fredag 13 juli 2012

Kasslergratäng, eller kasslerlasagne kanske är ett bättre ord?


När jag ändå är inne på kasslerspåret bjuder jag på en gratäng med kasslersås, som varvas med en enkel tomatsås mellan lasagneplattor. Kalla det kasslergratäng eller kasslerlasagne - potejto, potato - vilket som så blir det gott! Kasslern samsas med squash, lök och spansk peppar i såsen. Varken grädde eller crême fraiche den här gången men med parmesan på toppen känns det inte alltför nyttigt :-)

Tomatsåsen är enklast möjliga, finns inga som helst ursäkter att inte göra den själv!

Du behöver en ugnsform där tre stycken lasagneplattor får plats bredvid varandra i varje lager och det ska vara tre lager plattor, alltså behövs nio stycken totalt. Med fler plattor blir det för torrt i min smak.

Kasslersås, ca 4 portioner
400 g kassler, strimlad
1 squash, grovt riven
1 gul lök, grovhackad
1 röd spansk peppar, finhackad
4 dl mjölk
1,5 msk vetemjöl
Salt och svartpeppar

Tomatsås
1 burk krossade tomater
Salt, svartpeppar och socker

9 torkade lasagneplattor
2 dl riven parmesanost
Flytande smör/rapsolja

Fräs zucchini, lök och kassler var för sig och lägg sedan i samma panna, gärna med lite hög kant. Salta och svartpeppra. Strö över vetemjölet och rör om. Tillsätt mjölken och låt såsen koka svagt några minuter tills den tjocknat. Blanda i den finhackade pepparfrukten.

Koka upp krossade tomater i en kastrull. Smaka av med salt, svartpeppar och en gnutta socker. Låt puttra en liten stund. Mosa gärna till tomaterna lite så att det blir lite slätare konsistens på tomatsåsen.

Smörj en ugnsform och lägg hälften av kasslersåsen i botten. Lägg på tre lasagneplattor. Lägg på hälften av tomatsåsen och sedan ytterligare tre lasagneplattor. På med resten av kasslersåsen och tre lasagneplattor. Lägg resten av tomatsåsen överst och toppa med riven parmesanost.

Gratinera i nedre del av ugnen på 225 grader i 20-30 minuter beroende på hur snabbt plattorna suger åt sig såserna och blir mjuka. Börja känna efter och kolla så att lasagnen inte blir bränd efter ungefär 20 minuter. Täck över med folie om det behövs.

Servera gärna med en sallad eller färska tomater.



Jättegott med squash i såsen - rives grovt...



Tomatsås och parmesan ovanpå det sista lagret lasagneplattor och sen in i ugnen...



Gott sätt att variera både gratäng och lasagne! Nu tar vi helg tycker jag. Fast du som ändå har semester får väl inte riktigt samma "fredagskänsla" förstås. Efter en hel del mogna beslut av mig och Mannen så känns allt mycket bättre inför fix med lägenheten. Mycket stress har runnit av mig och jag sov riktigt gott i natt :-) Tur man har sett några avsnitt av "Arga snickaren" så att man inser sina begränsningar, tidsmässigt i alla fall.

Önskar dig en riktigt fin helg mitt i den svenska sommaren!



12 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott. Kul med lite variationer på lasagne!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man väl nästan använda vilka slags såser som helst och varva mellan lasagneplattor. Det viktiga för mig är att det inte blir för torrt så mycket av sås ska det vara!

      Radera
  2. Vilken stoor hög med riven squash! Alltid gott att ha i lasagne :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Blir så saftigt och gott...

      Radera
  3. Oj, vad mycket gott ni har hunnit äta medan jag har varit iväg!
    Skönt att höra att de snabbt blev bättre med nattsömnen. Hoppas du nu håller dig lite lugn och fortsätter sova bra. Jag är också hopplös på att ligga och fundera och planera om kvällarna. Är sedan toktrött på morgnarna.
    Vi håller också på att försöka planera en liten resa till hösten. Kan vara skönt att ha något att se fram emot.
    Ha nu en riktigt skön helg vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mycket bättre nu med nattsömnen. Visst är det dumt att börja fundera när det är dags att sova? Men det är ju liksom då man verkligen har tid och kan ge 100 % på det man tänker på. Under dagen och kvällen är det så mycket annat som kräver uppmärksamhet. Det får bli bättring på det!

      Höst- eller vinterresa är skönt att ha att se fram emot, speciellt när mörkret kommer tillbaka.

      Tack och detsamma till dig, kram!

      Radera
  4. Det är alltid skönt när man kommit till ro med sina beslut, eller på något sätt kommit till ro med att man inte kan göra allt/lösa allt/fixa allt. Hoppas att din goda nattsömn fortsätter, för en dålig sådan önskar man inte ens sina fiender...
    Kul men ett nytt knep på "gammal" rätt. Yum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så, inse sina begräsningar och inte må dåligt av det. Man är ju inte mer än människa... Tack för kloka ord :-) Har sovit väldigt gott på landet nu i helgen!

      Det finns så mycket "gammalt" som man kan göra annorlunda och så får man något nytt. Ett tag i alla fall, sen är det också snart old news. Som grillad pizza nu t.ex, nu står det med i varenda mattidning känns det som :-)

      Radera
  5. Vilket bra recept på kassler, ska jag absolut testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nice att kunna variera kassler än att bara bräcka den som jag brukar göra, en riktigt bra produkt man kan göra mycket av!

      Radera
  6. Gud, vad gott det låter! Är barnsligt förtjust i kassler!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med kassler!

      Radera