fredag 30 november 2012

Varma mackor italian style - så mycket svårare behöver det inte vara...



Att mackor kan vara så gott! Jag gillar att dra ihop några varma mackor när jag är lite småhungrig på enklast möjliga sätt. Lite ost, skinka, lök och tomat på formfranska räcker gott. Men varför inte ta det ett steg till, göra de mer mättande, använda riktigt schyssta råvaror och lyxa till de lite? Nej, precis - det finns inga skäl till att inte göra det!

Här är varma mackor med lite italienskt stuk. Oj, oj, oj, säger jag bara. Satan i gatan vad gott det blev!

Så här enkelt fixar du mackorna!
Pensla rejäla skivor av lantbröd med olivolja och rosta i ugnen på 225 grader i ungefär fem minuter. Ta ut bröden och strö över finriven parmesanost. Lägg sedan på några skivor parmaskinka och skivad röd lök. Fortsätt med inlagd grillad paprika i strimlor, halverade små mozzarellabollar (eller skivad mozzarella) och halverade minitomater. Strö lite riven parmesan över alltihop och ringla över lite olivolja.

Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd (vilket ord!) plåt och kör i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Lägg till några minuter och kör på pizza- eller grilläge tills mozzarellan har börjat bubbla och fått lite färg. Ta ut bröden och garnera med färska basilikablad. Strö över torkad oregano och mal över svartpeppar. Ännu lite mer olivolja kanske inte heller skadar om man ska tro på allt Jamie Oliver säger.

Hugg sedan in på dessa knapriga bröd med ljuvlig topping. Perfekt sälta från skinka och ost. Söta tomater och mjuk, trådig mozzarella. Lite skärpa från inlagd paprika och så örterna – en färsk och en torkad. Servera med färska tomater som du saltar lite lätt. Fantastiskt enkelt och gott!

Baka eget (du som vill, kan och tycker om det) eller plocka ett riktigt härligt lantbröd från bröddisken. Skorpan ska vara så där härligt tjock och knaprig...


Schyssta råvaror som sagt! Parmaskinka och goda små plommontomater...

... minimozzarella och krispig röd lök.


Lite parmesan som "botten" på det rostade brödet, penslat med olivolja. Parmaskinka, mozzarella, röd lök, grillad paprika och tomater på det. Efter en stund i ugnen och några små saker till så är mackan fulländad! Mycket god macka är klar!


Mannens variant utan parmesan i botten och grillad paprika blev också god. Fritt fram för egna tolkningar alltså!

Det blir landet den här helgen efter förra helgens sjukstuga i sta’n. Jag längtar som en tok. Inte efter bilresan dit på hala vägar, att tvingas ställa bilen lite längre från stugan nu när det är snö och halt, inte efter att skotta oss fram så att vi inte halkar ihjäl oss och inte heller efter att släpa 50-liters vattendunkar (okejrå – det är Mannen som gör det men ändå…). Det jag längtar efter är lugnet, naturen som kommer vara alldeles vit i mörkret, tystnaden, kravlösheten, gos med katter, matlagning, vedeldad bastu och att bara vara med Mannen i mitt liv.

Önskar dig en härlig vinterhelg!


24 kommentarer:

  1. Oh my, hur gott ser inte det där ut! Ha en fin helg på landet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes my! Very good indeed :-)

      Tack och detsamma, en fin helg alltså!

      Radera
  2. Varma mackor! Så jävla rätt varenda gång! Love it! Tack för att du återuppfriskade mitt minne;)
    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, jävligt rätt! Dra ihop ett par och berätta vad du la på. Kan bli mycket intressant :-)

      Radera
  3. Man förstår varför viss mysmat aldrig går ur tiden. Hur gott är inte varma mackor på en skala?! Lowe önskar ibland toast (som vi gör i våffeljärnet) till frukost...
    Mys med mannen i ens liv är livskvalité. Härligt nu med kyla ute och värme inne och maaassor av tända ljus. Vi fick lite snö igår, men två knattar kikade besviket ut idag när nästan allt smält bort. Nu hoppas vi på lite oväder här nere.
    Ha en fin helg vännen! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligger väl på en tia va? Jag och Lowe kan käka frulle tillsammans. Toast i våffeljärnet ställer jag gärna upp på!

      Mys med Mannen är bäst :-) Jag är dock lite besviken på "vintern" här på landet. Inte alls lika mkt snö och kyla som i Stockholm. Det brukar ju vara "värre" inåt landet?! Men det är mysigt ändå.

      Förstår att knattarna blev besvikna när det inte låg kvar, kommer så väl ihåg känslan själv. Bland det bästa som finns är faktiskt oväder!

      Detsamma till dig fina födelsedagsbarnet i dagarna!

      Kram

      Radera
  4. Byt ut mozzarellabollarna mot vitlöksklyftor och jag är med direkt ;-)

    En varm macka är aldrig fel! För det mesta har man något man kan lägga på, lite rester av pålägg, lök, ost osv. och det behöver inte vara planerat utan blir av det kylskåpet erbjuder - man måste bara sluta att "fega" med kombinationerna ;-)

    Ha en bra helg och jag hoppas att vi inte får snön från tyska fastlandet som sen går vidare till er i Sverige!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men! Menar du att du föredrar vitlök framför mozzarella :-) Varma mackor alla gånger. Så länge det finns ost så. Det händer allt att det bara blir smör och ost på ett franskbröd!

      Detsamma! Låter olycksbådande det där och säkert precis vad de varnar för här i Sverige i prognoserna. Och jäkligt kallt ska det visst bli också. Typ -15!

      Radera
  5. Mmmmmmmm! Så gott! Jag vill ha precis, exakt nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, hur löser vi det då :-) Trevlig helg, Hanna!

      Radera
  6. Vi har ingen snö!!!
    Jag älskar mackor! Nån diet utan bröd skulle aldrig funka för mig. Varma mackor görs för sällan i detta hemmet!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack, ack, ack. Jag visste väl att det fanns nån liten avigsida med Götet :-) Håller med du. Vadå inte äta bröd?! Skulle aldrig gå...

      Du, dags att kräma på några varma mackor nurå! Ha en skön gräsänkahelg där DU bestämmer maten :-)

      Radera
  7. Svar
    1. Varje tugga var verkligen salig...

      Radera
  8. Mackorna låter jättegoda!
    Och det sista: att åka till stugan och vara bara ni två! Underbart! :)
    Ha en fin helg!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  9. Mycket goda blev de! Att bara vara med Mannen är som Remsan säger, livskvalitet :-)

    Detsamma och kram till dig!

    SvaraRadera
  10. Jag brukar också göra varma mackor ofta... det är så gott och så kan man slänga på det man har hemma i kylen :) Smidigt, gott och enkelt, man kan väl inte begära mera? ;)

    Härligt med helg på landet men inte så härligt att skotta... hu! Hos oss har kylan slagit till och -7 känns som -15 brrrrr!

    Massor av 1:a advent kramar fina vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt bra middagsräddare och kylskåpsrensare :-)

      Vi blev lite besvikna faktiskt när vi kom till landet, mycket mindre snö här än i Stockholm. Väldigt lite faktiskt så vi har inte behövt skotta eller nånting. Trevligt att slippa iofs men snön är ändå mysig när den ligger på landet. Men det kommer nog hit också tids nog!

      Ungefär samma minusgrader här, och så blåser det lite och nyper rejält i kinderna.

      Kramar till dig och en önskan om fin första advent!

      Radera
  11. Varma mackor är så jäkla gott. Varför äter vi inte det oftare? Smält mozzarella på måste ju bli gudomligt! Tänk att gröpa ur en sån härlig limpa du visar och fylla med en blandning av brödet som du gröpte ur, olivolja, tomat, mozzarella och pesto... Låter det gott eller är jag bara hungrig? Mmm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt och exakt - varför inte oftare? För att det är lite "snabbmat" över det kanske... Behöver nog inte vara särskilt hungrig för att gå igen på fyllda bröd. Småbröd skulle jag vilja fylla och sen kalla de för pizzabomber :-)

      Radera
  12. Gud så gott, dessa hade jag gärna satt tänderna i :D Skulle kunna äta sånt här varje dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt och hållet min typ av mat också - skulle kunna leva på det :-)

      Radera
  13. Rackarns vad det där såg gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skulle nog kunna leva enbart på dessa mackor - de har ju allt :-)

      Radera