torsdag 12 juli 2012

Pepprig kassler- och baconsås med svamp, rödlök och tomat - perfekt till pasta!


Brorsan vet hur man ska göra minsann för att slippa laga middagsmaten själv. Fick ett mess i måndags: "Ta med maten du har tänkt laga ikväll och kom över och laga den här." Ja, varför inte? Trevligt med ombyte och sällskap så så blev det. Jag och Mannen tog oss dit och maten blev klar precis lagom till Allsång på Skansen där svågern smajlade in i TV-kameran från VIP-läktaren - precis bakom Måns. Vi såg honom minsann!

Brorsan uttryckte stor tacksamhet över att det inte var köttfärssås och spagetti jag hade tänkt laga - det var han sååå trött på. Desto mer uppskattades kassler- och baconsåsen till pasta med mycket svartpeppar, svamp, rödlök och tomat. Otroligt lätt att laga till och väldigt gott. Jag lyxade till det lite med kastanjechampinjoner och extra fin pasta i form av enorma skruvar som passade jättebra till såsen.

Kassler- och baconsås, ca 4 portioner
1 bit kassler (ca 12 cm lång bit)
1 paket bacon (140 g)
1 stor röd lök, grovhackad
Ca 12 (kastanje)champinjoner, skivade
Smör
5 dl matlagningsgrädde
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar
Ca 10 cocktailtomater, halverade
1 påse babyspenat

Ansa kasslern och skär i bitar. Strimla baconet. Fräs kassler och bacon i en stekpanna och lyft sedan över till en gryta. Fräs svampen i lite smör och sen över till samma gryta. Fräs löken i smör och sen samma där, ner i grytan och blanda rubbet. Fräs tomathalvorna snabbt på hög värme i lite smör. Ställ åt sidan. Häll grädde och soja i grytan - låt koka upp. Låt puttra några minuter och smaka sedan av med salt och mycket svartpeppar. Precis innan servering, blanda ner tomat och babyspenat. Servera med pasta eller ris om du föredrar det.


Kassler i bitar, strimlad bacon och en röd lök som väntar på att grovhackas.


Kastanjechampinjoner är lite mörkare än vanliga champinjoner och smakar lite mer, tycker jag i alla fall.


Blandat och klart för att hälla på grädde och soja...


Grytan har fått puttra med grädde och soja en stund. Avsmakat och klart med salt och svartpeppar. Sedan bort från värmen och ner med tomater och babyspenat. Klart!


Det som blev över fick brorsan INTE behålla, det tog vi med oss hem i matlåda till Mannen. Nå'n måtta får det väl ändå vara på frikostigheten :-) Vi tackar för gästvänligheten att bli inbjudna och tackar för en trevlig kväll! Kul att få laga mat i någon annans kök ibland fast man är ju ovan vid effekten på spisplattor, var grejer ligger och vad som finns att använda i form av grytor, pannor och andra köksredskap. Brorsan assisterade finfint från köksbordet så allt gick bra och maten blev ju god!


För övrigt är det lite knackigt med nattsömnen just nu... Tusen tankar far igenom skallen när jag drar ner rullgardinerna, ögonlocken alltså, för att sova. Tankarna handlar förstås om det som ska fixas i nya lägenheten... I vilken ordning, planering med hänsyn till hantverkare, inköp och hela logistiken kring det för att inte tala om själva arbetet som ska utföras. Puh, det är mycket nu och semestern är "räddad" :-) Då är det 100 % fokus på nya lyan som gäller.

Vi har redan bestämt att vi ska ta igen oss efter detta med en härlig solsemester i vinter. Det underlättar ju förstås men det hjälper inte till med nattsömnen. "I'm the worrying kind" som The Ark sjunger, och så är det med det - men det löser sig sa han som..... :-)

16 kommentarer:

  1. Gott. Uskrivet. Tack. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! Anade att det skulle gillas. Det är ju bacon i :-)

      Radera
  2. Vilken underbar syster din bror har som bjussar på så härlig mat. :)

    Grattis till lägenhetsförsäljningen, skönt att få sålt nu så ni slapp nya visningar i augusti. Spännande med allt som ska fixas i den nya lägenheten, förstår att det blir mycket att planera men jag hoppas att du får sova långa härliga nätter snart utan tankar på logistiken.
    Och så en fin vinterresa sen, härligt.
    Allt faller på plats till slut. :)

    Härlig fin fortsatt semester!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska jag tala om för honom :-)

      Tack, det känns riktigt bra. Grannen hade sin lägenhet ute samtidigt men fick den inte såld... Jag får försöka samla mig helt enkelt, och framför allt inte börja grubbla när det är sängdags men det är svårt att låta bli! Det löser sig som sagt :-)

      Ska först jobba hela juli, fix i lägenheten på kvällarna då. Sen semester i augusti och då ger vi järnet!

      Kram till dig!

      Radera
  3. Helt i min smak! Smart bror du har!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har sina ljusa stunder :-)

      Radera
  4. Sås med grädde och soja låter inte alls fel... lägger du till lite tomatpuré också så är det kirrat! ;)

    Att den nya lyan håller dig "vaken" på det viset... förstår dock att det är en hel del att tänka på... det brukar för det mesta sätta sig på plats tycker jag allt, så tänk inte för mycket vännen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vinterresa utomlands låter underbart!

      Radera
    2. Jag lurade faktiskt lite på att klämma ner lite tomatpuré också, det hade rundat av fint tror jag :-)

      Det blir en del att tänka på innan saker och ting har fallit på plats med hur vi vill ha det. Idag har vi kommit en bra bit på väg med en del beslut så det känns redan bättre, tack. Inatt ska jag sova som en gris :-)

      Sol, värme och ENBART avkoppling är det minsta vi kan unna oss i vinter. Fast reseplaneringen får vänta - får inte plats med den också i skallen just nu :-)

      Radera
    3. Vi måste bara iväg också känner jag... fast det blir nog förhoppningsvis tidigare än till vintern! :)

      Sova som en gris lät kanon! ;)

      Radera
  5. Mums, ytterligare en krämig god rätt.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt krämigt och gott med massor av smak. Gillar pastasåser som man bara blandar ihop så här lite på en höft!

      Radera
  6. Vad snäll du är som åker dit och lagar mat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att säga nej till lillebror :-) Och så är det ju himla trevligt också...

      Radera
  7. Så skrollar man ner lite och får ett bra kasslerrecept till, thanx!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! Kom in i ett riktigt kasslerstim där :-)

      Radera