tisdag 17 april 2012

Vegetarisk ugnsomelett med fetaost, fänkål, squash och tomat - kallskuret och så en fräsch sallad till det med gula plommon!


Tills dess att jag kommer igång i köket själv igen har jag i alla fall en jättegod omelett att bjuda på som jag bjöd på till påsklunch. Den vegetariska ugnsomeletten serverade jag med kallskuren rostbiff, rökt skinka och så en fräsch sallad. En perfekt lunch anpassad till födelsedagsbarnet, min svåger som äter enligt LCHF. Även de andra gästerna - mamma, pappa, brorsan och Mannen - uppskattade maten. Börjar bli lite hooked på omelett i ugn, riktigt bra mat!

6 portioner ugnsomelett (räcker till flera på en buffé)
1 squash, skivad på längden
1 fänkålsstånd, skivat
2 rödlökar, skivade
6 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl lagrad sveciaost, riven
150 g fetaost, grovt smulad
6 körsbärstomater, halverade
Färska rosmarinkvistar
Olivolja
Salt och svartpeppar

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Lägg squashskivorna i botten. Pensla med olivolja och rosta mitt i ugnen ca 8 minuter i 250 grader. Blanda skivad fänkål och röd lök med 1/2 msk olivolja. Lägg ovanpå squashen och rosta ca 6 minuter i ugnen. Salta och svartpeppra.

Vispa ihop ägg, grädde och ost. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Säng ugnsvärmen till 200 grader och häll äggstanningen över grönsakerna. Fördela den smulade fetaosten över grönsakerna och peta ner tomathalvorna. Avsluta med repad rosmarin överst. Salta och svartpeppra lite till.

Grädda omeletten i 200 grader i cirka 25 minuter tills den är fast och har fått fin färg. Den kan gärna få stå några minuter innan servering. Servera med sallad och skivor av rostbiff och/eller rökt skinka. Eller hoppa över och kör helt vegetariskt.



Fänkål och rödlök - riktigt gott i omeletten ovanpå squashen som blir som en "botten".



Fetaost är en riktig hit i omelett. Och inte bara det, i mycket annat också. Jag hade lite svårt för fetaost förut men det är verkligen en suverän smaksättare.



Omeletten blir gyllene och fin i färgen. Ganska tunn men ändå matig. Släng ner fler färska kryddor om du vill!


Sallad med gula plommon, avokado, tomat och mozzarella
Anpassa mängden av ingredienserna utifrån antal portioner och det du gillar bäst:
Gula plommon i bitar
Gula och röda körsbärstomater, halverade
Avocado i lagom stora bitar
Röd lök, tunt skivad
Babyspenat
Ruccola
Basilika
Mozzarella i bitar (allra helst cocktailmozzarella)
Pumpakärnor
Flingsalt och svartpeppar
(Kavringkrutonger)

Lägg upp alla ingredienser (utom pumpakärnor, salt och svartpeppar) på ett stort fat eller i en stor skål. Strö över flingsalt, peppar och pumpakärnor. Gör dressingen och servera bredvid om du har gäster som vill bestämma själv (läs Mannen)... Eller ringla över dressingen vid servering. Det är gott med kavringkrutonger till salladen. Skär bort kanterna på skivor av kavring och tärna till krutonger. Stek brödbitarna frasiga i smör tills de får krutongkaraktär. Kan göras långt i förväg.

Honungsvinägrett
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk honung
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda lök, honung och vinäger. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite mer honung.



Egentligen skulle det vara mango i salladen men den jag köpte var alldeles för omogen. I en fruktskål hade jag gula plommon så jag tog dem i stället. De passade jättebra både i smak och med det gula till påsktemat.


Här hemma är det Mannen som är hjälten i köket just nu. Han lagar och fixar mat på bordet åt oss medan jag hostar och snörvlar vidare, en riktig klippa. Vi har varit väldigt kreativa också och använt upp allt i frysen. Bland annat blev det en korv stroganoff förra veckan baserad på fryst ratatouille som blivit över. Bara att värma upp och blanda ner lite crème fraiche, grädde, extra gul stekt lök och så stekt falukorv förstås. Det blev jättegott!

Idag har jag i alla fall jobbat för första gången på en vecka. Skakigt men väldigt skönt att lämna lägenheten och träffa lite folk igen. Behagligt trött är jag och ser fram emot kvällens köttfärssås och spagetti som tillagas på distans. D.v.s. jag instruerar Mannen från soffan :-)

God måndagskväll!


12 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack, riktigt god och mättande.

      Radera
  2. Ja, ser mycket gott ut och salladen hade man inte tackat nej till heller!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Amy!
      Det blev en bra kombo och passade perfekt som påsklunch, lätt att förbereda också!

      Radera
  3. Haha...bra med distansarbete ibland. :)
    Den där omeletten måste testas, har aldrig gjort ugnsomelett tidigare. Skön att höra att du mår bättre om än ej helt på topp. Här fortfarande krassligt, men idag är första dagen utan smärta, stort framsteg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur ;-)

      Jag har inte gjort så mycket ugnsomelett tidigare men nu börjar jag få smak för det. Verkligen gott och så lätt att göra! Gott dagen efter också, funkar att äta kall t.o.m.

      Att få sova ordentligt ett par nätter har gjort susen för tillfrisknandet. Lite hosta och snuva kvar bara. Skönt att det går åt rätt håll för dig också. Ingen rolig historia...
      Fortsätt krya på dig!

      Kram!

      Radera
  4. Vad da "distans"... du behöver väl inte ens skrika antar jag ;-)

    Om du hade lite svårt för fetaost förut men nu tycker att det är en suverän smaksättare sa far jag väl tro pa det och testa ocksa... har upptäckt att jag blir modigare ju äldre jag blir *lol*

    Trevlig *bergfest* och fortsatt god bättring!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nej men några meter är det i alla fall mellan vardagsrum och lilla köket :-)

      Ja, du får nog lita på mig där när det gäller fetaost. Fast det är lättare att gilla den när den är tillagad varm, än färsk i t.ex. grekisk sallad. Men även där har jag lärt mig att älska den, i lagom mängder. Med en massa olivolja och annat gott till varje tugga så är det en ren njutning.

      Tack!

      Radera
  5. Det där ser jättegott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Emilia! Lite nyttigt känns det också dessutom :-)

      Tittade in hos dig, jättefin blogg du har!

      Radera
  6. Vilken härligt tillpiffad ugnsomelett. Me like! Salladen låter mycket fräsch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt bra mat, lätt att piffa med nästan vad som helst!

      Radera