onsdag 5 december 2012

Lök- och baconfylld fläskfilé, potatisrulle och bakad rödlök


I lördags på landet gick jag "all in" med kött, potatis och tillbehör. Fast i och för sig blev det ingen sås, men nästan all in då... Jag gjorde bedömningen att det inte skulle behövas någon sås och det stämde. Potatisrullen blir saftig och lite krämig av osten den är fylld med. Tror faktiskt inte att varken köttet eller den bakade rödlöken skulle ha smakat bättre med sås. Ibland kommer smakerna fram bättre utan sås helt enkelt. Om du ändå vill ha en sås till tror jag att en rödvinssås passar bäst.

Fläskfilén är fylld med knaperstekt bacon och stekt lök – saftigt och mycket smaker. Potatisrullen fyllde jag med färska tärnade tomater, västerbottenost och basilika. Basilikan hade jag klarat mig utan så den ryker nästa gång. I övrigt smakade rullen väldigt bra. Den bakade rödlöken blir både god och vacker. Med så lite arbetsinsats som den behöver blir den en säker vinnare och ett gott tillbehör till det mesta.

Börja med löken och gör sedan potatiskakan. Sist gör du köttet så att du kan värma upp lök och potatis i ugnen medan köttet steker klart i samma ugn så blir allt klart samtidigt.

Ungefär fyra portioner…

Bakad rödlök
4 röda lökar
4 stora klickar smör
Flingsalt

Skär av botten på varje lök och skär av en bit ner i ovankant också så att du får en ganska bred diameter på snittet. Skär sedan ett rutmönster knappt en cm djupt och knappt en cm mellan varje snitt i lökens ovansida. Lägg en rejäl klick smör på varje lök och smula över lite flingsalt. Ställ på ett fat och baka i ugnen på 200 grader i upp till en timme (beroende på hur stora lökarna är). Om de börjar få för mycket färg, sänk värmen och/eller flytta till nedre delen av ugnen. Ta ut och smula lite flingsalt över. Täck med folie så länge.

Potatisrulle med västerbottenost och tomater
Ca 8 fasta potatisar, grovt rivna
Salt och svartpeppar
2 dl riven västerbottenost
3 färska tomater, tärnade
(Strimlade basilikablad)
Smör

Smält smör i en stekpanna, gärna med teflon som släpper lätt. Blanda ner den rivna potatisen, salta, svartpeppra och blanda runt. Platta sedan till potatisen till en jämntjock kaka. Stek totalt ca fem minuter på varje sida. Vänd kakan med hjälp av en tallrik eller ett lock. Den ska få fin färg och vara genomstekt.

Stjälp upp potatiskakan på ett skärbräde. Fördela ost och tomater över (och eventuellt basilika). Rulla ihop från långsidan och täck med folie så länge.

Fylld fläskfilé
1 fläskfilé – sköljd, ansad och torkad
1 paket bacon (140 g), strimlad
1 gul lök, ganska fint hackad
Salt och svartpeppar
Smör

Fräs strimlad bacon tills den har släppt det mesta av fettet. Blanda då ner den gula löken och låt den fräsa med tills baconet är knaprigt. Lägg åt sidan så länge.

Sätt kniven i fläskfilén på längden, en knapp centimeter från underkant. Skär försiktigt igenom men inte hela vägen och rulla liksom fläskfilén åt sidan vartefter du skär så att den liksom fläker upp sig när du har skurit hela vägen. Det ska bli en hel och ganska tunn köttskiva av hela filén och det är lättare att göra så här än att banka ut den – men om du vill gå loss och banka så gör det.

Det är lite svårt att beskriva detta moment i ord så kolla in den pedagogiska bildserien i Mårtenssons kök. Principen är densamma förutom att fläskfilén ska skäras från långsidan och inte kortsidan. Kolla här >

Salta och svartpeppra köttet. Fördela sedan bacon och lök ovanpå. Rulla ihop och fäst med steksnöre eller tandpetare. Bryn filén runt om i lite smör tills den får fin färg. Vira in ganska hårt i aluminiumfolie till en rulle. Stek färdigt i ugnen på 200 grader i cirka tio minuter – beroende på hur stor filén är. Ställ in lök och potatisrulle under folie samtidigt med köttet i nedre delen av ugnen så att allt är varmt och klart samtidigt.



Börja som sagt med löken, den behöver upp till en timme i ugnen. 



Som en pizza nästan! Potatispizza - kan det bli bättre :-)
Rullas ihop och sedan in i ugnen en stund så att osten får smälta.



Ladida vilken god rulle! Fast som sagt, basilikan skippar jag nästa gång...



Den bakade löken har slagit ut som en blomma. Du kan behöva ta bort det yttersta lagret om det har blivit för tunt eller fallit ut för mycket och kanske fått för mycket färg. Oj, vad gott det blev!



Genom att vira in filén i folie när den har brynts till fin färg och ska stekas färdigt i ugnen, så får den en fin och jämn form som gör att det ser lite snyggare ut när man skivar upp köttet. 



Potatisrullen skulle jag kunna tänka mig att fylla med lite bacon också och ha en hel rätt där som skulle funka som komplett måltid för mig!


En liten miss i planeringen (tänkte inte på att löken skulle bakas en timme i ugnen…) gjorde att middagen intogs cirkus halv elva på kvällen. Ooops... Visserligen började jag ganska sent med maten eftersom vi tog en bastu innan och lite eftersvalka på det med kall öl. Men det gör ju inget att leva lite ”kontinentalt” ibland!

I skrivande stund snöar det ganska häftigt. Temperaturen har gått upp till ca tre minus nu bara, det är molnen som håller kylan borta. Jag föredrar öppen himmel och lägre temperatur framför detta, alla gånger. Men det är bara att gilla läget och det är ändå ganska mysigt när flingorna far omkring där utanför fönstret.

Hej vinter!


22 kommentarer:

  1. En riktig vintermeny :) Åh, den där rödlöken ser ljuvlig ut!!! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har du ju rätt i! Löken kommer jag göra fler gånger som tillbehör till andra rätter.

      Kram till dig!

      Radera
  2. Fy FABIAN vilken göttig potatisrulle! Det ska jag föreslå till förnyår på lördag.

    PS. Paket skickat idag! DS.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott! Snåla inte med osten och om du gillar basilika så kör på. Enligt grundreceptet ska det vräkas på ruccola också så ta med det också om du gillar det.

      Åh, tack snälla vad spännande! Tomten kommer tidigt i år :-)

      Kram!

      Radera
  3. Men åhh Lotta! Löken och potatisrullen alltså... now were talking girl! Vill ha (igår helst!) :) Ska jag testa!!

    Kontinental är det inget som helst fel att vara, så det så kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hade klarat mig på "bara" löken och potatisen - det vet du :-) Det är ju lite skönt att inte behöva bry sig ibland om att maten "ska" stå på bordet en viss tid. Lite lagom dekadent :-)

      Kram!

      Radera
  4. Alltså det här med potatisrulle har jag aldrig tänkt på, tills jag såg det från någon av Årets Kock menyer, sedan dess är det a-l-l-t jag tänkt på, det låter så sjukt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sluta tänka - gör! Hittade rullen som ett tillbehör till något annat än fläskfilén i Allt om Mats "Fredagsgourmet". De har massor av goda tillbehör i den boken som man lätt bläddrar förbi om man stirrar sig blind på "huvudråvaran".

      Gissa om det har öppnat fantasidammarna för fler varianter på potatisrulle! Skulle tro att proffskockarna har något mer eleganta kreationer på temat :-)

      Förväntar mig en potatisrulle med karibisk touch inom kort!

      Radera
  5. Mina rårakor kan man inte rulla... Chapeau!

    Inte bara jag intresserar mig för dina recept numera - min tyska kollega gjorde din "Parmesan-, spenat- och baconfylld fläskfilé med potatisbakelse" i helgen och hela familjen var jättenöjd! Okej, hon tillagade det efter mitt (översatta) recept ;-)

    Nu funderar vi båda på det här med att skära istället för att banka... men med bacon och lök som fyllning kan det ju inte bli fel hur man än gör ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hat's off for that! Rårakor ska ju inte rullas :-)

      Det är så roligt att recept får ringar på vattnet och evolverar hela tiden, allt efter individuella preferenser och "lost in translation" :-)

      Jag kan lätt erkänna att det var mycket lättare att få en jämntjock köttbit att fylla när man skar igenom på det sättet, än att banka. Sen vet jag inte om bankandet i sig kanske mörar köttet eftersom fibrerna får sig en omgång. Men lättare var det allt... Men som sagt, är det bara bacon och lök som fyllning så spelar det nog ingen större roll :-)

      Radera
  6. Oh, jisses, den rullen rullar vi in i vårt kök, minsann redan till helgen verkar det som. Låter ju förträffligt smarrig och helt i vår smak, you know!

    Och det där med att leva kontinentalt låter också väldigt trevligt, speciellt den biten med bastu och svalaknde dryck:)

    Ungefär som vårt väder då, Håkan svär som en borstbindare här hemma över snön som envisas med att fortsätta falla!
    Ta det försiktigt när du ska ge dig ut,
    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm, den är god den rullen - jag vet :-)

      När jag skrev om vädret i detta inlägg var det bara början på ett snökaos av väldigt stora format som drabbat Stockholm idag. Nu säger jag snarare dra åt he-e vinter :-) Men, men - det ger sig ju. Jag åker kommunalt tills vi har grävt fram bilen och vägarna är framkomliga. Förstår precis Håkans borstbinderi :-)

      Kramar!

      Radera
  7. Rullen ser gigantiskt god ut! :) Kul med nya potatistillbehör istället för den sååå tråkiga gratängen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jupp - gigantiskt god är ingen överdrift! Potatis kan jag äta på korsen, tvärsen, längden... :-)

      Radera
  8. Konstigt! Gick precis och tänkte på något roligt tillbehör som jag skulle kunna göra till helgen. Så hittar jag detta. Både potatisen och löken MÅSTE jag ju testa! Smarrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så lätt att göra också, vad bra att vi tajmade så bra :-)

      Radera
  9. Ja, herre gud jag minns de där sena middagarna innan barnen kom. Det är en stor för del att vi numera äter middag på någelunda regelbundna tider.
    Men vart får du alla idéer till era middagar ifrån?! Ännu en måltid som ser supergod ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite busigt är det att inte äta när man "ska" men jag föredrar något tidigare, är något av ett vrak när maten äntligen är klar.

      Jag kollar i kokböcker, mattidningar och på nätet - hittar nåt här, nåt där, tar bort och lägger till så att det blir som jag vill ha det. På landet har jag tid att bläddra i kokböcker, en riktig lyx och avkoppling samtidigt som jag får nytta av det i köket :-)

      Radera
  10. Otroligt vacker mat!

    lena make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lena! Och god :-)

      Trevlig helg!

      Radera
  11. Men oj vilken måltid!!! Löken måste bli väldigt mild och god efter den gottat sig i ugnen i en timme. Och potatisrullen ...och fläskfilén....
    Så gott allt låter!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp - den dög fint en lördagkväll! Löken blev suveränt god. Kanske skulle man våga testa med ett vitlökssmör i stället för vanligt smör om man vill ha lite mer swung på den...

      Potatisrulle kommer jag jobba mer med, med en så god grund som en potatiskaka kan man komma hur långt som helst :-)

      Tack...

      Radera