lördag 9 mars 2013

Fetaostbiffar på stekt aubergine med tomatsås och bulgur


God morgon alla matglada denna strålande lördagsmorgon i mars 2013! Här på landet är fåglarna igång för länge sen och gapar för full hals. Himlen är intensivt blå, det är stilla i de nakna träden - ingen pinande vind rasslar runt som förra helgen. Det bådar för en härlig dag som jag ska försöka spendera utomhus så mycket som möjligt. Fast handla mat måste jag göra förstås, ikväll ska det bjudas på middag igen och jag funderar som bäst på vad jag ska laga till, så här lite innan frukost med kurrande mage. 

Idag bjuder jag på ett enkelt och gott recept med färsbiffar som är sprängfyllda med fetaost. De blir jättesaftiga och passar att servera på skivor av stekt aubergine. En superfräsch tomatsås till det och lite bulgur. Hur låter det? Gott blev det tyckte både jag och Mannen. Till matlådan kokades spagetti till biffarna och det passade också väldigt bra ihop. Koka gärna bulgur med buljong så blir det mer smak och om du vill ha mer grönsaker i maten så fräs på lite och blanda med bulgur. Gott och hyfsat nyttigt!

Börja med den fräscha tomatsåsen så att den får puttra en stund medan du gör resten:
Fräs en finhackad gul lök i 2 msk olivolja. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 dl vatten, 1 smulad mörk oxbuljongtärning eller motsvarande mängd fond, 2 krm spiskummin, 2 tsk råsocker och rivet skal från 1 citron samt nymalen svartpeppar. Puttra ihop en bra stund. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt lite extra socker om såsen smakar för syrligt i din smak. Om du är orolig för mycket citronsmak så ta lite av skalet i taget och smaka av vartefter.

Festaostbiffar, 8 st
400 g nötfärs
1 ägg
150 g fetaost, smulad
1 tsk torkad dragon
Salt och svartpeppar
Smör
1 aubergine, skivad
Olivolja

Blanda färs, ägg, torkad dragon, salt och svartpeppar efter smak. Forma till åtta biffar och stek till fin färg i smör tills de är färdiga. Håll biffarna varma medan du steker/grillar aubergineskivorna på hög värme i olivolja tills de får färg. Servera biffarna ovanpå aubergineskivorna med tomatsås och bulgur eller pasta.




Mycket ost i färsbiffarna men så blir det gott också! Variera kryddningen med andra örter, t.ex. rosmarin eller oregano. 



Stek inte aubergineskivorna för länge - de ska ha lite tuggmotstånd kvar. Mina blev lite för mjuka...



Färsbiffar är himla bra att göra. Både för att det är så gott och lätt att variera, men även för att det är lätt att göra extra många och ha i matlåda eller plocka fram en annan dag när man behöver ha maten snabbt fixad.


Nej, hörrni. Nu ska jag sparka upp Mannen som ligger i sovstugan och sover. Tillräckligt med sovmorgon nu tycker jag och dags för långfrukost. Den här dagen ska inte slösas bort. Det är helt fantastiskt ute! Alldeles nyss dundrade ett par rådjur förbi nerför berget utanför fönstret och fåglarna trängs på talgbollen.

Önskar dig en  riktigt fin lördag så hörs vi när jag har kvällens middag att rapportera om!

Tack för att du läser!


23 kommentarer:

  1. Här dundrar minsann bara spårvagnarna förbi! Inte så illa det heller, men rätt så ofta önskar jag att jag också hade ett lantställe... Får våldgästa mor och far lite oftare tror jag!
    Aubergine är fint det, gott att steka på eller grilla. Färsbiffar gör jag alldeles för sällan...

    Hoppas ni får en fin helg på landet!
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alls illa med spårvagnar. Jag har tunnelbanan som susar förbi utanför köksfönstret fast jag ser bara, hör inte. Det är himla najs med ett litet rekreationsställe men lika glada är vi när vi kommer hem till lägenheten! Tror mor och far blir jätteglada om du dyker upp oftare, det brukar vara så :-)

      Vi hade det toppen, kunde till och med sitta och sola!

      Kram!

      Radera
  2. Ser ju inte så illa ut det där. Inte din beskrivning av din situation där i stugan heller. Rätt behagligt verkar det som.

    Ha en skön dag i solen!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket behagligt blev det med ett par timmar med näsan mot solen. En filt över benen bara och lä mot en vägg. Toppen!

      Hoppas du också fick en fin helg!

      Kram!

      Radera
  3. Färs, färs, färs... det gillar jag ;-) Imorgon blir det en ännu inte upptäckt god variant av köttfärslimpa... det finns ost, ägg, bacon och färska champinjoner och persilja hemma så där kan jag blanda i och använda alla smaker jag har lust med... Om jag är snabb så hinner sambon säkert inte se att jag kanske har i lite vitlök också.. Kryddskåpet är "laddat" och jag ser fram emot att blanda "hej vilt" tills det blir bra.

    Vi har haft nästan en hel vårvecka med mycket sol - sen kom molnen och vinden igen, halv storm har vi haft. Enligt väderrapporten ska vi få snö idag eller imorgon - norrifrån... tack för det ;-)

    Fin helg önskar jag er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju samma här. Färs är himla bra. Låter som en god version av köttfärslimpa, det var alldeles för länge sedan jag gjorde. Dags snart igen tror jag bestämt.

      Vädret är väl som det är nu - väldigt ombytligt. Vinter och vår bråkar om vem som ska få bestämma. Men snart så blir det nog mer pålitligt.

      Hoppas du fick en fin och god helg!

      Radera
  4. Låter jätte gott. Håller som bäst på och experimenterar med aubergine i olika recept, så det här skall jag absolut testa, men ikväll blir det pulled pork.

    Ha en fortsatt trevlig helg på landet! Vi hade också tänkt likadant men minus 15 grader och 3/4 av familjen däckad i en förkylning gjorde att vi fick stanna i stan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aubergine är ju så bra att använda i allt möjligt! Pulled pork har jag inte gjort ännu, bara pulled beef. Nåt ska man väl ha kvar att prova :-)

      Tack, vi hade det toppen på landet. Förstår om det inte lockar att dra med familjen i det läget. Det kommer ju fler helger!

      Radera
  5. Det där jag jag absolut testa, ju mer ost i biffar desto godare säger jga! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Och med fetaost blir det så saftigt och gott!

      Radera
  6. Gott gott gott!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  7. Så gott med fetaost! Och aubergine också! Allt är ju mina favvo-smaker! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar fetaost mer och mer, samma med aubergine. Har inte alltid varit så förtjust i det. Tur man utvecklas :-)

      Tack tack och kram!

      Radera
  8. Fetaostbiffar är riktigt smarrigt:)
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har snabbt blivit en favorit! Hoppas du har haft en fin helg!

      Radera
  9. Jodå, fetaostbiffar är då gott mmm. Och aubergine till... Gud bevare mig yummie ;)
    Hoppas ni haft en utomordentlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra kombination, feta och aubergine. Mer sånt!

      Helgen var mer än utomordentlig. Ett par timmar i solstolar med nästan mot himlen var inte dumt alls! Hoppas du hade det fint och att du fick lite sol på dig.

      Kram!

      Radera
    2. Tack, vi hade massor av sol också... och vi njöt till fullo... det kan man inte säga idag... det har snöat konstant hela dagen och snö har det kommit många cm eller två dm kanske jag ska säga!

      Radera
    3. Oj! Som i Ystad och Mårtenssons då. Vi fick bara någon mm tror jag igår kväll.

      Radera
  10. Smarriga smaker, vi gillar't skarpt. Känns ju lite som att ta en tur till medelhavet via tallriken.

    Så det är hos er det fina vädret har varit denna helgen, här nere har vi fått smaka på vädret ni hade förra helgen, inte vidare trevligt alls. Full snöstorm och herr Mårtensson vill inte alls cykla någonstans i morgon!

    Hoppas ni har det riktigt bra,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får göra vad man kan genom maten, men kalla sallader är jag inte riktigt redo för ännu även om det säkert skulle påminna om sommartider :-)

      Ja, herrejisses vilket kanonväder vi fick, och det håller i sig! Visserligen ett gäng minusgrader men det gör inget. Ingen nederbörd och sol, då är jag nöjd! Stackars Herr Mårtensson. Det borde verkligen vara dags för barmark nu för både cyklar och fötter...

      Vi hade det toppen, hoppas samma för er trots vädergudarna.

      Kramar!

      Radera
  11. Andra bloggen ikväll jag läser om aubergine. Får nog bli snart...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flitigt förekommande. På grund av en anledning :-)

      Radera