lördag 12 november 2011

Fläskfilé i ugn med paprika, salami och cambozolagrädde


Jag återkommer gärna till fläskfilé när jag vill göra något festligt men ändå enkelt. Det är tacksamt att tillaga i ugn eller låta puttra i en gryta med en massa gott. Som tidigare nämnt hade jag en bit cambozola i kylen. Perfekt  att låta smälta till en gräddig sås att hälla över lätt stekt fläskfilé. Det blev utgångspunkten. Därfrån spånade jag vidare med några salamiskivor som låg i frysen och lite strimlad spetspaprika. Mer behövdes inte för att få till en riktigt god och krämig filégratäng som vi åt med ris på lördagskvällen. Hur gott som helst!

Men det går ju alltid att göra mer... Mina tankar vid spisen rörde sig mot att använda fräst purjolök och champinjoner också nästa gång. Och så kan man ju variera osten, t.ex. använda gorgonzola om man tycker att cambozola är lite mesigt.

4 portioner
Fläskfilé i skivor, beräkna ungefär tre per person beroende på tjocklek
Smör
Salt och svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl vispgrädde
1 bit cambozola, mängd efter egen smak (utan kanter)
2 snackspaprikor i strimlor (eller vanlig röd paprika)
Olivolja
Ca 12 små salamiskivor i strimlor
Riven västerbottenost

Stek fläskfilén i smör på hög värme tills köttet får fin färg. Salta och svartpeppra. Lägg över i ugnsform. Häll grädden i stekpannan och vispa ihop med skyn från köttet. Låt sjuda ihop ett par minuter. Skär bort kanterna från cambozolaosten, dela i småbitar och lägg ner i grädden. Rör om tills osten har smält. Smaka av vartefter tills du är nöjd med smaken. Salt behövs inte, det blir mycket sälta ändå från salami och västerbottenost också. Ta pannan från spisen. Fräs paprikastrimlorna i lite olivolja.

Fördela paprika och salami över fläskfilén i formen. Häll över cambozolagrädden och strö över riven västerbottenost. Gratinera i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Servera med kokt ris. En sallad till är säkert också jättegott men jag orkade inte göra någon... Gott nog!


Mängd cambozola efter smak, vi tog lite drygt hälften av den här biten. Dina smaklökar avgör!

Att ha salami i frysen och ta till som smaksättare är ett bra tips. Går utmärkt att frysa in och lätt att ta precis så mycket man behöver - de går lätt att ta isär.

Spetspaprika (tror det kallas snackspaprika ibland också) smakar lite annorlunda än vanlig röd paprika, lite sötare...

Med cambozola i såsen och västerbottenost ovanpå kan man ju tro att det kan bli lite för mycket på ostfronten, men icke! Endast gott... Men överdriv inte med västerbottenosten, det behöver bara strösslas tunt överst.

Eftersom köttet bara steks snabbt för yta innan det åker in i ugnen så blir det saftigt och gott när det får lagas färdigt i den gräddiga ostsåsen. Skär inte för tunna skivor av fläskfilén bara.


12 kommentarer:

  1. Mums! Det där måste jag prova!
    Tack för alla recept och inspiration, det behöver jag. Tror att min kära sambo blir glad för lite nya goda recept ... ;)

    Hälsn Krista

    SvaraRadera
  2. Hej Krista!

    Varsågod att ta för dig och ändra som du vill, lägg t.ex. till körsbärstomater i ugnsformen - det tror jag kan bli ännu godare - om man gillar det förstås. Hoppas du hittar inspiration till dig och sambon :-)

    Hälsar Lotta

    SvaraRadera
  3. Men vad hungrig jag blir... vilken tur att jag strax ska göra din peppriga fläskfilégryta ;-)

    Hittade hit genom kryddburken för ett par veckor sedan och har blivit en trogen gäst.

    Gjorde förra söndagen dina bacon- och persiljebiffar (med potatis och mycket sås). Otroligt goda! Det sa också *svärfar* som var här och plötsligt mitt i maten talade om att han normalt inte alls gillar varma biffar ;-)

    Ha en bra restsöndag!

    SvaraRadera
  4. Hej Kajomida!
    Vad jag blir över att du har hittat hit och att du gillar och praktiserar recepten, välkommen!

    Biffar med potatis och mycket sås, det är svårt att motstå för de flesta tydligen ;-)

    Ha det gott du också på det som återstår av denna söndag! Vi är tillbaka från landet och ska titta på "Allt för Sverige" nu. Riktigt underhållande att se hur amerikaner uppfattar Sverige.

    Och välkommen åter!

    SvaraRadera
  5. Gott gott , lite creolskan inspirerat. Den här helgen har verkligen gått i matens tecken för mig också. Igår blev det en mycket trevlig kväll med matlagskompisarna på ett creperie. Gott och mysig miljö och förstås en och annan flaska fin cider. Ikväll sågs vi igen och lagade mat ihop. Tyvärr uteblev resten av gänget. Nu står magen i fyra hörn efter kvällens ryska tema . Blinier rom , lök , lax , sen en riktigt god biff stroganoff på det .Hemgjord glass och paj till efterrätt. Nästa gång vi ses blir hos mig 4:e december , så välkommen då!

    Fin start på veckan nu så hörs vi snart.
    Kram Carina

    SvaraRadera
  6. Eller hur, Carina! Det var nästan så att jag slängde ner några syltlökar också för att det kändes som att det skulle passa i smakerna och då kom jag också på det, men lät bli för att det här skulle ju bli något annorlunda och det började med osten...

    Var ni på crêperiet nära Slussen månne? Där man äter crêpes som middag med massor av goda olika fyllningar, speciellt ost...

    Härligt med en riktig mathelg. Vi avslutade vår med hämtmat, thai och pizza. Gissa vem som tog pizza :-) Allt på det ryska temat låter jättegott, förutom lax och rom då. Är ju ingen fish lover som du kanske märkt.

    Den 4:e kan nog funka, återigen är det den analoga på jobbet som måste kollas, även för träff på sunkhak så jag återkommer. Det vore superskoj att få laga mat med dig och dina matvänner!

    Önskar en bra start på veckan till dig också. Hörs och ses snart!

    Kram och snart god natt

    SvaraRadera
  7. Vilken trevlig blogg. Passar perfekt för mig som behöver lite ny inspiration i min matlagning. Ikväll blir det Kyckling Piccata :)

    SvaraRadera
  8. Hej Fummlan och tack för det!
    Lycka till med kycklingen, var beredd på lite kladd med paneringsmomenten :-)

    SvaraRadera
  9. Gjorde en liten variant på detta ikväll, gott blev det! Tack för inspirationen :)

    SvaraRadera
  10. Hej Anneli!

    Jag kollade in din variant - tack för inspirationen tillbaka :-) Din är lite vassare i smakerna än min så jag kan verkligen rekommendera andra som läser här att kolla in den med gorgonzola och chilichorizo i stället för cambozola och salami. Om man inte är lika mesig som jag förstås :-)

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  11. Hej! Tack för ett otroligt gott recept, bytte dock ut salamin mot strimlade soltorkade tomater i såsen och bytte riset mot bandpasta. Underbart, tack för inspirationen :)

    SvaraRadera
  12. Hej idaper!
    Tack själv för att jag fick veta att receptet inspirerade. Hur kul som helst. Underbart med varianter. Låter jättegott på det här sättet också. Receptet lever vidare i olika versioner :-)

    SvaraRadera