torsdag 23 januari 2014

Halloumipanerad kyckling med ratatouille och ris


Om du inte har provat att panera kycklingfilén med riven halloumi ännu så är det hög tid. Jag har gjort det igen för det här är en av mina absoluta kycklingfavoriter. Kycklingen som i sig inte smakar så mycket (och lätt kan bli torr) blir jättesaftig och det salta höljet med halloumi lyfter den till smakskyarna. En riktigt god grönsaksröra à la ratatouille som tillbehör matchar perfekt. Sen kan du välja om du vill lägga till någon typ av kolhydrater. Jag har provat med potatistårta, jättegott. Jag har provat med pasta tagliatelle, funkar absolut. Och nu senast med ris, och det funkar kanon.

Du kan blanda ostrivet med färska kryddor, t.ex. basilika - eller så låter du bli och gör som jag gjorde den här gången. Att det den här måltide går relativt fort att förbereda och sedan ställa in i ugnen respektive låta puttra på spisen i lugn och ro är ju inte direkt någon nackdel heller. Det sista är bara att tajma med riset eller pastan.

Ratatouille kan du göra med olika sorters örter, med eller utan vitlök. Jag slänger ner squash, aubergine, lök, röd och gul paprika i min. Och så krossade tomater förstås och den här gången basilika. Mycket gott!

Halloumpanerad kyckling, 4 portioner
4 kycklingfiléer
Salt och svartpeppar
20 g halloumiost, grovriven
(1 kruka basilika, riven)
1/2 dl vetemjöl
1-2 ägg
Olivolja
Gör det vanliga med kycklingen: skölj, ansa och torka av. Putsa ev till filéerna så att de tillagas jämnt i pannan. Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidorna. Häll upp vetemjölet på en tallrik. Vispa ihop ett ägg och lägg i djup tallrik (fyll på med ett ägg till om det inte räcker med ett). Blanda halloumi (och eventuellt basilika) i en tredje djup tallrik eller skål. Vänd kycklingfiléerna först i mjölet, tryck till ordentligt och skaka av överflödigt mjöl. Vänd sedan i de vispade äggen. Allra sist vänder du filéerna i ostrivet innan du steker dem till fin färg på båda sidor i olivolja på ganska hög värme. Stek färdigt i ugnen på 150 grader under folie i minst tio minuter. Kolla kycklingen så att den blir ordentligt genomstekt.
 

 

Att göra ratatouille blir man glad av. Härliga färger för ögat och gott för smaklökarna och kroppen!


Vad gjorde man utan salt och svartpeppar?!

 
Vetemjöl - vispat ägg - riven halloumi. Ett, två, tre!

Den här gången valde jag basilika i grönsaksröran. Tidigare har jag använt färsk timjan.
Prova med oregano. Eller använd flera sorter.

 
Grönsaksröran kompletterar kycklingen som bästa polarna!


Ser den inte läcker ut, va?!

Färsk basilika tröttnar efter ett tag på att ligga på varm grönsaksröra. Gäääsp!
Så går det när den måste vänta på att fotograferandet ska bli klart!

Kommande helg hade jag tänkt få lite gjort. Sånt där som man gärna skjuter framför sig. Som till exempel att rensa garderober och byråer. På jobbet kan vi lämna kläder till Stadsmissionen så det är ju bra att få det gjort på alla sätt och vis. Att köra skräp till återvinningsstationen. Städa. Och så vidare... Samtidigt lockar det att läsa böcker, laga mat, göra något inredningsprojekt typ snickra ihop och måla en sänggavel. Så mycket att välja på :-) Vi får se vad det blir!


26 kommentarer:

  1. Hepp, inte testat att halloumipanera. Rekommenderar du så ska jag förstås testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska - du kommer inte ångra dig!

      Radera
  2. Låter spännande. Har aldrig tänkt på att man kan riva den där gnissliga osten. God är den i varje fall:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går alldeles utmärkt och det blir ju lätt att man funderar vidare på vad man mer kan använda den till i riven form!

      Radera
  3. Tror nog att jag testat halloumipanerad kylling. Kan nog tänka mig göra det igen. Rattattatoille är ju smarrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde det första gången 2011 och det har blivit många gånger sedan dess, med och utan olika örter i osten. Ratatouille är ett fantastiskt tillbehör tycker jag. Gott och passar till så mycket!

      Radera
  4. Åh herrejösses vad smarrigt det lät! Halloumi måste vara bland det godaste som finns i denna värld, så det är ju som upplagt för succé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jisses! Hur klarade man sig egentligen innan halloumin kom till Sverige :-)

      Radera
  5. Låter hur gott som helst det här. Det ska jag absolut testa!!

    SvaraRadera
  6. Har testat att panera kylling i parmesan, men DET HÄR - ditt geni där ;)
    Ratatouille var länge sedan jag gjorde. Det och falafel till. Mmmm.
    Trevlig helg önskar jag dig, tänk så skönt när du bockar av en efter en grej på listan. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, typ piccata - jättegott! Men den här paneringen är strået vassare. Tjockare och ännu mer smak! Falafel blev jag sugen på att testa göra själv efter att jag såg det som en utmaning för Sveriges Mästerkockar. Kan de, kan jag!

      Tack - trevlig helg till dig åsså. Skönt att du är varm igen :-) Kram!

      Radera
  7. Jag kan skriva under på att det här är übergott! Jag älskar i och för sig allt som är ostpanerat, men med halloumi blir det grymt. Kycklingen blir dessutom extra saftig.
    Jag kan tipsa dig om att lyssna på ljudböcker gör att man får extra mycket gjort. Desto bättre böcker jag går runt med i lurarna ju mindre vill hag lägga ifrån mig det jag pysslar med. Till och med det där tråkiga som annars gärna skjuts upp!
    Ha en skön helg vännen. Kraaam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Halloumi gör all ostpanering strået vassare!

      Ljudböcker. Där sa du nåt. Jag har några nedladdade i mobilen som jag inte har lyssnat på ännu. Dags att damma av dem :-)

      Hoppas du fick en fin helg!

      Kram!

      Radera
  8. Älskar ratatouille eller som kidsen säger råttatoj haha. :D Bilderna dina är magnifika! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Det blev ju ett mer lättuttalat namn där i och med nån film va? Men tack snälla du :-) Kram!

      Radera
  9. Svar
    1. Tack! ÄR väldigt gott också :-)

      Radera
  10. Halloumipanerad kyckling MÅSTE jag testa, jag äääälskar halloumi!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag också! Ska testa halloumipanera halloumi :-)

      Radera
  11. Japp, vi skriver under vi också, halloumipanerat är gott och inte alls så salt som vi trodde innan vi provat. Inte för att vi inte gillar halloumins sälta, tvärt om, men vi var lite oroliga att den skulle ta över rätten helt men det gör den ju verkligen inte.

    Hoppas du fick en massa grejer gjorda i helgen då, oavsett vart du landande.
    Kramarna till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt att panera med den salta osten, speciellt snäll kyckling!

      Inga kommentarer på vad som (inte) blev gjort i helgen ;-)

      Kramar!

      Radera
  12. Jag hade ingen aning om att man kunde panera grejer i riven halloumi. Men det låter ju hur smart som helst! Måste absolut testa nästa gång jag lagar något med kyckling. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är magiskt! Funkar med t ex squash oxå!

      Radera