torsdag 25 oktober 2012

Shepherd's pie på mitt sätt - det vill säga köttfärssås med gratinerat potatismos! Gult och brunt när det är som bäst :-)


Gratinerat potatismos ser ju inte särskilt läckert ut. Så är det bara. Vilken tur då att det smakar så mycket bättre, för det är ju ändå viktigast om man skulle tvingas välja mellan utseende och smak. Nu när det är avklarat och vi är överens om att här finns inga färgglada bilder att inspireras av så får jag göra ett försök med ord i stället.

Om, eller kanske snarare när, du har en slatt köttfärssås över - vad gör du då med den? Blir det till att koka mer spagetti eller gör du en annan maträtt med det? Jag har två varianter som jag växlar mellan. Det ena är att göra en gratäng med skivad potatis och lite extra grädde, lite som en moussaka. Det andra är Shepherd's pie på mitt sätt. Antagligen har min variant inte mycket gemensamt med en "äkta" fåraherdens paj men moset ovanpå tror jag i alla fall stämmer.

Gott blir det i vilket fall, med ost både mellan de olika lagren och så ovanpå moset. Mellanlagret fylls även med tomatskivor samt stekt lök och svamp. Om inte det här är barnvänlig mat så vet jag inte vad, men det betyder inte att vuxna kan njuta av det också. En knaprig sallad är gott att äta till, som lite kontrast till den lättuggade rätten.

Shepherd's pie på mitt sätt
En slatt av din godaste köttfärssås
4 portioner av ditt godaste potatismos (gärna krämigt, inte för torrt)
1 1/2 dl riven prästost
1 dl riven parmesan
2 tomater, skivade
1 gul lök, grovhackad
15-20 champinjoner, skivade
Salt och svartpeppar
Smör

Fräs lök och champinjoner i smör. Krydda med salt och svartpeppar. Smörj en ugnsform och lägg ett första lager med köttfärssås i botten. Lägg sedan på svamp och lök. Sedan skivade tomater, riven parmesan och så moset. Strö till sist över riven prästost och ställ in formen i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter tills ytan får fin färg och allt är genomvarmt.


Stekt svamp och lök i mellanlagret tillsammans med tomater och ost ger rätten både mer smak och mättnad.





Bred på moset som inte ska vara för torrt. Ha mycket mjölk och smör i moset så blir det bra :-)


Äh! Jag tänker inte ens försöka lägga upp det här snyggt på tallriken. Det är som det är och blir som det blir. Gott!


I morgon är det redan fredag och det är dags för landet igen. Det blir första helgen den här hösten utan vatten från kommunen. Det blir till att släpa dit det i dunkar. Men det går det också. Tydligen ska temperaturen krypa ner under nollstrecket men det gör inget. Desto skönare blir det att ta en bastu och att krypa ner under ett extra tjockt täcke för att sova i lugnet och mörkret.

Jag tjuvstartar lite och önskar trevlig helg redan nu - ikväll blir det restaurangbesök med kollegor!

29 kommentarer:

  1. Jag tycker faktiskt det ser gott ut, eftersom man vet vad det är, men visst, det finns betydligt med photogenique mat. :)

    Ang. Shepherd's pie så får den bara kallas så om den är gjord på lammfärs, är den gjord på nötfärs däremot (som din kanske är?) så kallas den Cottage Pie istället. Gott med tillägget av grönsaker i mitten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog en förutsättning att man VET vad det är :-)

      Jag inser kopplingen mellan fåraherde och lammfärs, känns ju logiskt :-) Tack för info om cottage pie när man gör med nöt, vilket jag gör. Låter riktigt trevligt, cottage pie!

      För övrigt är jag en sucker för engelska program som Escape to the country och Home or away by the sea (eller vad det heter). Jag har tittat in i en och annan "cottage" :-)

      Radera
  2. Vissa saker är omöjliga att få till snyggt men som smakar himmel och hur underbart som helst (jag kämpade med några stackars crêpes för ett tag sedan där fyllningen ville rinna ut överallt och mina matbilder på dessa blev katastrof).
    Din Shepherd's pie tror jag skulle få ypperligt höga betyg av mig och min son. Tycker det ser smaskens ut. Trevlig helg Lotta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det hopplöst ibland, lika bra då att ge upp och ta det för vad det är :-)

      Jag tror också att detta är något som verkligen kan gillas av barn. Om inte svamp och lök går hem hos de mindre är det ju bara att ta bort och kanske ersätta med andra grönsaker som det inte rynkas på näsan åt.

      Tack detsamma, Håkan!

      Radera
  3. Till shepherds pie säger jag inte bääääh som ett får (som för övrigt betyder "äääckligt" på tyska ) utan helt klart JA ;-)

    Rätten blir ju inte mindre intressant av att den kan göras på 2 dagars rester... Nästa gång det blir en "slatt" köttfärssås över får jag väl gömma den långt in i kylskåpet och hoppas jag har tur och den finns kvar när jag vill testa detta recept ;-)

    Trevlig kväll - och helg förstås!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst jag inte, att bäh betyder äckligt på tyska :-) Så fick man lära sig något nytt!

      Riktigt bra mat att göra av rester. Frys in överbliven köttfärssås och när (om) det blir mos över någon gång så är det bara att tina och sätta igång.

      Detsamma till dig!

      Radera
    2. Innan någon tyskalärare kommenterar är det nog bäst att jag förklarar att "bäh" mer är det man säger, när något är äckligt, ungefär som "tvi", men vem säger det idag ;-)

      Radera
  4. Att pajen passar barn kan Anki intyga, det serverades sådan i veckan på förskolan då det ätits mat från olika länder i världen (FN-vecka, du vet). Pajen och tacos var de absoluta favoriterna och ett perfekt sätt att få många barn att äta grönsaker!

    De få gånger som det blir köttfärssås över så brukar vi ha den i köttfärssoppa, eller i matlåda dagen efter. Men en pie borde vi ju också få till, eller hur?

    Det låter så otroligt härligt när du skriver om varm bastu, krypa under varma täcken och minusgrader, man kan riktigt känna hur du längtar.
    Hoppas ni får en ljuvlig helg, och att restaurangen bjuder på god mat i morgon.

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, jag och barnen har rätt :-)

      Matlåda är ju nummer ett, men ibland gömmer jag undan med flit så att inte allt följer med Mannen till jobbet. Det är så bra att plocka fram och göra typ något sånt här av såsen. Cottage pie blir det då har Hanna lärt mig!

      Ja, jag längtar verkligen till landet. Det är vår oas och källa till avkoppling och uppladdning. Restaurangen var i kväll och jag kommer att somna väldigt mätt och belåten!

      Kramar tillbaks

      Radera
  5. Tycker om färgerna gult och brunt, härligt höstligt! För övrigt är jag lite avis på din helg i stugan med kyla, låter jättemysigt tycker jag. Sedan hade jag gärna sett att det fanns vatten, har du tur blir det snö... ;o)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färgpaletten går an i naturen men så trist att fota mat som går i de tonerna... Tur att det smakar bra!

      Det är något speciellt med att vara på landet under det kalla halvåret. Vi har ändå en bra lösning med pump under diskhon som tar vattnet från dunken till kranen, så att det är nästan som att ha rinnande vatten. Bara att vi måste fylla på dunken med jämna mellanrum och det är ju lite släpigt, men det funkar. Vi är väldigt snåla med vatten kan jag säga :-)

      Snö har det kommit här i Stockholm i kväll! Fast det kommer inte ligga kvar och lika bra är det för vi har inte bytt till friktionsdäck ännu...

      Nattkram!

      Radera
    2. Hej,

      Du har så rätt när det gäller Cake pops, därför ändrar jag till cake pops utan pinne. Vet inte vad de kallas utan pinne, men det finns det säkert namn för det också.

      Kram på dig!

      Nu ska jag på tjejfest, skojigt! Men jag får köra, bor ju lååångt infrån civiliastionen (typ)

      Radera
    3. Äh, bry dig inte om mina okunniga kommentarer när det gäller vad bakat heter... Men jag funderar vidare! Pops på slutet borde ju representera klubban, pinnen, som i lollipops (klubbor). Cake pops - kaka på pinne. Utan pinne, cakes :-)

      Hoppas du fick en riktigt rolig tjejfest och att du kom hem ordentligt också :-)

      Kram!

      Radera
  6. Det är inte alltid utsidan som räknas det lär man sig både i köket och utanför :)
    Dessutom gör din beskrivning att jag ändå vill äta det, nu. Genast.

    Bastu är verkligen inte min grej, men efter en cykeltur i hagel/snö/regn med våta vantar, våta skor och kalla byxor så känns ett bastubad som den bästa idén någonsin.

    Härligt med ett lantställe (även om man måste bära vattnet själv), är lite avis ;)
    Ha en fin helg, du och mannen (och även Bojan och Boris?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du verkligen rätt i. Döm inte utsidan osv.. Gäller även mat!

      En vedeldad bastu som man går in i ganska tidigt, innan det är smällvarmt, det är en skön upplevelse. Kroppen hinner liksom vänja sig och inte chockas. Och så svalkar jag av mig ofta, sitter inte i timmar och svettas som en galning. Efteråt är det skönast när jag är alldeles slapp och avkopplad på något sätt. Skönt trött. En bastu när man är riktigt frusen är bland det bästa som finns!

      Lantställe låter ju det, du vet ju att det är en liten frigga men hey, vi kallar det lantställe :-) Det är en lyx vi uppskattar massor och verkligen är medvetna om att uppskatta att vi har.

      Tack detsamma, ha en fin helg! Klart Bojan och Boris är med också :-)

      Kram!

      Radera
  7. Gratinerat potatismos är jättegott. Jag gjorde häromdagen men blandade i lite västerbottensost.... slurp säger jag bara :) Har aldrig testat Shepherd's pie... kanske ska testa med sojafärs... hmmm. Tiden räcker inte till att testa alla rätter jag vill Lotta, kan du stoppa den några dagar? ;) Kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västerbotten förstås! Har gjort västerbottenmos där osten får smälta i moset och jag säger bara OMG :-) Hanna i Matarkivet har lärt mig att Shepherd's pie är det när man använder lammfärs. Cottage pie om man använder nötfärs. Om man använder sojafärs, vad blir det då tro?

      Visst är det jobbigt med så mycket recept och inspiration överallt - hur sjutton ska man hinna med att testa allt?! Får se om jag tar det lugnt id spisen under helgen, men troligen inte :-)

      Kram till dig!

      Radera
  8. Det här är en av de få engelska klassikerna som jag gillar (njurpaj, vita bönor och rosa småkorvar ligger inte högt upp på min gillar-att-äta-lista :-)Men nu var det hundra år sedan jag gjorde Shepherds pie- kanske börjar bli dags?! Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig! Njurpaj och det där andra får gärna vara... Riktigt gott och mättande och så kan man ju slänga i lite vad man känner för. Sån mat gillas!

      Detsamma till dig!

      Radera
  9. Att försöka få sånhär mat att se posh ut är väl lite son att sminka en gris. Men skönheten sitter på insidan ju ;) Ser kanongott ut, Gud vad längesen jag åt sån här mat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lååångt från posh :-) Man får se det vackra i smaken istället!

      Sån här mat är ju oftast god, ful men god. Ibland kan man inte få allt :-)

      Trevlig helg!

      Radera
  10. Åh, detta var länge sedan vi åt. Tack för påminnelsen. Det är så gott med köttfärsås och potatismos ihop.
    Angående Mitt kökmässan, så vill jag gå fast jag vet inte om jag kan åka iväg mer. Har varit borta på så mycket. Men är sååå sugen på att åka upp en av dagarna. Ska du gå? Jag såg att Mary tänkt gå på lördagen (10/11).

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktigt höjdare, för stora och små :-)

      Förstår om det känns jobbigt att åka iväg när det har varit mycket, man vill ju vara hemma också. Å andra sidan är det ju väldigt roligt :-) Avgör du, kommer du så går jag också och så försöker vi få med oss Moma!

      Trevlig (jobb)helg!

      Kram

      Radera
  11. Jag har aldrig ätit detta men det var ett säkert tips iallafall som jag absolut måste testa!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag du gör rätt i! Man kan variera grönsakerna man lägger mellan köttfärssås och mos. För mer "tugg" kan man t.ex. tärna morötter och fräsa med lök och lägga som mellanlager.

      Ett tips är att inte ha så väldigt lös köttfärssås... Lycka till!

      Radera
  12. Sheperds pie är en favvis sedan jag var yngre. Galet gott! Och jag vet - vissa maträtter ÄR verkligen omöjliga att fotografera :=) Tycker dock att det HELT klart ser bättre ut än mina värsta bilder på typ kålpudding, haha. Lovar.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan inte trolla hur mycket som helst, ibland får det vara som det blir helt enkelt. Kålpudding är en riktig utmaning :-) Bäst att slänga på massor av klarröd lingonsylt!

      Kram!

      Radera
  13. Ja, all mat blir ju inte lika snygg som god. Härligt med "fyra nyanser av brunt" på tallriken. Hade lite tanke på Sheperds Pie när jag drog ner potatismoset i kvällen paj. Gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte :-) Fyra nyanser av brunt, inte direkt lockande beskrivning av en maträtt!

      Mos är riktigt bra som "täcke" i paj.

      Radera