torsdag 15 november 2012

En pastasås du vill ha mycket av - garanterat!


Köttfärssås gör jag ofta, och det blir nio gånger av tio samma variant. Det beror på att den är god och att jag i princip kan göra den med förbundna ögon och utan någon som helst tankeverksamhet. Ibland behövs så’n matlagning... Men tid och ork fanns och jag ville vidga köttfärssåsens horisonter lite. Jag bestämde mig för att kolla butikens sortiment av burkar med färdiga röror, det finns ju hur mycket som helst att välja på! Olika sorters pesto och tapenade till exempel.

Jag fastnade för en burk tapenade gjord med paprika, aubergine och squash. Det är ju lite olja, vinäger, aningen vitlök och andra kryddor i de här burkarna så det tänkte jag skulle kunna passa bra som smaksättare i en köttfärssås. Och det gjorde det!

För att få en riktigt matig köttfärssås blandade jag även ner massor av champinjoner, gul lök och färska gula cocktailtomater. Här är det bara att låta smak och humör avgöra vad som åker ner i såsen. Jag kan tänka mig morötter, aubergine, squash och paprika- mycket lämpligt dessutom med tanke på tapenaden. Med mycket grönsaker kan man för vegetariskt alternativ helt hoppa över färs och bacon som jag blandade i såsen.

Det blir mycket köttfärssås av det här. Mannen har avverkat matlåda nummer två och vi har fryst in minst två portioner efter att vi ätit det till middag två kvällar på raken. Så kan det bli ibland. Minst 8 portioner alltså, så plocka en fram en rejäl gryta innan du sätter igång!

Ca 8 portioner
1 paket bacon, strimlat (140 g)
1 smörklick
400 g nötfärs
2 gula lökar, grovhackade
Svart- och vitpeppar
2 burkar/tetror krossade tomater 800-1000 g
2 burkar/tetror vatten (från tömd tomatburk/tetra)
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
Salt, svartpeppar, vitpeppar, strösocker
1 ask gula cocktailtomater, halverade
1 burk tapenade med paprika, squash och aubergine (130 g)
Ca 20 champinjoner, grovt skivade
Smör
1-2 dl (visp)grädde
Riven parmesanost

Fräs baconstrimlorna i en klick smör tills fettet har släppt och det börjar bli lite knaprigt. Blanda ner färsen och smula till den medan du fräser några minuter. Sedan ner med den gula löken som får steka med bacon och färs i några minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Häll i tomatkross och vatten. Låt koka upp. Blanda ner buljongtärningar, cocktailtomater och tapenade. Låt koka upp och puttra en ganska bra stund, åtminstone en halvtimme totalt. Det behövs för att såsen ska tjocka till sig lite och för att smakerna ska hinna utvecklas ordentligt.

Stek de skivade champinjonerna i lite smör tills de släpper det mesta av vätskan och får lite färg. Krydda med svartpeppar. Blanda sedan ner i grytan.

Såsen klarar sig nog väldigt bra utan grädde men det är gott att runda av den så ner med grädde och låt puttra lite till. Rör om då och då. Smaka regelbundet av med salt, svartpeppar, vitpeppar och strösocker tills du är nöjd med smaken.

Servera såsen med kokt pasta, gärna i en djup tallrik så att mycket sås får plats. Riven parmesan till gör det hela ännu bättre. Gott som tusan är det med ett glas kall mjölk till. Och kanske lite knäckebröd med Bregott. Och några färska tomatklyftor. Eller en sallad. Eller bara sås och pasta. Räcker bra.

Smaklig måltid!


Om du inte får tag på gula cocktailtomater - ta röda eller tärna ner hela tomater.



Champinjonerna åker i det röda havet mot slutet...


Äts med fördel i en djup tallrik så att såsen får plats ordentligt och inte rinner ut. Den håller sig varm längre också än på en flat tallrik. Parmesanosten gör stor skillnad och grovt skivade champinjoner gör gott för matigheten. En annan gång tar jag bort bacon, färs och champinjoner och mixar allt det andra till en god soppa - det kände jag på smak och konsistens att det kommer att funka hur bra som helst.


Eftersom jag hatar att köra bil när det är halt så njuter jag av plusgraderna vi har nu. Så här kan det gärna få vara hela vintern :-) Utom när jag kommer till landet på helgerna och tryggt har parkerat bilen. Då får det gärna på något magiskt sätt infinna sig massor av snö på marken och träden. Och så ska det vara en skottad och klar gång mellan sovstuga och frigga. Men det funkar ju inte riktigt så. Smakar det så kostar det. Jag gillar snö så om den kommer blir det till att köra försiktigt och ta fram skoveln helt enkelt. Fast det får gärna dröja liiiite till...

Trevlig kväll!

18 kommentarer:

  1. Vilken god variant på köttfärssås!! Alla har ju sina egna varianter!!! Jag gör alltid samma då den går hem hos sonen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som omväxling riktigt bra! Att maten går hem hos sina barn måste ju prioriteras :-)

      Radera
  2. Jag TROR alltid att jag gör samma, men det smakar alltid annorlunda ;-)

    Lök, champinjoner och mycket kryddor hat jag alltid i, däremot inga krossade tomater utan ketchup, så som man gjorde förr, när jag började laga mat ;-) Slänger också gärna i 2-3 lagerbärsblad också, ger en "pikant" smak tycker jag.

    Hur äter du din köttfärssås? Med bara gaffel som italienarna gör, eller med gaffel och sked som här t.ex., eller som jag helst gör (iallafall med köttfärssås) med kniv och gaffel - och sedan bara gaffel ;-) Hu, tänker alltid att nu bryter hela Italien ihop, för det är ett absolut "no-go".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man har liksom samma grund sen blir det lite olika kryddat, fast gott varje gång!

      Mamma gjorde alltid med ketchup, det är gott det också!

      Med gaffel - jag bryter av spagettin på mitten när jag kokar den så behövs inte skeden. Fast det är ju lite charmigare att snurra pastan i skeden, det händer det också.

      Radera
  3. Så gott med köttfärssås med mycket grejer i, det är helt i min smak! Massa matlådor är inte heller tokigt att få över. Jag gör gärna en matig köttfärssås med paprika, svamp, ajvar och gott eller en helt annan - köttfärssås à la skolmatsalen som man mixar nästan slät. Gott på sitt vis det med ;)

    Vet du förresten att det är kanonsvårt att kommmentera på din blogg från iPaden? Märkt det på flera blogspot-bloggar. Tråkigt :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den där varianten à la skolmatsal som jag brukar göra, den blir väldigt slät och god. Bara lök, tomatpuré och grädde förutom färsen i den :-)

      Oj, då. Ska kolla om det går att göra något med inställningarna. Jag har ju lagt till mobilvänlig version, kanske det har kommit något för paddor också.

      Radera
  4. Smarrigt!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Det blev riktigt gott med tapenaden i...

      Radera
  5. Åh, vispgrädden i gör susen för såsen! Vi kör ner lite crème fraiche ibland och känner oss lite extra lyxiga, men grädde är faktiskt snäppet godare att ha i.
    Man kan ju börja fundera lote på hur många varianter av köttfässås det finns egentligen? Lika många som kockar förmodligen.

    Vet en som håller med du vad gäller snö (ja inte för vi har någon stuga där det gärna får ligga snö, men på helgen gör det inget)...

    Ha en riktigt skön helg,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det fyller upp härligt med grädde. Eller crème fraiche. Eller både och :-)

      Kan det vara någon med en cykel kanske som gärna slipper snö på gatorna :-) Det kommer tids nog och då är det väl bara att acceptera och njuta av det.

      Tack detsamma och kramar tillbaks!

      Radera
  6. Men det ser fantastiskt gott ut och pastasåser kan man aldrig liksom få nog av :)
    Trevlig helg

    Lena från make Ahead Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegott och det är så skönt att experimentera med pasta-/köttfärssåser. Det är liksom nästan omöjligt att misslyckas och får det bara puttra en bra stund också så lyckas man nästan alltid.

      Tack detsamma!

      Radera
  7. Underbart med ett storkok! Och en sådan god "körre&sparre" skulle jag lätt kunna äta flera dagar i rad.

    När jag gör köttfärssås brukar den ena inte vara lik den andra, det blir liksom vad det blir. Men champinjoner gillas! Och smart att ha i tapenaden för extra smaksättning.

    Ja för fasen, snö vill vi inte ha än! Jag har ju inte hunnit sätta på dubbdäck på cykeln än.

    Ha en fin helg going. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grytan blev smockfull :-) Det blev en riktigt pikant och schysst smak av tapenaden, det kör jag gärna på igen.

      Exakt, vi kan väl vänta tills du har riggat om hojen - och lite till!

      Detsamma till dig och KRAM!

      Radera
  8. Visst är det mysigt med snö om man bara slipper skotta. Berra tjatade sig till en snöslunga förra vintern (som blev mildare än på flera år...), men jag har inte vågat köra den än. Måste väl lära mig om jag inte vill skotta vår långa väg.
    Köttfärssås är nog den rätt jag lagar mest olika varje gång. Även att jag inte tycker mig variera den så mycket.
    Ha en skön helg. Här snackar Berra om en massa saker som ska fixas och jag har som vanligt selektiv hörsel ;-) Kram kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slippa skotta, skrapa, frysa, slira med bilen m.m.... Snöslunga skulle vi ha på landet, vi får se hur denna vinter utvecklar sig. Det är nog bra att du lär dig hur den funkar du också...

      Basen brukar vara exakt densamma när jag gör, lite variation i kryddningen bara men ett säkert kort som har sin plats då och då.

      Detsamma! Mycket bra egenskap att ha selektiv hörsel, tycker jag. Låt han fixa så tar du hand om det som du uppfattade att du skulle göra ;-)

      Kramar!

      Radera
  9. Jag är ingen snöfantast men fördelen är att det lyser upp den gråtrista vardagen... och att det känns lite varmare när snön ligger på backen.... sen har den en julig känsla också naturligtvis! :)

    Fredagskramar till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara väldigt fint och mysigt med snö, att det blir ljusare är nog den största fördelen. Vi får se hur denna vinter blir!

      Lördagskramar skickas tillbaka!

      Radera