torsdag 3 januari 2013

Skagenröra i läcker parmesankorg - och små ostpuffar


Jag lagar aldrig fisk och skaldjur men äter det gärna på restaurang där de vet hur man gör och använder schyssta råvaror. Då tycker jag att det kan smaka riktigt gott! En målsättning jag har för 2013 är att ge dessa råvaror ett försök på hemmaplan. Till nyår fixade jag till den här enkla förrätten som trots det enkla har fest och glam över sig. Skagenröran köptes färdig på saluhall (jag sa ju att jag ska börja göra själv 2013, nyår var ju faktiskt 2012 :-) Den var helt sagolikt god med köttiga räkor och lagom krämig. Här snackar vi om att själva röran bara höll ihop räkorna, inte att räkorna "simmade" i röran.

Skagenröran serverade jag i parmesankorgar som jag i alla fall gjorde själv :-) Och så kunde jag inte låta bli att slänga ihop ostpuffarna som jag hittade i Mårtenssons kök som tips inför nyår. De blev hur goda som helst och fungerade även som tilltugg till skumpan innan förrätten. Jag kommer att göra dem fler gånger men då ska jag testa att hotta upp dem lite genom att använda chilipulver i stället för paprikapulver. Receptet på ostpuffarna från Mårtenssons halverade jag.

Den här förrätten passar förstås inte bara på nyår utan när som helst. Kombinationen av krämig skagenröra och salt, knaprig parmesankorg är himmelskt god och mängden precis lagom mättande. Eftersom jag köpte färdig röra så kan jag inte återge receptet på den men tipsar gärna om Mannerströms version, perfekt att göra i god tid och ha färdigt i kylen. Även parmesankorgarna går utmärkt att göra i förväg och förvara i rumstemperatur.

Mannerströms skagenröra, 4 portioner
300 g räkor med skal
2-3 msk hackad dill
4 tsk ishavsrom
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
Salt och svartpeppar
Cayennepeppar
2 tsk pressad citronsaft
2 msk finhackad rödlök

Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda i en skål med dill, ishavsrom, majonnäs och crème fraiche. Smaksätt med salt, svartpeppar, cayennepeppar, citronsaft och rödlök. 

Parmesankorgar, 4 st
4 dl grovriven parmesanost

Gör en korg i taget, 1 dl per korg. Värm upp en teflonpanna till medelvärme. Bred ut 1 dl ost i pannan i ett tunt lager och forma till en cirkel. Låt osten smälta och liksom bubbla sig lite tills du ser att den får lite färg, det tar några minuter. Lyft pannan av värmen och vänta någon minut. Börja sedan försiktigt att peta i kanten med stekspade och lyft hela när du märker att osten har stelnat lite och går att hantera. Lägg den snabbt över ett upp- och nedvänt glas eller liknande som har den storlek och form du önskar på korgen. Du behöver åtminstone 2 cm "häng" runt om för att kunna forma en korg. Medan osten är varm, tryck ner överhänget runt glaset (gärna med en bit papper som skydd - både varmt och flottigt) så att en korg formas. Låt sitta kvar på glaset tills det stelnat och svalnat. Upprepa med resten av osten tills du har fyra korgar.

Vid servering
Strimla isbergssallad och lägg i botten på varje parmesankorg. Fördela skagenröran ovanpå salladen och garnera med citronskivor och dill. Lägg på några ostpuffar om du vill ha sådana också. Servera!






2012 års nyårsmiddag blev den godaste hittills tyckte vi alla fyra runt bordet. Efter skagenröran blev det oxfilé som helstektes i förväg och sedan stektes enligt olika köttpreferenser. Oxfilén serverades med svampsky, parmesanmos, grillad sparris och ugnsrostade körsbärstomater. Allt fixat av bästa svågern. Himmelskt gott!



Desserten mina vänner, som min älskade man ägnade åtskilliga timmar, kommer att få ett alldeles eget inlägg. Jag kan säga att det finns inslag av choklad i den, många inslag av choklad, och att den blev mer än himmelskt god. Det är svårt att beskriva hur gott det blev men jag ska göra ett försök i ett separat inlägg. Desserter kan vi väl aldrig få för många av eller? Så sug på den mina vänner :-)

God fortsättning!




25 kommentarer:

  1. Oj oj oj, bara goa grejer änna! Och lika inspirerande foton som vanligt. Härligt att se. Snacka om att snålvattnet rann på en annan nu.
    Ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen änna! Tack du :-) Blir själv sugen igen när jag ser maten!

      Detsamma!

      Radera
  2. Men du så gott det ser ut! Jag tror nog att du måste öppna restaurang. Hade inte det varit något för dig. Jag tycker allt du gör verkar tusen ggr bättre än de restauranger du rekommenderade på Söder. Vi bokade förresten det där Tapas-stället. Blir nog bra!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Malin men nej vet du vad en restaurang skulle jag aldrig fixa. Jag behöver och vill ha massor av tid och lugn och ro när jag lagar maten. Mina gäster skulle bli tokiga på att få vänta för länge :-) Vad roligt att ni bokat bakfickan till La Cucaracha, Tvärsöver. Det är en väldigt liten men mysig krog med fantastiska tapas. Hoppas ni får plats i soffa!

      Kram!

      Radera
  3. Det var ingen dålig nyårsmeny!

    Vad tror du om att kyla glasen till korgarna i frysen innan "parmesanplättarna" kommer på? Kan tänka mig att osten stelnar lite fortare och är mer "formbar" och inte går sönder så snabbt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, som sagt den bästa vi har avnjutit hittills tillsammans. Perfekt kombinerat och lagom mätta blev vi.

      När det gäller att kyla glasen så säger jag nej till det. Osten stelnar fort redan i rumstemperatur och det får absolut inte gå för fort för då bryter man sönder korgarna. Kylan skulle ju snabba på processen...

      Radera
    2. Vad bra, då har vi ju rett ut det ;-)

      Radera
  4. Så kul att du provade puffarna och att du dessutom tyckte de var goda! Passade bra till skumpa kan vi bara hålla med om att de gjorde.

    Dina korgar måste vi ju bara ge oss på att göra och fyllningen ser vi fram mot att du ska ge dig på själv framöver. Tycker din målsättning för detta året ska bli väldigt spännande att följa, en resa vi inte vill missa, och du gör det säkert med bravur:)

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Puffarna blev jättegoda, tack för tipset!

      Korgarna är både roliga, fina och goda. Och man kan säkert blanda ner andra röror i dem också så testa! Japp - nästa gång gör jag skagenröran själv :-) Oj, oj. Vi får se hur det går med fiskutmaningen men prova ska jag allt och inte ska jag ge mig i första taget heller!

      Kramar!

      Radera
  5. Fortsätt att inspirera oss, jag behöver det så mkt.
    Hoppas du får ett bra 2013 och jag fortsätter att följa din blogg = )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska jag försöka göra, Lena! Jättekul att du hänger med här :-)

      Radera
  6. Jesus christ vilken nyårsmeny! Parmesankorgarna var ju görsnygga, såna ska jag hitta på något att göra med bums! :)

    Nyfiken på efterrätten, låter ju inte tokigt alls. Jag vet ju hur era efterrätter brukar se ut, mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den går till historien! I alla fall från 2012 års historia :-) Vi får se om vi lyckas toppa den någon gång... Ja, hitta på något mer med korgarna - de borde ju kunna användas till andra röror och allt möjligt!

      Jag ska försöka få Mannen att summera alla tusen moment i desserten först, sen kommer den så håll ut :-)

      Radera
  7. Wow, det ser het ljuvligt ut! Skulle bra gärna vilja ta mig en smakbit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Marja! Det smakade finfint. Kikade in hos dig också och hittade massor av gott där - utan socker! Helt otroligt :-)

      Radera
  8. Vilka fina parmesankorgar du fått till... jag akta de små tassarna när det är så varmt så man inte bränner sig! ;)

    Jag ser så fram emot att ses i år... hurra och kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Man får lära sig the hard way. Körde med bara fingrarna på första korgen och aj aj...

      Det ska bli urkul att ses igen! Instämmer och hurrar och kramar tillbaka!

      Radera
  9. Åh, goooo middag...
    Och vilken bra nyårsförhoppning! Jag röstar på mer fisk (eller "fesk" som vi säger här...).
    En riktig Skagenröra, inte mycket som slår det. Mycket räkor ska det vara! Mannerströms recept litar jag fullt på. För ett par år sedan gjorde GP en test av färdigköpta skagenröror/räkröror. De sköljde helt enkelt bort all "röra" och vägde räkorna som var kvar. Patetiskt lite i de flesta!

    Gott nytt år min bästa Lotta! Ser fram emot fler år med dig och dina små kök! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, den gick varken av för hackor eller spadar :-) Jag lägger "pressen" på mig själv när det gäller fesk, så att det blir av! Hoppas så att jag ska hitta en massa goda recept som gör att vi börjar äta mer fisk både jag och Mannen - inte bara på krogen - det blir så dyrt...

      Kan tänka mig att det var ganska avslöjande det där testet, he he. Mycket i men inte mycket av det man vill ha.

      Gott nytt år bästa Kimpan - nu kör vi vidare och börjar med allt vad 2013 för med sig :-)

      Kram!

      Radera
  10. Mmm nam nam vad gott:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara intyga att yes, så var det :-)

      Radera
  11. Jag är mycket kräsen med den fisk och de skaldjur som tillagas i mitt kök. Det ska vara så färskt som möjligt och endast dofta fräscht av hav och ingen läbbig fiskdoft. Jag tror att fler skulle äta fisk om de bara köpte lite dyrare/bättre råvaror. De där ostkorgarna med skagenröra ser grymt goda ut. Håller med om att det ska vara mer räkor än röra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog pga taskiga råvaror som jag misslyckats hemma, det har både smakat och luktat som det inte ska, "fisk" :-) Får helt enkelt kolla in vad "min" butik har för utbud i fiskdisken och prova. Våga vinn!

      Lite dyrare men inte så ofta. Hellre det än aldrig faktiskt. Roligt med mer variation och så är det ju nyttigt med fisk också har jag hört :-)

      Radera
  12. Jag svimmar lite. Jag, som är otroligt svag för parmesan, MÅSTE testa att göra de där korgarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, res på dig och gör dem. Gott!

      Radera