måndag 3 oktober 2011

Färs- och parmesanbiffar med tomatsalsa där gräslöken spelar huvudrollen - på två scener...


När vardagsbiffar blir rena lyxen! Vilken fullträff det här blev, jag är så nöjd och glad med hur första veckodagens middag blev. Jag hade visserligen tänkt göra kyckling i långpanna men efter en tur till IKEA efter jobbet och därefter veckohandling på ICA (allt finns nu hemma fram till torsdag!) så blev klockan ganska mycket och jag valde att göra de här färsbiffarna idag i stället för i morgon - de behövde inte alls lika lång tillagning. Färsen smaksattes med parmesan och gräslök och biffarna blev hur saftiga och goda som helst. Gräslöken spelade vidare även i tillbehöret i form av en superenkel tomatsalsa. Tomater passar visst fint ihop med alla sorters lök, även gräslök! Råstekt potatis blev gott till. Som sagt, rena lyxen...

Börja med tomatsalsan så att den får stå och samla ihop smakerna en stund innan det är dags att äta.

Enkel och snabb tomatsalsa
Tärna två kvisttomater eller motsvarande mängd körsbärstomater (jag använde Romanticas körsbärstomater på kvist som jag nästan är beroende av...). Blanda med 2 tsk olivolja, 1 msk finhackad gräslök, ett par nypor flingsalt och nymalen svartpeppar efter smak. Så gott!

4 personer (åtta små biffar)
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl riven parmesanost
1 dl finhackad gräslök
(1-2 pressade vitlöksklyftor)
1 tsk salt
3 krm nymald svartpeppar
Smör och neutral olja att steka i

Blanda allt till en smidig färssmet. Forma åtta avlånga biffar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn biffarna till fin färg runt om i ca 5 minuter. Dra ner värmen och efterstek under lock 5-10 minuter. Ha koll på biffarna så att de inte blir för mycket stekta, de blir väldigt saftiga och goda om du tar bort dem precis när köttsaften har blivit klar och de har blivit fasta.

Om du vill göra råstekt potatis till, kan du snabbt steka potatisskivorna till fin färg och sedan låta dem bli helt färdiga på en ugnsplåt i ca 150 grader medan biffarna steks. Använd vanlig fast potatis, bakpotatis eller sötpotatis! Det funkar även med pommes frites eller potatismos till biffarna.

Gott ihop; olivolja, gräslök och körsbärstomater på kvist, lite flingsalt och svartpeppar... Alles!


Det här är första gången jag blandar gräslök och parmesan i färssmet till biffar. Ost har jag provat förut (fetaost) men aldrig parmesan. Mycket lyckat enligt oss, rekommenderas verkligen!

När du formar färsbiffarna, blöt händerna i kallt vatten så går det lättare att få till formen.

Oj, vad gott det blev. Mannen överlycklig både vid middagsbordet och för att det räckte till matlåda! Hur god råstekt potatis än är så blev faktiskt tomaterna tvåa för mig i den här rätten, tätt efter färsbiffarna på första plats.


2 kommentarer:

  1. Vilka underbara bilder, blir så sugen och hungrig!

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Ner med händerna i en färssmet bara och "dig in". Fast du är ju mer för hela rejäla köttbitar:-) Jag sneglade på en fin marmorerad entrecôte igår men är inte riktigt mogen ännu för att ta steget över till den "riktiga" köttsidan. Men snart så. Du inspirerar!

    SvaraRadera