torsdag 1 december 2011

"Vuxen" spagettigratäng med ricotta, spenat, champinjoner, bacon och tomat


Jag är en enkel människa. Och lite barnslig. Sån här mat blir jag lycklig, mätt och glad av. Spagettigratäng. Hur enkelt och barnsligt låter inte det? Men lite "vuxen" i alla fall, med ricotta och spenat bland annat. I stället för en vanlig äggstanning så blandas ricotta och créme fraiche med ägg och blandas med spagetti och spenat. Spagettiblandning i botten av en form, fyllning med bacon, champinjoner, lök och tomat och sedan ett lager spagettiblandning till. In i ugnen nån halvtimme och sen är det bara att karva åt sig en tårtbit och njuta.

Jag hade ingen tillräckligt hög ugnsform så jag bakade gratängen i en rund gjutjärnsgryta. Det gick alldeles utmärkt och jag kommer att använda grytan fler gånger som gratängform. Att lägga bacon runt kanterna blir både snyggt och gott men om du som jag verkligen gillar bacon så vill man gärna ha mer. Lägg då bacon över hela ytan innan du lägger på tomater och sist osten. Och om du som jag även gillar ost i maten och vill ha mer av det här, så kan jag tänka mig att det blir gott att ha det i spagettiblandningen. Akta bara så att det inte blir för salt.

4 stora portioner
400 g spagetti (på ett ungefär)
1 burk ricotta (250 g)
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 påse babyspenat (65-80 g)
Salt och svartpeppar
1 stor gul lök, hackad
1 paket bacon
10-12 champinjoner, skivade
1 ask körsbärstomater, halverade
Olivolja
1 dl riven ost, gärna lagrad präst

Börja med att koka spagettin nästan färdig, häll bort kokvattnet, spola av, blanda med lite olivolja och ställ åt sidan - gärna i durkslaget så länge. Använd pastakastrullen och blanda ricotta, crème fraiche och ägg i den. Krydda med 1 tsk salt och 3 krm svartpeppar. Blanda den kokta spagettin och spenaten i kastrullen med ricotta, crème fraiche, ägg och kryddor.

Lägg tre baconskivor åt sidan, strimla resten. Fräs löken i olivolja ett par minuter. Blanda ner baconstrimlorna och fräs ett par-tre minuter till. Sedan är det champinjonernas tur att åka ner i pannan. Fräs på några minuter till. Låt tomaterna - utom ca 8 halvor - fräsa på en minut i pannan på slutet. Fyllningen är klar!

Smörj en rund ugnsfast form med höga kanter med olivolja. Lägg hälften av spagettiblandningen i botten, jämna ut och tryck till lite lätt. Lägg över fyllningen och sedan resten av spagettiblandningen. Lägg baconskivorna längs kanten lite omlott och lägg på resten av tomathalvorna. Ringla på olivolja, vrid över lite svartpeppar och strö över den rivna osten. In i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader och sedan är det klart!

Jättegod fyllning med bacon, lök, champinjoner och körsbärstomater!

Bacon är lagt längs kanten på formen och ytan är garnerad med körsbärstomater, svartpeppar och olivolja. Återstår bara att strö över riven ost och ställa in i ugnen.

Under tiden maten tillagas i ugnen så röjer du undan i köket :-)

Oj, vad gott! Baconskivorna har krypit in mot mitten :-) Om du vill lägger du som sagt bacon över hela ytan innan du gratinerar.

Mannerströms makaronipudding går inte heller av för hackor >

9 kommentarer:

  1. Låter ljuvligt... och att du använder bacon så ofta tycker jag är jättebra!

    2 små frågot har jag: När du blandat ricotta, ägg osv. och kryddat, blandar du då i spagettin eller gör du det i formen/grytan vartefter du fyller den? När/var blandar du i spinaten?

    SvaraRadera
  2. Tack för vaksamma ögon, Kajomida!
    Jag hade missat att lägga till ett moment i första stycket av beskrivningen:

    "Blanda den kokta spagettin och spenaten i kastrullen med ricotta, crème fraiche, ägg och kryddor. "

    Förstår att det blev lite snurrigt när jag längre ner i receptet skriver "spagettiblandningen". Men nu är det ändrat och står som det ska i receptet.

    Tack snälla för att du såg :-)

    SvaraRadera
  3. Läste lite extra noga för att det ser så gott ut och redan står på min to-do-lista ;-)

    SvaraRadera
  4. Tack, Hanna och tack igen Kajomida :-)

    SvaraRadera
  5. Perfekt för överblivna spagettirester som ligger och tråkar sig i kylen!

    SvaraRadera
  6. Exakt, Fröken Dill. Och har man annat som man vill bli av med så kan man slänga ner det också. Broccoli, majs, purjolök...

    SvaraRadera
  7. Så, nu har vi provlagat och provsmakat - med gäst... jättegott! När vi försökte hitta något som man mögligtvis skulle kunna förbättra var det bara kanske en aning muskatnöt och vitlök som smaksättning om man gillar det.

    Tack för receptet Lotta, det kommer att komma till användning fler gånger.

    SvaraRadera
  8. Absolut att muskot skulle passa - det är ju en typ av äggstanning, bra tänkt! Och vitlök förstås. Ännu mer "vuxet" :-) Jag kan tyvärr inte ha det i maten. Mannen hatar verkligen vitlök... Tack för bra tips och jättekul att det gick hem!

    SvaraRadera