese på höjden gör jag ibland. Det ser så snyggt ut. Och är gott förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt trevlig och god var den, kul att man hjälps åt med nöjet att laga maten till en buffé. Potatisen blev riktigt god och precis som brorsan var ute efter. Första gången jag gjort caprese på höjden, väldigt läckert just på en buffé att lägga lite tid på presentationen. Och alltid gott!

      Radera
  3. Puh, så där ja, nu har vi läst i kapp i dina kök, så mycket gott så vi nästan svimmar. den där grillade marshmallowsen ser inte alls fel ut inte:) Grilltallriken från firandet hade vi inte heller tackat nej till...
    Prosciuttorullarna är lagda i prova-mappen, fy för böveln så goda de verkar vara!

    Så kul att ni fått tillträde till nya lyan, det är väl något av det roligaste som finns det där med att planera och fundera över alla olika möjligheter till hur det ska se ut! Vi är inte alls avundsjuka, nej då inte alls...

    Här nere har vi faktiskt fått en riktigt fin sommardag, solen har besökt oss hela dagen. Men hur det blir i morgon är väl en annan femma:)

    Hoppas att din vecka blir riktigt fin, Lotta
    kramar till dej från oss båda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ni orkar ta er tid och läsa ikapp :-) Det har blivit en del höjdare måste jag säga, både det enda och andra lär återkomma.

      Ja, nu går penna, papper och diskussionerna höga och det är så roligt. En process som kommer att forma fram slutresultatet.

      Har förstått att sommaren har hälsat på lite varstans men inte mycket alls på mina breddgrader. Värmen ska erkännas har kommit och det är skönt men att springa ut och in med sittdynorna mellan regnskurarna är inte kul...

      Detsamma och kramar till er!

      Radera
  4. Låter smarrigt med allroundkryddan, även om enbart färskpotatis är så gott! De där ostpajerna vill vi se framöver!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något som går i min familj. Varken mamma, pappa, brorsan eller jag är så förtjusta i färskpotatis som den är och vi har ändå provat olika sorter. Med mycket dill och salt under kokningen och en rejäl klick smör som får smälta med potatisen på en gaffel, då är det gott!

      Ostpajerna kommer :-)

      Ha det så bra, Amy - kram!

      Radera
  5. Vad härligt allt ser ut! Där har brorsan (och dina föräldrar och ni) verkligen ett smultronställe man blir avundsjuk på... Uteplatsen så lummig och fin och ett kök med så mycket fönster som möjligt osv.

    Vägkrokspotatis känns igen ;-) Den smaken hittar man bara på svenska vägkrokar vad jag vet, men ett försök är det värt! Här finns - tycker jag - ingen motsvarighet till den svenska färskpotatisen, de färska här är alldeles för stora osv. Tror jag har en påse med Kött- och Grillkrydda, borde väl också fungera?

    Blev glad att läsa att du (ni) inte lider av prestationsångest utan också gör och äter blå band-bea ;-) Där jag sätter in recept ibland finns det bl.a. en kock/köksmästare osv. och jag hörde sist, att han tycker det är hemkst, när jag skriver "köp en paket färdig bea" eller så, men det finns ju folk som faktiskt börjar att gilla att laga mat och just dom vill jag inte skrämma bort med (mycket) avancerade eller komplicerade saker...

    Ha en bra vecka och håll koll på storleken på suddgummit ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som flera smultron på ett grässtrå, vi är lyckligt lottade och uppskattar verkligen det vi har på landet.

      Kött- och grillkrydda låter som att det skulle kunna vara något liknande, kolla på innehållsförteckningen efter mycket smakförstärkare så blir det inte fel :-)

      Nej, du. Ingen prestationsångest här inte. BBB (blå-band-bea) funkar absolut så länge man inte förväntar sig att det ska smaka som restaurangbea eller hemgjord från grunden. Ibland lägger man hellre krutet på annat och det fanns en del att lägga krut på till den här buffén.

      Detsamma till dig!

      Radera
  6. Hoho, så mycket gott! Fattar precis det där med vägkrogspotatis. Najs att ha en Murikka att brassa käket på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott var det! Och en murrikka ska jag ha. Bara måste så att jag också kan brassa på hemma hos oss och inte behöva vänta på att få äta hos brorsan :-)

      Radera
  7. Så mycket gott! Även om jag inte hade gått med på att förstöra färskpotatisen så där... ;-) Fast idag gjorde vi ett undantag och åt bakpotatis och det var inte dumt det. Barnen är inte lika glada i färskpotatis som vi, men bakpotatis åt de med god aptit.
    En egen Murrikka hade suttit fint, det hade passat i vår trädgård.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag vet. Misshandla färskpotatisen så där... Jag härstammar från hedningar, what can I say :-)

      Bakpotatis är min räddning på sommaren, till gratäng men mos funkar inte. Jag är på barnens sida!

      Murrikka står högt på önskelistan. Kanske ska önska mig en till min födelsedag i november och så brassa på den på landet mitt i vintern. Det vore nåt!

      Radera
  8. Härliga bilder- och så mycket god mat! Vad menad med vild sparris, är det vad det låter som?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott blev det! Sparris växer vilt också, längs kusterna i Europa och i Sverige bland annat på Gotland. Såg Jamie Oliver plocka upp en rejäl "kvast" på marknaden i ett av hans matprogram. Den är mycket längre, tunnare och "gängligare" i utseendet. Har ingen aning om skillnad i smak...

      Hoppas du har det bra i London - snart far ni vidare och jag hoppas det blir allt vad du förväntar dig av resan!

      Radera
  9. Så trevligt med knytbuffé! Allt ser oerhört gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Urtrevligt att knyta ihop sig med buffé kring grill och murrikka! Tack :-)

      Radera