fredag 7 december 2012

Fläskfilégryta med smaker av tomat, morot och apelsin - snabbvariant på osso buco


Osso buco ska enligt konstens alla regler göras med kalvlägg och bräsera länge i buljong med tomater, vitlök, citron, vitt vin och örter. Men alla regler måste man väl inte följa så jag har gjort en variant med hel fläskfilé, utan vitlök och med apelsin i stället för citron. Fast någon osso buco blir det väl för all del inte då men mycket gott och var beredd nu, mustigt! Där kom det igen, MUSTIGT!

Fläskfilén blir grymt saftig i en tomatsås med buljong, lök, morötter och apelsin. Den bräserar i gryta med lock i ugnen och den typen av tillagning gillas ju. Under tiden grytan står i ugnen förbereds parmesan att riva över och kokt pasta att äta till. Ett gäng fläskkotletter tror jag skulle funka att bräsera på samma sätt, efter att de har brynts till fin färg först - och så skulle de nog behöva lite mer tid än fläskfilén för att bli riktigt saftiga och möra. Prova!

Om du gillar vitlök ska du förstås vräka på med det i den här grytan, det lär passa utmärkt!

4 portioner
1 gul lök, grovt hackad
(2 vitlöksklyftor, finhackade)
1 stor morot, fint tärnad
1 burk hela plommontomater (400 g)
1 fläskfilé (ca 600 g)
Vetemjöl
Smör
Olivolja
Salt och svartpeppar
2 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
2 1/2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Rivet skal och juice från 1 apelsin

Skölj, ansa och torka fläskfilén. Krydda med salt och svartpeppar. Vänd sedan hela filén i mjöl. Hetta upp en rejäl klick smör i en gryta och bryn köttet på hög värme runt om tills det får fin färg. Lyft upp och lägg åt sidan.

Öppna burken med hela plommontomater. Ta en sax och klipp dem i mindre bitar. Häll ungefär 1 msk olivolja i grytan och fräs sedan lök, (vitlök), och morot ett par minuter. Häll i vinet och rör om. Blanda ner tomatbitarna och spadet, vatten, buljongtärning, apelsinskal och –juice. Låt koka ihop ett par minuter, smaka sedan av med salt och svartpeppar.

Lägg fläskfilén i tomatsåsen och sätt ett lock på grytan. Ställ in i mitten av ugnen på 175 grader i ungefär 40 minuter. Kontrollera så att köttet är genomstekt. Skiva köttet. Servera med pasta, massor av såsen och färskriven parmesan. Färska örter som t.ex. timjan eller körvel kan vara snyggt och trevligt att slänga på också.



Apelsin smakar fint ihop med fläskfilé och morot i grytbasen som fläskfilén bräserar i.



Så där ja. Sköt sig själv en stund så fixar jag med lite annat under tiden. Ses snart!



Tada! Dags att lyfta upp köttet och skiva det. Det som blev över av grytbasen/såsen har jag fryst in  för att mixa och använda till soppa en annan dag. Massor av smak i den som ska tas tillvara!



Ett helsike att fotografera den här maträtten ska jag säga... Med så mycket smått blir det knas med fokus. Jag fixar det inte, men det är i alla fall väldigt gott i verkligheten :-)


Jaha. Så blev det fredag igen. Mannen skottade fram bilen igår kväll så den står redo. Den här gången vet vi att det kommer att vara mycket snö även på landet men att det är plogat nästan ända fram. Pappa har varit där och satt på värmen åt oss och rekat lite hur det ser ut på vägarna. Vi ska nog komma fram. Har planer på en väldigt lätt- och snabblagad kycklingrätt ikväll som jag har höga förhoppningar om. Jag får lov att återkomma.

Hoppas du får en skön fredag och en riktigt trevlig helg!


14 kommentarer:

  1. Vilken god maträtt! Den här fläskfilén måste jag också laga nån gång! Och precis i likadan gryta! ;)
    Tack för ett smaskigt recept!
    Jag har inspirerats av din köttfärsrulle med pesto och lagade den! Jättegott! Jag har också bloggat om den och länkat till dig! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakerna är ljuvliga - gillar du vitlök ska du verkligen ta med det också. Visst är grytan underbar!

      Vad roligt att du gillade köttfärsrullen med pesto! Att göra sin egen pesto är verkligen värt tiden. Tack för länkningen!

      Önskar dig en riktigt trevlig helg!

      Kram Lotta

      Radera
  2. Jag tycker det blev riktigt fint med fotona, så färgglatt Lotta! Och apelsin i... en härlig twist förmodar jag :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Amy! Färgglatt förvisso :-) Jättegott och fräscht med lite apelsin i grytan.

      Hoppas du får en härlig lördag!

      Kram!

      Radera
  3. Vilket färgglatt inlägg, det kan vi verkligen behöva vid denna tiden på året. Fast det har ju iofs varit ljust och vackert idag, men färgerna av sommar som det är här saknas allt lite...

    Smakerna i grytan låter synnerligen trevliga, och vitlök... absolut!

    Hoppas nu att ni kom fram till stuglivet ordentligt och att ni tar er hem på samma vis. Här nere har det utfärdats varning av klassen två i morgon, men vi håller tummarna för att det inte blir så farligt!

    Ha en fortsatt skönlig helg, kära du,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en stor fördel med morötter och tomat - det blir färgglatt, förutom att det smakar så bra också.

      Vi kom fram ordentligt, och hem också men det är allt ett litet äventyr med slitna vinterdäck. Mannen har lovat att beställa nya... Har sett på vädret att ni får det rätt tufft i Skåne!

      Detsamma till er, kära Mårtenssons även om helgen är slut :-)

      Kramar!

      Radera
  4. Matregler är typiska regler som man inte alltid ska följa, för då uppfinns många fina recept! Som en avknoppning.
    Jag har börjat upptäcka just apelsin i matlagning, det blir en kul twist!

    JAG tycker iallafall att bilderna är tjusiga - och blir hungrig!

    Hoppas helgen på landet blir fin. Vilket lyx att ha en egen hustomte som förbereder och sätter på värmen! Kram på dig!

    ps. Köpte ett gäng Robbie-biljetter, så det finns en med ditt namn på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, avknoppningar och avarter gillas! Tack, men det blir knepigt att fokusera med mycket smått i bilden...

      Vi är så tacksamma över pappa hustomte, det underlättar en hel del.

      Jej, Robbie! Kan du inte maila mig hur jag ska betala för biljetten, för namnet ska stå kvar där, så är det bara!

      Kram!

      Radera
  5. Apelsin i grytor med fläskkött är en höjdare! Ser mumsigt ut :) Hoppas helgen varit bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar riktigt bra ihop!

      Kall och fin vinterhelg, mindre kul på vägarna men det har gått bra.

      Hoppas du haft en fin helg du också!

      Radera
  6. Vips så har en hel helg susat förbi. Hoppas ni har haft en skön helg. Och jag antar att ni kom fram eftersom du inte dykt upp mer här ;-) Hos oss har det varit kallt, men ändå riktigt härliga vinterdagar. Kram vännen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen vips! Det säger vi alltid när vi sitter i bilen på väg tillbaka till stan. "Vi kom ju nyss..."

      Runt tio minus blev det men härligt uppehåll med blå himmel och lite sol. Härligt!

      Kram till dig!

      Radera
  7. Jättevackert fick du i alla fall till det på kortet. Färgrant och ser gott ut!

    Trevlig vecka :)
    //Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lena och detsamma till dig!

      Radera