fredag 14 november 2014

Rostad tomat- och paprikasoppa med basilikaolja och varm ost & skinkmacka


November är inte den mest färgglada månaden på året om vi säger så. Jag gillar visserligen grått som färg men tackar inte nej till en färgglad, varm och god soppa som den här! Speciellt inte med en galet god dubbelmacka med mycket smält ost! Soppan med ugnsrostade tomater och paprika är god som den är, men att mixa ihop en basilikaolja att ringla över gör inte saken ett dugg sämre. Du bestämmer hur mycket chilisting soppan ska ha.

Om du inte vill toppa soppan med basilikaolja är det gott att klicka i smaksatt färskost, t.ex. med gräslök/örter eller vitlök. Eller varför inte köra med både och! Soppan är matig och mättande. Med mackor räcker det till fyra portioner som hel måltid, men självklart fler om du serverar den som förrätt.

Medan tomat och paprika rostas i ugnen förbereder du mackorna så att det bara återstår att steka dem när soppan är mixad och klar. Soppan är ju bara att hålla varm. Att rosta tomaterna så här års är ett sätt att få fram mer och djupare smak på de små liven.

Ca 1 liter soppa, 4-8 portioner
1 kg kvisttomater (ca 8 st), utan stjälk i tjocka skivor
2 röda (eller gula/orange) snackspaprikor, halverade och urkärnade
2 klyftor vitlök, skalade
2 gula lökar, skalade och halverade
Olivolja (ca 2 msk)
2 dl grönsaksbuljong (för spädning av soppan)
1/2 dl grädde
1 msk rödvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Chiliflakes (torkad chili i flagor)
En nypa strösocker

Topping: Chiliflakes (och eventuellt färskost)

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela tomater, paprika, vitlök och lök på plåten. Ringla över olivolja och rosta i ugnen på 225 grader i 20 minuter, tills paprikans skal får färg. Ta paprikahalvorna och lägg i en plastpåse tills de svalnar. Ta sedan bort skalen. Mixa sedan tomater, paprika, vitlök, lök och vätskan från plåten (i en kastrull med handmixer eller i rymlig mixerkanna). Späd med lite buljong om det blir för tjockt. Blanda de mixade grönsakerna med grädde och rödvinsvinäger i en kastrull. Späd eventellt med mer buljong. Värm upp och smaka av med salt, svartpeppar, chiliflakes och en nypa socker.

Basilikaolja
1 kruka färsk basilika
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Mixa basilika och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Dubbel ost & skinkmacka, 2 st
4 skivor vitt bröd (typ formfranska)
Smör
Ca 1/2 skivad gul lök
4 tomatskivor
2 skivor rökt skinka
(Dijon)senap
2-4 skivor tjock god ost, t.ex. färdigskivad goudda eller cheddar
Flytande smör

Bred ett tunt lager smör på alla fyra brödskivor. Lägg rökt skinka på två av dem. Bred över senap och fördela gul lök över. Lägg en (eller två) skivor ost på de två andra brödskivorna och sedan tomatskivorna. Lägg ihop och tryck till. Värm smör i en stekpanna och lägg i dubbelmackorna på lite över medelvärme. Lägg en tallrik ovanpå och sedan en tyngd på tallriken så att bröden pressas ihop - men inte för hårt. Stek 3-4 minuter. Ta upp mackorna och  ha i lite mer smör. Stek på andra sidan på samma sätt i 3-4 minuter, tills osten har smält och båda sidor av mackorna har fått fin och frasig yta. Skär mackorna i trekanter och servera till soppan.


Här har vi allt gott till soppan!

Grönsakerna på plats för en stund i ugnen...

Och här är de klara. Ta hjälp av en liten vass kniv om det är svårt att dra skalen av paprikan när den svalnat. Det kan vara lite pilligt...

Basilikaoljan mixar du ihop i ett nafs.

Tanken var trevlig, att servera oljan i små glas. Men det blev mest kladdigt....

Mackorna klara att läggas ihop och stekas i panna. Jag tog två ostskivor per macka. Så klart!

I mina ögon perfekt stekta mackor. Behövs nästan ingen soppa med så goda mackor :-)

Soppan ringlas med basilikaolja och får lite extra sting av chiliflakes. Urgott och värmer ända in i själen!

Med den måltiden blev november lite mer färgglad. Och snart "får" vi lysa upp med adventsbelysning i våra fönster. Det är himla trevligt, tycker jag. Inte bara att ha hemma utan att titta på i andras fönster när man är ute på promenad. Kanske tjuvstartar jag i år. Finns det någon lag på att man måste vänta till första advent?

Trevlig helg!


14 kommentarer:

  1. Soppan låter ljuvlig, men varma mackor är verkligen NÅGOT AV DET BÄSTA JAG VET!! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett svårt val om man skulle bli tvungen att välja. Fast inte egentligen. Mackorna vinner varje gång :-)

      Radera
  2. Jag tar gärna både soppan och mackorna, men visst är det något speciellt med varma mackor... Mmm :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen nåt speciellt med varma mackor. Enkelt men så vansinnigt gott!

      Radera
  3. Alltså... vad som hände med hela vår långa kommentar som vi skrev igår kan man ju fundera på... men vi ger inte upp, gör ett försök till:)
    Vi tycker du har lyckats bra med att sätta färg på november (som tydligen inte har varit gråare sen 1945...), och det där kladdiga glaset har vi absolut överseende med. Snyggare kladd får man ju leta efter!

    Äsch, starta när du vill. vi har sett stakar och stjärnor i fler än 1 fönster.

    Kramarna på dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj då, det är surt när buggarna sätter in.... Tack för att ni inte gav upp :-)

      Denna november är verkligen något av det mest färglösa jag varit med om men soppan satt fint. Och mackorna!

      Jag har tänt upp lite adventsbelysning här hemma, det gör stor skillnad!

      Kramar till er!

      Radera
  4. Vi har tjuvstartat med belysningen idag. Vi köpte kransar som lös så blev det lite mindre adventsaktigt och mer legitimt :-)
    Att rosta grönsaker till soppa är ju bara så förbannat gott! Rostad tomat- och paprikasoppa är en stor favorit. Grymt snyggt med basilikaoljan på!
    Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite sjukt att man tänker att man nästan begår ett brott om man inte väntar till första advent :-) Fram för mer flexibilitet!

      Både god och snygg soppa - det behövdes kan jag säga.

      Kramar till dig!

      Radera
  5. Förlåt men: kunde bara fokusera på de sjukt snygga bilderna, så skummade bara igenom texten ;)
    Tack för i helgen, och tack för att du finns! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så förlåten, om inte annat så bara för det faktum att DU finns :-)

      Tack för din gästfrihet och största kramen!

      Radera
  6. Jag älskar soppor, men varma mackan vinner, hade nog glömt bort soppan om det var tillbehöret! Och klart man tar dubbel ost!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Varma mackor vinner alltid. Det kan man äta utan soppa, men inte soppa utan varma mackor :-) Dubbelt upp med ost är en hygienfaktor :-)

      Kram!

      Radera
  7. Vilken soppa! Både värme och färg behövs denna tiden på året. Blev tok-glad när solen tittade fram i går, på en ledig dag dessutom.
    Och mackan. Varma mackor är ju fint! Har dessutom ett mackjärn som jag aldrig använder..... Tack för påminnelsen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den piggade upp både kropp och själ! Sol. Vad är det :-) Men den finns ju där ovanför molnen hela tiden. Men lätt att glömma bort...

      Fram med mackjärnet nu!

      Radera