måndag 24 juni 2013

Tonfisksallad Nicoise - sommarmat som är gott på studs och senare i matlådan!


Vi upplever lite olika typer av väder i olika delar av landet men solen och värmen kommer ju förr eller senare till oss alla (säger vi). När det är varmt äter jag gärna kall sallad och då är sallader med tonfisk en favorit. Och bland tonfiskfavoriter är nicoise-inspirerat en favorit. En favvofavorit alltså... Jag gillar att det enda som behöver vara "lagat" är potatisen som ska vara kokt och kall. Sedan är det bara att plocka fram och lägga ihop allting - om du använder tonfisk på burk vill säga...

Jag gillar tonfisk på burk men om du vill ha färsk tonfisk går det naturligtvis jättebra att grilla eller steka en bit tonfisk och dela i mindre bitar till salladen. Om du inte vill ha potatis kan du använda kokt kall pasta som kolhydratkälla. Jag gör säkert vissa avsteg från originalet här men inspirationen är i alla fall à la Nicoise (ett ord som jag gillar också - det är vackert!).

Servera salladen utan eller med dressing. Eftersom det följer med lite olja från tonfiskburkarna så kan det räcka, det är helt och hållet en smaksak det där med dressing eller inte...

En sak till, om du fortfarande knegar och har ett tag kvar till semester så kan jag informera om att den här salladen är perfekt till matlådan!

Ca 4 portioner
En bunt färska haricot verts (koka lätt om du vill ha mindre tuggmotstånd)
Ett litet huvud isbergssallad, i bitar eller strimlat
12 körsbärstomater, halverade (eller vanlig tomat i bitar)
6 kokta kalla potatisar, skivade (behåll gärna skalet på)
Två burkar tonfisk i olja
4 hårdkokta ägg, klyftade
16 svarta oliver

Blanda allt utom äggklyftorna på ett stort uppläggningsfat eller i en skål. Toppa med äggklyftorna. Servera med dressingen (se nedan).

Dressing
Vispa ihop 2 msk hackad bladpersilja, 1 msk olivolja, 1 tsk dijonsenap, 2 msk citronsaft samt salt och svartpeppar efter smak. Servera dressingen vid sidan av för var och en att ta för sig av. Lite bröd är gott till också!

Latmansversionen av Sangria - sommarens mest läskande festdryck?


Jag är inte mycket för att dricka vin. Tycker inte om rött vin, kan få i mig lite av vitt iskallt vin men föredrar mousserande om jag "måste", till exempel i samband med särskilda festligheter. Jag dricker inte kaffe heller men om jag någon gång ska bli vuxen så får jag väl ändå prova då och då om något har hänt med mina smaklökar. Här har jag provat färdigblandad sangria Don Simon som jag fick skickat till mig som smakprov. Receptet bygger på hundra procent naturliga råvaror som rött vin, vatten, socker, frukt och värmande kryddor. När man tänker på det så påminner det ju faktiskt lite om vår glögg!

Du kan blanda din egen sangria utan problem, men är det sommar och ledigt kanske det inte bara är hos mig som latmasken tittar fram. Den färdigblandade sangrian jag fick som prov testades i midsomras och vi tyckte alla att det smakade jättegott. Jag serverade den med skivor av lime, citron, jordgubbar och massor av is. Passar perfekt som välkomstdrink, aperitif och  något att smutta på medan man väntar på grillglöden eller slappar med en bok i sol eller skugga. Namnet sangria kommer förresten från det spanska ordet för blod, "sangre"!

I Sverige finns Don Simon både som PET-flaska och bag-in-box i Systembolagets ordinarie sortiment.



torsdag 20 juni 2013

Limecheesecake på kokosbotten med chokladtak, serverad med mango- och granatäppelsalsa - rätt på alla sätt!


Nu är säkert midsommardesserten eller tårtan redan planerad och klar men denna cheesecake kan du göra hela sommaren, eller hela året faktiskt! Jag diggar cheesecake, stenhårt. Och så gillar jag att man kan göra bottnen på lite olika sätt, förutom att "bara" blanda krossade digestivekex med smält smör. Här blandas en av mina favoritsmaker, kokos, i bottnen och den blir ljuvligt knaprig och god. 

Fyllningen är syrlig och fräsch med limesmak. Ett chokladtak på detta och så en salsa med mango och granatäpple. Vad säger man? Jag vet inte vad "man" säger, men jag säger att det blir inte så mycket bättre helt enkelt!

Gör en stor cheesecake i den klassiska formen med löstagbar botten, eller i mindre portionsformar - vilket är gjort här. Det känns lite lyxigare att bjuda varje gäst på en egen minicheesecake!

Jag är inte helt såld på choklad med de allra högsta kakaohalterna. Därför valde jag 40 % till chokladtaket. Välj själv vilken "chokladstyrka" du vill ha. Choklad passar i vilket fall mycket bra till den limefräscha cheesecaken och salsan.

8-12 bitar, eller 8 minicheesecakes

Botten
6 digestivekex
2 dl kokosflingor
75 g smält smör

Fyllning
3 gelatinblad
Rivet skal från två limefrukter
1 1/2 dl pressad limesaft
250 g kesella
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl strösocker

Chokladtak
100 g mörk hackad choklad (från 40 % kakaohalt och uppåt)
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör

Salsa
Saften från 1/2 citron
2 färska mangofrukter, tärnade (eller motsvarande mängd frusna mangotärningar som får tina)
1 vaniljstång
1 msk smör
1/2 dl socker
1 dl vatten
1 granatäpple

Sätt ugnen på 175 grader. 

Botten
Smula kexen och blanda med kokosflingor och smält, avsvalnat smör. Fördela mixen som en botten i en form med löstagbar kant, alt. fördela i mindre portionsformar med löstagbara kanter. Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllning
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i fem minuter. Vispa ihop limeriv, limesaft, kesella, crème fraiche och socker. Ta upp gelatinet och smält försiktigt i en kastrull på låg värme. Ta lite av fyllningen och blanda med gelatinet. Blanda sedan ihop hela fyllningen. Bred fyllningen ovanpå kokosbottnen. Ställ att stelna i kylen.

Chokladtak
Koka upp grädden och låt chokladen smälta ner i den. Blanda ner smöret och rör om till slät konsistens. Ta bort löstagbar kant på stor form eller på alla små. Bred chokladen över den stelnade cheesecakefyllningen. 

Salsa
Klyv och skrapa ur vaniljstången. Smörstek mangotärningar och vaniljfrön under omrörning med lite av sockret. Blanda ner resten av sockret efter en stund, när den första omgången har löst upp sig och det blivit simmigt. Ner med vatten och citronsaft när blandningen börjar bli ljusbrun.

Skär bitar av stor cheesecake och placera på tallrikar. Lägg lite mangosalsa bredvid och garnera med granatäppelkärnor. Alt. placera portionscheesecake på tallrikar och garnera på samma sätt.



Jag älskar ALLT med denna dessert! Från den knapriga kokosbottnen, fyllningen och chokladtaket till den fräscha salsan med mango, vanilj och granatäpple...



Om du vill snitsa till taket lite kan du göra ett mönster i chokladen, t.ex. genom att dra några streck med en gaffel. Ett varningens ord dock, det kan vara lite knepigt att få snyggt beroende på chokladens konsistens. Så om du är osäker, låt chokladen vara slät!


Inte så mycket mer att göra nu än att önska dig som läser en glad och trevlig midsommar. Tack för att du läser, det gör mig glad!

PS
Jag har fått flera synpunkter på det här med ordverifieringen och har tagit fasta på det faktum att det ställer till det rejält om man vill kommentera via mobil. Därför tar jag bort ordverifieringen och får försöka leva med att radera den skräppost som ramlar in. Vill hellre att det ska vara lätt för dig att tycka till!


söndag 16 juni 2013

Lindström à la Mannerström - bästa färsbiffarna?


Det är väl bara Mannerström som kan göra en klassiker snäppet bättre. I alla fall när det gäller Biff à la Lindström. Biffarna härstammar från Ryssland genom Henrik Lindström som bodde i St Petersburg. De lagades för första gången i Sverige år 1862 på Hotell Witt i Kalmar. De spred sig och kom för att stanna. Tur det för så himla gott det är! Mannerström har visserligen snott twisten med dessa biffar från sin far Gösta, men Mannerström som Mannerström - senior eller junior - jag köper båda!

Förutom det klassiska med kapris och rödbetor så har jag enligt herrarna Mannerström även blandat ner sardeller, dijonsenap och HP-sås i biffarna. Resultatet blir makalöst saftiga och smakrika biffar som inte behöver mer än lite stekt potatis och saltgurka som tillbehör. Ingen sås. Inte ens sky. Det går alldeles utmärkt utan. Enligt receptet i Mannerströms kokbok "Husmanskonst" ska biffarna serveras med stekta ägg ovanpå. Jag hoppade över det men självklart lär det ge ytterligare en smakdimension med ägg också...

Enligt receptet ska 600 g färs bli fyra biffar men då blir de lite för stora i min smak, så jag gjorde sex stycken i stället.

4 portioner
600 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
2 msk kapris, grovt hackat
3 msk inlagda rödbetor, fintärnade
1 liten kokt potatis, fintärnad
1 msk sardellfiléer, finhackade
5 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk HP-sås
Salt och svartpeppar efter smak
Smör till stekning
(Eventuellt ägg att steka och toppa biffarna med)

Blanda alla ingredienser noggrant - gärna med händerna. Stek en liten bit av färsen i smör och smaka av med salt och svartpeppar. Forma till fyra eller sex biffar. Stek i smör på medelstark värme, ca 4-5 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Stek eventuellt ägg och lägg ovanpå biffarna. Servera med stekt potatis och saltgurka i stavar.



Gör biffarna så stora och tjocka som du önskar... Mycket gott i de här!



Lyckades få tag på en påse fast vinterpotatis som jag kokade nästan färdigt, tärnade och stekte på plåt i ugnen med smör tills den fick fin färg. Saltgurka till passar verkligen bra!


Tack för alla uppmuntrande och värmande ord! Jag uppskattar det verkligen ska ni veta... 

(Jag som många andra har börjat bli nersållad med anonyma kommentarer som inte har här att göra, de är egentligen bara länkar till andras sajter. Så jag liksom många med mig har lagt till ordverifiering för att slippa allt skräp. Beklagar att de ska behöva vara så....)


söndag 9 juni 2013

Fräsch och krämig kycklinggryta med salvia och råstekt sparris


Dags för en god kycklinggryta som passar bra för årstiden. Den är lätt och fräsch men ändå krämig och så är den ju så god! När sommartider råder är det nära till sallader, grillat och lättare mat. Att göra en kycklinggryta kanske inte är det första man tänker på så här i juni men den här funkar verkligen. Dessutom är det ju inte alltid sol och värme i vårt vackra land. Sallad och grillat i all ära men när regnet vräker ner och termometern visar runt tio grader - då äter jag gärna varm mat.

4 portioner
4 kycklingfiléer
Salt och svartpeppar
Rapsolja
1 gul lök, hackad
5 dl kycklingbuljong
1 kruka färsk salvia (eller färsk dragon)
1 1/2 dl lätt crème fraiche
1 knippe färsk grön sparris
Smör

Skölj, ansa och torka av kycklingfiléerna. Använd helst en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Salta och svartpeppra kycklingfiléerna. Stek i olja tillsammans med den hackade löken. Vänd köttet och rör om löken ofta. Stek tills kycklingen har fått fin färg, i ungefär fem minuter. Häll över kycklingbuljongen och lägg ner färska salviablad (eller dragon). Spara eventuellt ett gäng blad till garnering. Låt puttra i ca tio minuter, tills köttet är helt klart. Puttra vidare tills det är klart om inte tio minuter räcker. Blanda ner crème fraiche och smaka av med svartpeppar. Råstek sparrisen i het panna i lite smör. Salta och svartpeppra. Vänd sparrisen ofta så den inte bränns. Sparrisen är klar på ca tre minuter. Servera kycklinggrytan med sparris och kokt ris (eller kokt potatis). Garnera med färsk salvia (eller dragon).



En gul lök ska det vara, eller använd purjolök om du föredrar det. Om du vill ha mer grönsaker i grytan passar strimlad paprika bra...



Jag föredrar att råsteka sparris framför att koka den. Lättare att ha koll på tillagningen så att den har lite bett kvar, och så smakar det godare tycker jag!



Kycklingen får helt enkelt bräsera klart i kycklingbuljongen, och den blir väldigt saftig och god!



Skiva kycklingen och ös på mycket av den goda såsen!


Äta bör man. Annars dör man. Därför ska jag försöka hålla matlagningen igång så gott jag kan och orkar trots att jag har det tungt i livet just nu. Därav lite glest med inlägg, kommentarer och andra aktiviteter i de sociala medierna. Jag hoppas att jag orkar hålla mig kvar så att jag kan få fortsätta bjuda på mat här i bloggen som jag ju tycker är så roligt...


tisdag 4 juni 2013

Grilltider högt och lågt! Jag bjuder på två sorters marinad av helt olika karaktär


Det är NÄSTAN så att det blir lite för mycket av grilltips nu. Överallt läser och ser jag hur man ska marinera, rubba, glejsa, grilla indirekt och i princip tillaga allt på grillen. Jag gillar att grilla men tycker att det kan bli lite för mycket när hela matvärlden invaderas av alla tips. Så vad gör jag? Jo, jag kommer här med ett par förslag på grillmarinader :-) Så känner jag att jag får vara en del av grillvärlden jag också, ha ha...

Fast mest handlar det väl om att jag inte har fått så mycket intressant matlagning gjord på sistone, så det får bli dessa marinader istället - lagom till nationaldagshelgen då ett gäng grillar lär gå varma i vårt avlånga land. Så varför ingen intressant matlagning att bjuda på då? Jo, jag har haft semester och njutit av sol, bad och god mat på Cypern. Andra har lagat maten, från frukost till sen middag. Oj, vad lätt det är att bli bortskämd på det viset!

Så till marinaderna då, den ena är en söt och syrlig persikomarinad som passar till fläsk, kyckling, fisk och skaldjur. Den andra marinaden är en het chimihurri med chili och vitlök att både marinera i och sedan hälla på det färdiggrillade köttet (fläsk, nöt eller kyckling) eller firren.

Håll till godo och grilla järnet :-) 



Persikomarinad, ca 3 dl
1-2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 burk inlagda persikohalvor (240 g) - inklusive spadet
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk worcestershiresås
Saft och skal från 1 citron
2 msk mörk soja
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Mixa ihop allt till en slät marinad och häll på det som ska marineras i en påse och förvara i kylen många timmar, gärna över natten. Jag använde ungefär hälften till en normalstor fläskfilé. Ta fram köttet i god tid innan det ska grillas. Salta köttet och grilla!

Marinaden håller i ca en vecka om den förvaras i kylen i lufttät burk eller flaska.


Prova gärna att byta ut persika med motsvarande mängd ananas...




Chimichurri
Chimichurri är en argentinsk sås som kan göras hur het som helst - allt hänger på hur mycket chili och vitlök du använder. Jag hittade receptet i Lisa Lemkes utmärkta bok "Till grillat" som jag köpte förra sommaren. Enligt boken ska såsen hällas över det färdiggrillade köttet (eller stekt i pannan) och alla typer av kött ska funka. Men jag valde att marinera mina fläskkotletter i såsen - flera timmar innan grillningen - med mycket lyckat resultat.

Den här mängden chimichurri räcker till att marinera fyra fläskkotletter i - plus att det blir lite över i en skål för den som vill hälla lite sås över sitt kött när det är tillagat. Enligt Lemkes recept ska man använda rödvinsvinäger men det hade jag ingen så jag tog balsamico i stället. Och så lade jag till en liten rödlök också. Kan väl aldrig skada, tänkte jag. Och det gjorde det inte heller....

Själva tillagningen (att blanda allt) är ju inte särskilt tidskrävande men om du som jag inte är som blixten med kniven så tar finhackandet en liten stund.

Till en något modifierad chimichurri behövs:
1-2 vitlöksklyftor, finhackat
2 dl färska oreganoblad, finhackat
1 röd chili, finhackad (utan kärnorna)
1 liten rödlök, finhackad (eller inte)
1 dl olivolja
2 msk balsamicovinäger (eller rödvinsvinäger)
1/2 tsk strösocker
Salt och grovmalen svartpeppar

Blanda vitlök, oregano, chili och rödlök i en skål. Häll över olivolja, balsamico och socker. Blanda och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg köttet på ett fat eller i en plastpåse. Häll på såsen och marinera fram till grillningen/stekningen - gärna ett par timmar åtminstone. Eller grilla/stek köttet först och häll över såsen som den är när det är dags att äta.