fredag 11 maj 2012

Brie- och pestofyllda tomater - perfekt för en gräsänka som vill äta vegetariskt på riktigt!


Gillar du brieost? Gillar du pesto genovese? Gillar du tomater? Ja, då är du hemma här. Oj, så gott och pinsamt enkelt att fixa ihop det här var. Jag gillar vegetariskt och lägger gärna tid på det och sen har jag Mannen som gärna äter det också, bara det blir extra protein till. Den här gången som gräsänka var det bara all in att göra precis vad jag ville ha. Utan att köpa grillad kyckling eller steka på en köttbit vid sidan av :-)

Jag är en riktig sucker för tomater i alla former och när det kommer till brie och tomat så tror jag att om de skulle registrera sina profiler på match.com så skulle de bli ett par direkt! För att inte tala om när de möts i ugnen, då är det kärlek vid första ögonkastet... Ät som ensamrätt eller en förrätt, komplettera med något, byt ut något. Ja, ni vet. Det har blivit mycket pesto den senaste tiden men nu ska jag hejda mig lite grand.

Det fanns tyvärr inga bifftomater i affären (chock - detta är ju ändå Stockholm och inte lilla staden på landet) men jag lyckades krafsa fram ett par rejäla exemplar av kvisttomater i grönsaksdisken så det gick bra ändå. Detta är inget petimeterrecept med måttangivelser hit och dit utan det är bara att köra på.

Så här gjorde jag och blev mer än nöjd!
(1 bifftomat = 1 portion, 2 kvisttomater = 1 portion)
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem. Strö över torkade örter, t.ex. basilika och/eller oregano. Ringla över olivolja och balsamicovinäger, aningen mer balsamico än olivolja. Ställ in på bakplåtspapper i ugnen på 175 grader i ungefär 15 minuter. Ta ut och fyll tomaterna med brieost i bitar och klicka på pesto genovese och strö över rödlöksringar. Ställ in i ugnen igen ca tio minuter, tills osten har smält. Ta ut och garnera med färsk basilika sen är det bara att sätta kniv och gaffel i underverket. Himmel, vad löjligt gott detta är!

Du som är klar och nöjd med recept och så stannar här för här har jag gått lite bananas med bilder för jag tyckte att det såg så himla läckert ut och kunde inte sålla så hårt bland bilderna jag tog...



De urgröpta tomaterna har splaschats med olivolja och balsamico... In i ugnen för första omgången!


Rödlöken väntar på sin tur...



Efter första omgången i ugnen är det dags för brieosten och peston. Ös på!



Oh la la, vad gott! Som gräsänka gav jag blanka tusan i att servera på tallrik. Åt rakt av från skärbrädet och det kändes väldigt "rustikt" (fint ord för icke fint).


En "orgiebild", förlåt - kan inte låta bli att ta med. Så gott, kladdigt och vackert! Tycker jag i alla fall...



And here we go again, mera bilder :-)



Mission completed. Slurp. Inte mycket kvar där.. Testa själv så förstår du varför!


Avslutade kvällen med att lyssna lite på Eva Cassidy. Alltid när jag lyssnar på hennes skiva Songbird trillar tårarna, så är det bara. Hon sjunger så vackert. Men det är ganska härligt att bli så berörd av musik att det inte går att hejda sig. Och varför ska man göra det egentligen? Hejda sig, menar jag. Låt det flöda bara, vetja.

Och regnet det flödade, smattrade mot rutorna och det ven runt knutarna. Jag somnade som ett litet barn. Älskar oväder!

Ocn nu är det fredag och helg. Ja, tack!

18 kommentarer:

  1. kajomida11 maj, 2012

    Ja tack till fredag och helg, nej tack till maten... blir sa glad ibland när jag ser att du inte fixat nagot jag *maste* göra ;-) Grönsaker osv är inte min grej, det blir lite paprika ibland - och sen den livsviktiga potatisen förstas *lol*

    Vad jag heter "pa riktigt"... sag du inte det där jag (under annat namn) ställer in recept ibland? Tycker om att vara lite *anonym* pa nätet och kajomida var fran början inte ens bara jag... jag är Ka... Jo... och min "M" är Mi... Da... Trivs med det namnet men du far gärna kalla mej kajo om du vill ;-)

    Ha en bra helg med bastu, bärs och bästa familjen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen stor grönsaksfreak heller men mina tomater klarar jag mig inte utan. Och så med en massa ost, mmm! Potatisen är också helig :-)

      Trodde nog att din signatur där också var ett alias, fick jag för mig i alla fall. Misstänkte att det var en sammansättning av början på flera namn, så där hade jag rätt!

      Trevlig helg till dig också, kommer nog bocka av hela listan där :-)

      Radera
    2. Jag som trodde att du hette Kajomida...

      Radera
    3. kajomida12 maj, 2012

      @ Remsan
      Världen är sa liten... jag tror t.o.m att du kan fraga en jobbarkompis vad jag heter - hon heter likadant som ett bussbolag, Anette L... Vi var skolkamrater i en annan stad men träffades 2006 igen för en klassträff ;-)

      Radera
  2. Men Gud vad gott det ser ut! Du är galet duktig på att sätta ihop recept och triggar i alla fall igång min matlagningslust :) trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det var det också :-) Tack, men jag är ingen kreatör så utan snor lite här, lite där och sätter min egen prägel på det. I vilket fall är det kul att du får lust att laga mat :-)

      Trevlig helg till dig också!

      Radera
  3. Ja,ja och ja!
    Oj, hjälp! Inga bifftomater i hövvestan, vad är väl detta!!! Skamligt:)

    Och nej, man ska absolut inte hejda sig, det är bara bra för själen med lite tårar då och då. (Tror A. i alla fall, för det sa mor!)

    Ha en finfin helg,
    krammar M.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Ja, en får skämmes... Jag håller med A och A:s mor. Släpp tårarna loss, det är vår!

      Detsamma, kramar i massor!

      Radera
  4. Så gott och fint det ser ut! Skönt att ibland få göra helt som man vill eller hur?!

    ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut skönt att få frossa i precis det man själv är sugen på, utan några hänsyn till andras smaker :-)

      Tack och tack detsamma!

      Radera
  5. Men du, en lite anmärkning bara... En bifftomat per skalle? Du snackar här med tjejen som kan äta en hel brietårta själv (okej, nästan...). Och är de så vansinnigt goda som de ser ut, så smaskar jag lätt i mig ett gäng :-)
    Trevlig helg! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig! Jag åt två stora kvisttomater och det räckte som ensamrätt till mig, men en bifftomat per person som ensamrätt... Nej, det räcker nog inte. Om det är som tillbehör till kött och kanske lite pasta eller potatis så ok, eller som förrätt.

      Det är väldigt lätt att smaska i sig flera stycken, för de var verkligen vansinnigt goda!

      Detsamma till dig, kram!

      Radera
  6. Men åååhhh så gott, detta bara måste testas Lotta! Så gott det ser ut, love your pics as always kram fina du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lova att du testar, du kommer inte bli besviken! Det törs jag lova...

      Tack fina du och kram tillbaka!

      Ha en härlig helg!

      Radera
  7. Kan ju inte annat än återanvända dina ord, det ser ju löjligt gott ut!!! Har inte ätit lunch ännu och är vrålhungrig men inser att jag bara har minitomater hemma.. får nog blir lite gravade tomater till matresterna i alla fall, men detta måste jag bara testa snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det skulle nog bli lite väl pilligt att fylla minisar med pesto och brie :-)

      Radera
  8. Vilken fantastisk blogg du har! Hittade hit av en slump när jag letade efter inspiration till nya smoothiesmaker. Tomaterna ser ju helt underbara ut, fortsätt gärna med den typen av matporr.

    Mvh bokmärker-direkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack - vad glad jag blir :-)

      Även slumpen är ett bra sätt att hitta hit - välkommen :-)

      Tomaterna är galet goda, nu blev jag sugen på att göra dem igen! Japp, jag är smått besatt av matbilder så mer matporr blir det - lovar!

      Bästa hälsningar
      Lotta

      Radera