fredag 3 augusti 2012

Stor gratinerad färsbiff med gräddig tomatsås



Möt anabola färsbiffen Olga! Hon är lite blyg och gömmer sig gärna under en gräddig tomatsås, en driva parmesanost och körsbärstomater - speciellt efter en stund i ugnen. Hon är väldigt generös, räcker till åtminstone fyra personer om hon får sällskap av lite pasta, ris eller potatis...

Med lite mer energi i kroppen igen blev jag sugen på att laga mat. Och vad blev det då om inte något med färs som jag älskar, liksom tomater och ost! Det här är en färsbiff som får breda ut sig i hela gjutjärnspannan i stället för att forma flera mindre. Väldigt smidig matlagning och gott blir det när biffen får puttra färdigt i ugnen med gräddig tomatsås. Receptet är från början från ett Arlahäfte, för en massa år sedan, som jag sedan har piffat till lite.

Färsbiffen kan vändas hel som den är med hjälp av ett lock, eller så delar du biffen i fyra delar med stekspaden när den har tagit form i pannan. Och så vänder man varje del för sig. Gör precis som du vill, gott blir det i vilket fall som helst!

Ca 4 portioner
400-500 g nöt- eller köttfärs
1 gul lök, finhackad
Smör
Salt, svartpeppar, paprikapulver
2 1/2 dl mellangrädde
400 g krossade tomater
En skvätt kinesisk soja
Vitpeppar
1 dl riven parmesan
Några körsbärstomater, halverade

Blanda ihop färs och finhackad lök. Hetta upp en stekpanna som tål att stå i ugnen. Smält en klick smör och fördela färsen i pannan, som en enda stor biff. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver. Vänd och stek andra sidan i smör, inte för länge. Ta färsbiffen från pannan och häll i grädden. Vispa runt och låt koka upp. Blanda ner de krossade tomaterna och blanda. Skvätt i några droppar kinesisk soja och lite vitpeppar. Lägg ner färsbiffen i såsen. Tryck ner tomathalvor och strö över parmesanosten. Ställ in i ugnen på 225 grader i ungefär tio minuter, till osten har smält och fått lite färg. Servera med pasta, ris eller potatis.



Lite gul lök i färsbiffen är aldrig fel...



Krydda färsbiffen med salt, svartpeppar och paprikapulver. Och/eller andra kryddor som du gillar.



Jag hade lite färsk timjan som skräpade i fönstret så jag slängde på det, mest för att det ser lite snyggt ut :-) Snåla inte med osten innan allt ställs in i ugnen...



Tomatsåsen blir jättegod och passar perfekt till färsbiffen. Tomathalvorna mår mycket bra av en stund i ugnen med parmesan, och jag också när de åker in i munnen.




Jodå, det är en bit färsbiff där under såsen och tomaterna :-) Spagetti funkar jättebra till det här och resterna av Olga har inget alls emot att fortsätta färden i en matlåda.


Efter en sjukvecka blir det inte riktigt samma grej att "gå på semester". Men faktum kvarstår, från och med måndag är det min tur att ha semester ett par veckor och tydligen ska det bli sol i helgen i alla fall. Så mycket lugn och ro blir det dock inte. Lägenheten vi ska flytta till skriker på uppmärksamhet så det är bara att lyssna och göra som den säger: "Fixa mig!" Så lata dagar i hängmattan (som vi inte har) blir det inte många av men det är ändå skönt att bestämma själv över sin tid.

Önskar dig en riktigt trevlig helg och många fler sommardagar!


35 kommentarer:

  1. Har själv tänkt prova det här med stor biff men inte kommit mig för än. Färs är ju hur bra som helst egentligen! Sparar det här receptet!
    Ha det gott /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färs är förträffligt och jag använder det ofta och gärna.

      Detsamma - trevlig helg, Emma!

      Radera
  2. Ytterligare ett recept att testa, tror småkidsen kan gilla det där till och med. :) Just nu känns de hopplösa, inget duger.

    Vad tråkigt att höra att du har varit sjuk, usch, i värmen och allt. Hoppas du får fina semesterdagar nu.
    Jag börjar jobba nu på måndag och jobbångesten börjar att krypa in i kroppen. Jag vill vara ledig i fem veckor till!
    Du får uppdatera med vad ni gör i nya lyan. Kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, bara snälla smaker. Löken kan du hoppa över om barnen hellre pillar bort den :-) Ja, inget vidare att vara hängig, med vidrig huvudvärk också som vägrar släppa. Kanske trycket i vädret, fullmåne?!

      Förstår precis hur du känner nu när det är dags för jobb. Jag brukar "lura" den värsta ångesten genom att börja på tisdagen och ha semesterdag på måndagen. Då går första veckan fort och söndagen innan känns inte alls lika tuff :-)

      Absolut, rapport kommer! Kram och trevlig helg!

      Radera
  3. Gillar färsbiffen, men inte såsen... jag förstår inte varför jag *avskyr* tomatsåser när det inte handlar om spagetti och köttfärssås (och där använder jag bara ketchup). Men receptet sparas ändå för att en Olga i gjutjärnspanna i ugnen kan man ju gör även med andra såser!

    Njut av din semester, även om den är fylld av arbete i nya lägenheten och i stugan... boka in det på *positiva* sidan i *semesterbokföringen* ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken är som baken! En Olga går definitivt att göra med andra såser, hon kan ju puttra i gräddsåsen utan krossade tomater, mer grädde bara och så kan jag tänka mig att rejält med svartpeppar blir gott. Eller att smälta ner en bit ädelost i grädden.. Det där kommer du på.

      Tack, vi ska njuta av semestern - både dagar med arbete och vila!

      Radera
  4. Hej, säger vi till Olga - och till dej igen Lotta:) tog ett tag att plöja igenom dina senaste bidrag på blogghimlen men nu så!
    Vi köpte en melon i onsdags, som smakade nada gott så nu ligger kuberna i frysen och hoppas på ett bättre liv efter detta:)

    Hoppas nu att bacilluskerna håller sig borta från dej så att semestern blir en frisk sådan. Mycket att fixa och dona i nya lyan, det låter som ljuv musik i våra öron, vi vill också ha en ny lya att fixa med.

    Så skya på dej och stora kramar från oss båda,
    både semesterkramar och friskhetskramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. привет! Säger Olga. Hej, säger Lotta! Smart drag där att förpassa melonen till frysen för bättre användning. Förstår verkligen inte vad ni ska med fryst melon till ;-)

      Förstår att ni förstår, att det är ett nöje att fixa. Jag har svårt att fatta att mina köksritningar ska bli verklighet...

      Tack snälla Mårtenssons, det värmer med alla typer av kramar :-)

      Kram + kram!

      Radera
  5. Jag tror det är första gången du glömt att skriva att man inte ska glömma grytlappen när man tar ut den heta stekpappan ur ugnen... men eftersom du har semester så skriver jag det åt dig ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket slarvigt av mig att missa den uppmaningen speciellt som jag på riktigt brände mig när jag tog i stekpannan. Inte när jag tog ut den ur ugnen, utan när jag skulle flytta den på diskbänken. Det är något som slår slint där, pannan ska liksom inte vara varm i handtaget men ändå är den det!

      Radera
  6. Det är bra med mat som går ett fint öde till mötes i matlådan, som biffar gör :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Mycket av maten jag lagar till vardags behöver liksom ha den destinationen vilket ställer sina krav. Ibland är det väldigt skönt att slippa tänka på den dimensionen...

      Radera
  7. Ser ut som en av min Hamburgare i storlek ;) Skämt o sido, smarrigt värre jue, och perfekt till flera! Tnx!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl inget skämt? Fast OK då, kanske som två Andy burgers... Du borde kanske dubbla receptet så att det räcker till fyra :-)

      Radera
  8. Jag brukar också laga storbiff i pannan. Smaksätter den, eller snarare såsen, lite olika beroende på vad som finns hemma. Perfekt snabblagad mat som älskas av alla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här kan man verkligen spinna loss på såsen som storbiffen får puttra i. Vore kul att se fler varianter, kanske det dyker upp alternativ hos dig!

      Radera
  9. Gudars så gott det ser ut!! Men du, angående du-vet-vad-vart...I'm not going to make it :-( Fast det går ju fler tåg :-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såsigt och härligt, helt i min smak :-) Aj, vad jäkla synd! Men du som sagt, fler tåg går, om inte annat i tunnlar :-) Ses!

      Radera
  10. Det här såg riktigt gott ut! *bookmarked* skall testa någon gång!

    SvaraRadera
  11. Så gott det ser ut för en vegetarian också! Herregud... har ju soyafärs i frysen.... ska nog göra detta någon dag, hurra!

    Usch och fy, hoppas att du är kry nu fina! Härligt med semester och visst ska vi få mååånga fina soliga dagar till... det bara räknar jag iskallt med, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det går ju att slänga in vad som helst under den gräddiga tomatsåsen och så in i ugnen med parmesan och tomater ovanpå!

      Mår nästan som en prinsessa idag, kan det vara för att semestern har börjat :-) Och solen skiner faktiskt på oss också. Hurra!

      Kram!

      Radera
  12. Vilken bra ide med storbiff. Låter riktigt gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det skönt att hoppa momentet att forma färsbiffarna. Gott blir det när Olga får puttra i såsen!

      Radera
  13. Ingen dålig biff det där!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En 400-grammare är ingen liten Olga :-)

      Radera
  14. Men så galet gott det ser ut. Har färs i frysen, kanske skulle....

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färs i frysen är alltid bra att ha. Speciellt när det är dags att göra bamsebiff :-)

      Radera
  15. Åh, det såg riktigt smarrigt ut! Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En härlig biff som heter duga, jag menar som heter Olga :-)

      Radera
  16. perfekt mat som nästan sköter sig själv. och gott!
    // lena-makeaheadfood

    SvaraRadera
  17. Bästa sorten många gånger!

    SvaraRadera