söndag 24 juni 2012

Kokt färskpotatis som ligger och skräpar i kylen? Snitsa till den i en gratäng!


Efter en midsommarhelg är jag nog inte ensam om att ha kokt färskpotatis över i kylen. Att göra gratäng med rå färskpotatis är ingen idé. Potatisen suger inte åt sig grädden som den ska, det blir bara blask och potatisen blir "aldrig" färdig. Men när det är sommar och färskpotatistider nöjer jag mig med den näst bästa varianten, att använda kokt färskpotatis och ösa över en massa gott i en gratäng. En skvätt grädde har jag i också men den blir mer som en sås. Gott nog!

Till gratängen drog jag ihop färsbiffar som jag smaksatte med smörstekt strimlad purjolök och lite dijonsenap. Färsbiffar passar bra till gratängen men bräckt kassler eller en grillad köttbit funkar också alldeles utmärkt.

Proportionerna är inte så viktiga eftersom potatisen är färdig. Det handlar bara om hur mycket du vill ha av varje ingrediens och att låta gratängen bli varm och få fin färg i ugnen.

Färskpotatisgratäng
Kokt och kall färskpotatis i skivor
Salt och peppar
2 dl vispgrädde
Körsbärstomater, halverade
Ett knippe salladslök, strimlad
Riven parmesan

Smörj en form och lägg i potatisskivorna. Salta och svartpeppra (även om potatisen är kokt med salt innan - den behöver all hjälp den kan få och det är nästan omöjligt att få för salt färskpotatis...). Häll över grädden. Strö över lökstrimlet och lägg i tomathalvorna. Ös på med parmesan överst. In i ugnen på 225 grader 15-20 minuter.


Späd purjo i färsbiffarna och salladslök i gratängen. Jag älskar ljudet när man strimlar salladslök. Finns det något fräschare och krispigare ljud? Man kan nästan höra hur gott och nyttigt det är!




Jag gjorde färsbiffar på blandfärs den här gången. Kanske att de blir lite saftigare men jag föredrar ändå att köra på 100 % nöt. Men det var slut i affären...



Potatisskivorna är lagda lite omlott i formen och kryddade med salt och svartpeppar. På med grädde, lök och tomater...




Snåla inte med osten... Den bidrar så mycket till smaken på den här gratängen.



Färsbiffarna är stekta runt om till fin färg. När du ändå håller på, gör många! Gott att skiva och äta kallt på mackan, skära ner i en pytt, värma till pasta osv.



Gratängen har fått fin färg och är klar. Grädden simmar lite i botten men lite grand tas upp av potatisen. Ta bort förväntningarna på en vanlig potatisgratäng, då blir du bara besviken. Det här blir något helt annat, men gott!



Eftersom vi ger järnet med vårt trädäck (never ending story) använde jag självklart resterna av det här till lunch. Restmat av rester, det är inte illa för att hålla matsvinnet nere! Utan micro på landet blir det till att värma i ugn eller på spisen. Jag tog "klumpen" av gratängresterna, kall från kylen, och skar upp i mindre bitar. Värmde på i pannan och hällde över i en form. På med lite mer tomat, överst riven ost och så in i ugnen.


För att få färsbiffarna varma så fort som möjligt så skivade jag dem och stekte på igen i lite smör. Funkar alldeles utmärkt! Och så finns det kvar några stycken i kylen som Mannen ska få lägga på frukostmackan om en liten stund. Han ligger fortfarande och trynar i sovstugan och jag ska göra frukost typ nu.



Ha en skön söndag!



14 kommentarer:

  1. Lotta, vilken gratäng... me like lots! Jag kan bara instämma i det där med att skära salladslök, låter gott, fräscht och nyttigt hear hear ;)

    Ja, hur går det med trädäcket? *Nyfiken*

    Söndagskramar till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färskpotatisen behöver all hjälp den kan få. Jag hör inte till skaran som njuter av en kokt färskpotatis rakt av...

      Det går sakta men säkert framåt med trädäcket. Jag har en man som är väldigt noga med finishen så det skulle säkert kunna gå lite fortare men å andra sidan blir det väldigt fint. Det är ganska stort också, mycket därför det tar sin lilla tid. Och så alla pauser pga regn gör ju sitt till förstås. Rapport och bilder kommer :-)

      Detsamma till dig!

      Radera
    2. Skönt med en handyman i närheten ;) Bilder vill jag se sen!

      Radera
    3. Nog är han handy alltid men jag är en hyfsad handy woman också :-) Bilder kommer!

      Radera
  2. Jag improviserar alldeles för sällan, det märker jag när jag ser ditt smaskiga resultat av rester... gott ser det ut! Här har vi just nu ett väder som förr får mig att tänka på ärtsoppa (med punsch) eller någon värmande gryta än svensk färskpotatisgratäng med färsbiffar... :-(
    Visserligen blev det Chicken à la King igår, men den smaken är för len och inga rester har jag heller ;-)

    Hoppas du/ni har det bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle aldrig få för mig att slänga potatis :-) Då är kreativiteten hög men inte alla gånger när man rester kvar.

      Här växlar det rejält men bara en liten skur med regn idag. Hoppas det bättrar på sig snart så att sommarmaten kan få ta lite mer plats!

      Radera
  3. Nypotatisarna smakar inte riktigt lika bra i år, tycker vi oss ha märkt, mest vattniga och blaskiga. inte för att vi är så vansinnigt tossiga i nypotatis ändå, men när de väl är på tallriken får de ju gärna vara goda:) Kanske vi skulle koka ett gäng och slänga i en gratäng istället?

    Lyckos er som har fint väder, här vaknade vi till hagel i morse, sen har det bara öst ner resten av dagen! En snabb tur till sopstationen har varit dagens enda utevistelse, så tråkigt. Men kyl och frys är skinande rent, så vi ska inte klaga:)

    Ha en bra vecka,
    kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så är de, fruktansvärt tråkigt att ställa fram :-( En gratäng eller att steka kokt potatis med örter och blanda med ost som får smälta är bättre när den inte håller måttet som färsk...

      Regnet har nått oss också nu. Vi hann precis stuva undan kapsåg och skruvdragare innan det satte igång rejält. Vi hade hoppats på att kunna hålla på ett tag och åka tillbaka till stan sent i stället för att slösa timmar i midsommartrafiken med alla hemvändare. Nu får vi se hur vi gör.

      Låter verkligen inte som att ni inte har haft någon tur alls med vädret på hela midsommarhelgen. Och hagel?! Sopstationen är ju lagom sexigt men snyggt i köket är desto hottare :-)

      Detsamma till er och jag hoppas verkligen att ni får bättre väder nu! Kram + kram

      Radera
  4. Inte testat att göra gratäng på överbliven färskpotatis. Vi hade endel som vi smörstekte tillsammans med lite grillat kött till lunch. Gott! Alltid kul att trolla med lite rester.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara man är beredd på att det blir annorlunda mot vinterpotatis så, riktigt gott! Och man kan ju slänga på nästan vad som helst, bara man har "lite" ost och grädde!

      Att steka den är också jättegott, det är bland det bästa jag vet att göra av kokt kall potatis som blivit över.

      Radera
  5. Vad menar du, få färskpotatis över? ;-) Jag får helt enkelt koka lite extra och göra din gratäng för den ser supergod ut. För att inte tala om köttbullarna. Nu när jag börjar bli en liten aning trött på sill. Men bara lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det gäller att ha lite rutin och koka lite extra redan från början, potatis kan man aldrig få för mycket av ;-)

      Ja, vad kan man göra med sill egentligen annat än äta som den är? Jag har inte det problemet att börja tröttna på den eftersom jag absolut inte klarar av att äta det :-)

      Ha en fortsatt bra semester!

      Radera
  6. Superbra tips, gratänger går ju alltid hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen, lite ost och grejer på och in i ugnen så går nästan vad som helst ner :-)

      Radera