torsdag 21 juli 2011

Matig sallad med tonfisk, halloumi, avokado, potatis, ägg ...


Det som är bra med den här salladen är att den är lätt att variera. Var och en blandar i det man tycker om. I skrivande stund kommer jag på att knaperstekt bacon nog hade funkat bra också.... För mig började det med att jag ville göra en sallad med tonfisk och ägg, lite nicoiseinspirerat. Sedan funderade jag på vad man kunde fylla på med för att göra salladen mer matig och mättande. Jag tänkte kokt kall potatis, avokado och halloumi. Till det en massa grönsaker!

Jag använde ingen dressing, tycker inte att det behövs. Allt som är i smakar så bra i sig. Dessutom ger citronen som jag stänkt över avokadon och olivoljan som jag stekt halloumin i lite extra smak. Vill du ändå ha en dressing så gör förslagsvis en vanlig fransk vinägrett. Tonfisken finfördelar jag så att den blandas med allt som är i, på det viset ger den smak överallt. Den som vill ha det à la LCHF hoppar över potatisen.

Det är lite pyssel att få ihop salladen, många ingredienser som ska preppas. Men när det väl är gjort är det ju bara att blanda och äta. Det blev över både till Mannens matlåda och att ta med oss till sommarstugan. Oj, sorry - det här blev ett ovanligt långt peppintro till receptet. Över till väsentligheterna!

Ungefär 6 portioner
1 påse blandad sallad (t.ex. olika sorters sallad, rädisor, morot och rödkål som jag använt här)
1 gul paprika i bitar
10 körsbärstomater i halvor
1 gurka i bitar
2 röda knipplökar i skivor
2 avokado i bitar
1 paket sugarsnaps eller sockerärtor
10 kokta och kalla färskpotatisar i skivor (behåll gärna skalet på)
6 hårdkokta och kalla ägg i klyftor
2 paket halloumi, skivade - stekta i olivolja och sedan skurna i bitar
2 burkar tonfisk i vatten eller olja, finfördelat
Ev dressing och/eller salt och peppar - efter egen smak
 1. Ta fram och förbered alla ingredienser.
 2. Blanda :-)
Basen i salladen before...

Rå lök i sallad kan ta över smakmässigt men om man lägger den i isvatten en stund innan den blandas i salladen så mattas den starka smaken av. Dessutom blir den spänstig och krispig!

Salladsfatet börjar fyllas. Men det är mycket kvar. Puuuh...

Avokadon behåller sin fina gröna färg och får fin smak av lite pressad citron. Utan citron över mörknar den i färgen och ser trist ut.


Halloumi är ju allra godast direkt från stekpannan eller grillen men fungerar förvånansvärt bra även efter att den kallnat i en salladspytt som den är, skuren i bitar. Den ger jättegod sälta och lite tuggmotstånd.

Smakar gott och känns nyttigt!


3 kommentarer:

 1. Ser jättegott ut! Jag åt faktiskt tonfisksallad här om dagen. Gott med potatis i, har jag aldrig tänkt på i en vanlig sallad! =)

  SvaraRadera
 2. Potatis fyller ut jättebra för mer mättnad i sallad. Nu är det ju mycket annat som mättar i just den här smått galna salladen men ändå :-)

  SvaraRadera
 3. Riktigt god sallad måste jag säga. Den mättade bra samtidigt som den är nyttig.

  SvaraRadera