måndag 21 oktober 2013

Fläskfilégratäng med salami, paprika och cambozolagrädde


Fläskfilé är väl kanske inte det mest spännande köttet att tillaga men jag återkommer ändå gärna till det, både till vardag och lite festligare tillfällen. Det är tacksamt att tillaga i ugn eller låta puttra i en gryta med en massa gott. Som ost till exempel! Det här blir en krämig fläskfilégratäng med mycket smak från röd paprika, salami och cambozola som får smälta i grädde. Ännu lite mer ost som till exempel västerbottensost på toppen och jag är mer än nöjd!

Lätt att variera som sagt... Använd fräst purjolök och/eller champinjoner. Använd gorgonzola för ännu mer smak... Ris passar jättebra till men pasta tror jag blir funkar minst lika bra. Eller potatisklyftor!

4 portioner
1 fläskfilé i skivor (inte för tunna)
Smör
Salt och svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl vispgrädde
1 bit cambozola, mängd efter egen smak (utan kanter)
2 snackspaprikor i strimlor (eller vanlig röd paprika)
Olivolja
Ca 12 små salamiskivor i strimlor (jag använde pepparsalami)
Riven västerbottenost (eller annan ost med mycket smak)

Stek fläskfilén i smör på hög värme tills köttet får fin färg. Salta och svartpeppra. Lägg över i ugnsform. Häll grädden i stekpannan och vispa ihop med skyn från köttet. Låt sjuda ihop ett par minuter. Skär bort kanterna från cambozolaosten, dela i småbitar och lägg ner i grädden. Rör om tills osten har smält. Smaka av vartefter tills du är nöjd med smaken. Salt behövs inte, det blir mycket sälta ändå från salami och västerbottenost också. Ta pannan från spisen. Fräs paprikastrimlorna i lite olivolja.

Fördela paprika och salami över fläskfilén i formen. Häll över cambozolagrädden och strö över riven västerbottenost. Gratinera i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Servera med kokt ris eller annat tillbehör. En sallad till är säkert också jättegott men jag orkade inte göra någon... Gott nog!



Cambozola är för mig lagom ostkraftig i smaken men använd gärna någon annan,  kraftigare ost.



Salami är lite som bacon, en bra smaksättare som det inte behövs så mycket av...
Dessutom kan du variera karaktären lite beroende på vilken sorts salami du använder.



Två goda smaksättare; salami och röd paprika



Allt har puttrat med cambozolagrädde i ugnen. Dregel...



En mild och ganska mesig köttbit har fått en hel del hjälp på traven i den här gratängen!


Helgen har tillbringats på landet. Nu har vi fått undan utemöblerna, blåst bort löv (igen) och fått lite annat smått fixat som hör den här säsongen till när man har ett litet sommarviste. Minusgrader och lite snöslask blev det men nu snackar de om vindar från Afrika och temperaturer runt 15 grader. Så vinterjackan får hänga kvar i garderoben lite till...

Ha nu en riktigt skön vecka med god matlagning!

24 kommentarer:

  1. Lotta, dina bilder får det alltid att vattnas i munnen på mig! Note to self: surfa inte in hit på tom mage. Tur det är lunchdags och att jag har med mig en god lunchlåda, annars hade jag nog gråtit just nu. :)

    Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe... Ja, inte kurrar det mindre i magen när man surfar runt bland allt gott som visas upp i bloggar och på matsajter. Fast det är ju när man är hungrig som "inspirationen" är som störst :-)

      Stor kram tillbaks!

      Radera
  2. Ser gott ut och är ett recept som inspirerar mig. Ser förr grön paprika, rökt skinka och gorgonzola... eller min variant i stekpanna utan paprika men med fläsktärningar, vanlig lök, mycket grädde - och kantareller!

    Skrattade lite över "Fläskfilé i skivor, beräkna ungefär tre per person beroende på tjocklek"... tre skivor eller 3 fläskfiléer ;-) Jag gjorde stroganoff på fläskfilé igår, knappt 600 g - vi blev mycket mätta med god sås och potatis till och en fnuttig rest äter jag senare ikväll... Jag personligen tycker det är bra när det anges gramm eller kilo så att man därefter kan justera receptet till sin egen hunger...

    Ha en bra vecka och njut av den kommande värmen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att det inspirerar! Man kan verkligen variera snäll fläskfilé på så många olika sätt, varför inte med stroganoffinspirerade smaker :-) Det kan vara lite klurigt med mängderna när man utgår från de svenska förpackningarna där fläskfilé alltid säljs i ungefär lika stor vikt. Vet faktiskt inte exakt vad vikten ligger på men mer än 600 g är det i alla fall...

      Tack så mycket och detsamma, hörde talas om afrikanska vindar som är på gång :-)

      Radera
  3. Fy fasiken vad gott detta ser ut. Ska jag göra någon dag, snart. Jag stod för inte så länge sedan med en fläskfilé i handen och funderade vad jag skulle göra med den så den åkte in i frysen igen. Nu vet jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp, det är det! Och känner jag dig rätt så kommer du att piffa till rätten på ett alldeles utmärkt sätt. Kanske ger du dig på en lite vassare ost till exempel :-)

      Radera
  4. Nä, fläskfiléer kommer det inte ner så många i min matkasse, men då och då. Det är inte för att jag inte gillar fläskfilé, det är mest för att kompensera för att vissa andra BARA är fläskfilé. Någon måste ju äta resten av grisen menar jag :)

    Läckra bilder i vanlig ordning, Lotta. Paprika och ädelost är ju gudomligt gott ihop!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när girsen har fått sätta livet till är det ju inte mer än rätt att vi äter upp så mycket av den...

      Tack!

      Radera
  5. Säger det igeeen, SCHLUUUUTA läskas! Gillar alla ingredienser i listan. Lite ädelost och grädde kan bota vilken höstdepression som helst!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, näru! Ja, vad gjorde man utan ädelost och grädde... Deppade!

      Kram!

      Radera
  6. Mmmm låter gudagottt! särskilt för mig som lever på pizzeriapizza, för tillfället finns ingen tid för matlagning...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, då. En sån diet. Det händer ibland och man lovar sig efteråt att aldrig mer... Men det är ju bra att det finns snabba lösningar för att få i sig lite mat. Hoppas det snart blir tid igen till matlagning!

      Radera
  7. Mm, ser jättegott ut! Ett recept jag måste spara och testa framöver. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut. Gott och väldigt enkelt att göra!

      Radera
  8. Oj det här ser verkligen supergott ut!

    SvaraRadera
  9. Oh yes, fläskfilé är verkligen smidigt och enkelt att laga till och variera på alla de sorter sätt. Ost, ja tack, ännu mera ost, ja tack absolut!

    Ja det ligger runt 13-14 grader här nere så det är kanske Afrikavindar vi har då? Fast det blåser inte så mycket för omväxlings skull, så det är kanske inte det ändå...? :) :)

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ost kommer man långt med nästan vad som helst :-)

      Va?! Blåser det inte i Ystad?! :-)

      Kramar!

      Radera
  10. Så fina bilder som alltid, jag blir ju svinhungrig!
    Fläskfilé har jag nog knappt handlat och tillagat på "hundra år".

    Ja här var det nästan ljummet i tisdags - kändes skumt! Men idag: blåst och regn...

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fyndigt där - svinhungrig :-)

      Blåst och regn är ok när det är milda grader, tycker jag. Snart nog kommer säkert värsta vintern igen...

      Trevlig helg och KRAM!

      Radera
  11. Har en filé i kylen som jag ska trolla med i helgen. Med lite god ost på toppen kan det inte bli fel. Låter supergott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ost kommer man långt! Lycka till med trollandet och trevlig helg!

      Radera
  12. En riktig fest måltid detta, bara smarriga grejer i!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, faktiskt inget att klaga på :-)

      Radera