tisdag 2 oktober 2012

Biff à la Lindström - grym klassiker som tål att upprepas


Jag är en riktig sucker för husman och klassiker. När jag vill få inspiration till sådan mat sneglar jag på mammas repertoar men Bonniers kokbok plockas fram ibland. Det är en riktigt bra kokbok med underbara beskrivningar, bra tips på variationer, härligt pedagogiska recept och lite kuriosa. Läs bara här, taget från boken om receptet på Biff à la Lindström:
"Biff à la Lindström skapades av Maria Kristina Lindström i Stockholm. I sin affär sålde hon biffarna som skulle bli en klassiker i svensk husmanskost. 1862 serverades rätten första gången offentligt, på Hotel Witt i Kalmar. Biffarna ska vara ljusröda och saftiga inuti. För att få det rätta resultatet bör färsen inte blandas förrän precis innan tillagningen, och biffarna ska göras stora - små biffar är alltid svårare att steka. Servera Biff à la Lindström med strimlad isbergssallat och stekt potatis. Vill man göra rätten lite extra festlig kan man servera den med örtsmör, t.ex. ansjovissmör, olivsmör eller persiljesmör."
Biffarna går att göra både med och utan grädde i färssmeten (i receptet kallas den extra fin just för att det är grädde i) men jag kan lova alla - både kalorijägare och icke kalorijägare - att smaken blir fantastisk även utan grädden. Biffarna blir jättesaftiga och smaken perfekt med salt och vitpeppar.

(En parentes: Varför kallas det kalorijägare när epitetet handlar om de som vill ha så lite kalorier i maten som möjligt? )

En liten genväg kan man ta genom att använda färdigtärnad fryst potatis att steka på. Personligen tycker jag att det är ett riktigt bra halvfabrikat. Vill man göra allt själv är det bara att skala och tärna sin egen potatis och sedan råsteka den. Det tar då lite längre tid. Men rätten kräver ändå sin tid och planering eftersom kokt, kall potatis ska användas i färsen (om man inte redan har det på lut i kylen förstås...). Här serveras varken isbergssallad eller smör till biffarna, utan potatis, inlagd gurka och rödbetor. Det passar suveränt bra ihop med biffarna!

Till fyra personer/portioner
400 gram nötfärs
3 ägg
(1 dl grädde)
1-2 kokta kalla potatisar, pressade
1-2 inlagda rödbetor, fint hackade
1 gul lök, grovt riven
1,5 msk inlagd kapris, hackad
Salt och vitpeppar
Smör

Mät upp 2 msk av löken, 2 matskedar av potatisen och 3 matskedar av rödbetorna. Blanda med färsen och smaksätt med salt och vitpeppar. 1 tesked salt och 1 kryddmått vitpeppar ger en mild färs. Dela färsen i 4 delar och forma till ganska höga och runda biffar. Hetta upp smöret i stekpanna på hög värme. Stek biffarna 2-3 minuter per sida, de skall inte vara helt genomstekta - då blir de inte lika saftiga. Servera omedelbart med stekt potatis som ska vara väl saltad och kryddad med svartpeppar, inlagd gurka och rödbetor. En klick persiljesmör på biffen är nog inte helt fel heller. Krämigt potatismos skulle nog passa gott till biffarna också.. Och... Spåna vidare!

Smaklig måltid!



Till mina bloggarvänner som jag tillbringade helgen med i Ystad vill jag bara säga att det kommer inlägg om upplevelsen - bara en sån löjlig mängd bilder att titta igenom och sålla ifrån... Det får ta sin tid!


14 kommentarer:

  1. En klassiker är en klassiker av en orsak. Precis som du skriver - de tål att lagas och ätas gång efter gång efter gång. Just Biff à la Lindström är en personlig favorit så nu blev jag grymt sugen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Här behöver man inte experimentera och göra nytolkningar. Det håller från gång till gång. Färsbiffar överhuvudtaget är en favorit som jag gärna varierar, men den här låter jag vara orörd :-)

      Radera
  2. Den ena klassikern efter den andra, det gillas i vårt kök! Men den där strimlade isbergen, var har du gömt den..., under biffen?

    Ja, man kan ju verkligen undra över de där jägarna, kanske jagar de bort kalorierna... hmm...

    Klart det får ta sin tid, vi står ut - lite till,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. De tål verkligen att upprepas :-) Jag struntade i isbergssalladen även om Bonniers skrev att det skulle serveras till. Wild & crazy :-)

      Kaloriflykt är ju vad det handlar om, inte jaga :-)

      Ska lägga en stund ikväll på att fixa med bilderna. Men får ju prestationsångest när man ser hur fint ni alla andra berättare om helgen!

      Kramar!

      Radera
  3. Detta är en riktig husman som jag faktiskt aldrig testat! Fy skäms på mig! Det får bli nästa projekt! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite skäms där :-) Men det är ju lätt åtgärdat. Bara att prova!

      Radera
  4. Lindströmmare är alltid fint! Rödbetorna och potatisen gör ju färsen mjuk ändå, även utan grädde. Det blev biffar här också idag, med massa timjan - mums. Råstekt potatis har jag aldrig haft tålamod nog att få riktigt bra... Haha :) Då är halvfabrikaten bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte alltid grädde behövs. Tänka sig :-) Timjanbiffar låter gott! Att göra råstekt potatis själv och ge den tid - då blir det faktiskt allra bäst. Mellanvärme, mycket smör och mycket tid gör susen. Fast som sagt, den frysta och tärnade potatisen är riktigt bra och behöver inte alls lika lång tid.

      Radera
  5. Ser ut och låter som något som jag också skulle tycka om ;-)

    Men nästa test av dina underbara recept blir i morgon; allt till portersteken är inhandlat! Några små förändringar måste det emellertid bli, för att jag inte fick tag på allt här på ön (okej, hade jag åkt till 3-4 affärer till kanske, men inte allt...).

    Ditt inlägg från bloggträffen får dröja lite längre; du bor ju mitt i ett byggställe och är därmed ursäktad ;-)


    Ha en bra *Bergfest* i morgon, när vi njuter av porterstek och helgdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt övertygad om att biffarna går hem hos dig! Vad roligt att du ska göra portersteken. Lite som på landet då, att allt inte går att få tag på om man inte åker runt som en tok. Så då får man kompromissa. Det går säkert bra!

      Tack för förståelsen :-) Tror jag börjar bli smått deprimerad av att inte få laga en massa mat. Men en bit in i nästa vecka, sen ska det nog gå att komma igång igen!

      Tack detsamma - god och trevlig middag och helgdag!

      Radera
  6. "På min gata i stan" där sitter det en affisch. Det står typ: överklasstanten och det svältande barnet har något gemensamt, de båda jagar kalorier...
    Vilken receptbank av klassiker du sitter inne på, när ska jag hinna laga alla dessa? Får ta tjänstledigt... Kram och puss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en mycket bra affisch tycker jag och budskapet går verkligen fram...

      Ja, du. Mamma är flitig och inspirerar till husman. Det är bara att hänga på. Tjänstledigt för att laga mat låter ju inte alls dumt, det är väl fullt legitimt? Med lön också :-)

      Kram och puss!

      Radera
  7. Grymt Lotta. Jag saknar dig :) Kram fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma :-( Vi ses snart igen som tur är :-)

      Kram till dig!

      Radera