fredag 9 augusti 2013

Riktigt fula (men goda) svampcannellonis med kyckling, bacon och svamp- och grönsaksfräs


Cannellonis är väl riktigt trevlig mat! Snacka om OÄNDLIGA möjligheter att variera och fylla dem med precis det du gillar och sedan tillaga med en god sås och så ost förstås. Dessa är fyllda med en krämig svampröra.....

Jag skulle lätt kunna äta dem som en komplett rätt med grönsakerna men för den som vill ha mer i magen - och mer protein - så passar kyckling med knaprig bacon alldeles utmärkt till dessa rullar. Cannellonisarna serverade jag med fräst svamp, paprika och squash.

Såsen som cannellonin tillagas med i ugnen är inte en tomatsås som brukar vara det vanliga. Jag har i stället gjort en fräsch och ljus sås med grädde, hönsbuljong och vitt vin.

Förbered allt du bara kan innan du sätter igång så går det här lätt som en dans trots att det är en del moment att ta sig igenom. Men gott blir det så det är värt det!

4 portioner (fast allt är ju relativt...)
Cannelloni
200 g färska lasagneplattor
1 liten gul lök, finhackad
400 g svamp, hackad
Olivolja
1 ½ dl mellangrädde
Salt och svartpeppar
Ca 1 dl riven – helst lagrad – ost

Sås
1 dl mellangrädde
5 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)

Tillbehör
Svamp, i grova bitar
1 liten röd paprika i bitar
1 liten gul paprika i bitar
1 liten squash, skivad
Olivolja
Salt
Ruccola

4 kycklingfiléer
1 paket bacon (140 g)
Salt svartpeppar

Fräs den hackade svampen i torr panna tills all vätska dunstat. I med lök och en skvätt olja. Fräs i ca 5 minuter. Häll i grädden och koka ihop ett par minuter. Salta och svartpeppra.

Koka ihop grädde, buljong och vin – låt reducera tills du har ungefär 5 dl kvar.

Lägg ut lasagneplattorna och fördela svamp- och lökblandningen på dem – rulla ihop och lägg i smord ugnssäker form med skarven nedåt. Häll över såsen och strö över osten. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Stek baconskivorna knapriga och skär i mindre bitar (eller behåll dem hela vid servering). Stek kycklingfiléerna – krydda med salt och svartpeppar. Det tar ca 10 minuter att få kycklingen färdigstekt – kolla temperaturen om du är osäker (70 grader). Låt filéerna vila en stund i folie innan servering.

Stek svampen i torr panna tills all vätska dunstat. Blanda sedan ner paprika och squash med lite olja och stek i ca tre minuter. Salta lätt.

Servera cannellonin med kycklingen, knaprig bacon, svamp och stekta grönsaker samt ruccola.


Som sagt, bara rullarna i sig med svampfyllningen och grönsaker till är en rejäl måltid i sig, men lite kyckling och bacon till också kan väl aldrig vara fel...
  
 

Rullarna blev inte så snygga som jag hade tänkt mig - knappt det syns att det är rullar överhuvudtaget :-) Men men, det är ju ändå smaken som är viktigast och den är det inget fel på.

Trevlig helg - eller fortsatt trevlig semester!

10 kommentarer:

  1. Mums, vad gott! Jag minns första upplevelsen av Cannelloni, på en (av väldigt få) utlandsresor som gjordes av familjen när jag var liten. Vi var i Grekland och något mer spännande eller ljuvligt gott än den Cannelloni som serverades på den närbelägna restaurangen hade jag aldrig ätit tidigare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. eller hur jag är 10 år och ska laga en kyckling mat rätt och sökte på google.se och då så hittade jag detta som jag ska laga med potatis! Så TACK för du la upp denna bild

      Radera
    2. Kul att du hittade hit - låter jättegott med kyckling och potatis till det!

      Radera
  2. Det här receptet låter jättegott! Tror det vore gott att ha *finstrimlad* färdig kyckling (rester...) och hackad bacon i fyllningen direkt - tallriken ser kanske ännu fulare ut men det är ju då en överraskning med det goda innehållet liksom ;-)

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  3. Äsch, det är ju inte alltid utsidan som avgör. Även om det såklart är trevligt med en fin förpackning!
    Cannellino är verkligen min "vet-inte-vad-jag-ska-laga-idag-mat". Fyller ofta med svamp och spenat. Men bacon, nästa gång ska jag ha bacon i, eller med eller på...

    Snart ses vi! Ser jag verkligen fram emot! Vi hörs på mail.
    KRAM

    SvaraRadera
  4. Snygga eller inte, låter gott vilket som! Vi åt också fula cannelioni i dag, av resterna av tacosen. Inte fina att se på men goda att stoppa i munnen.

    Kram kram

    SvaraRadera
  5. Haha...nä, inte alltid maten blir så snygg, huvudsaken att det är gott. Jag älskar cannelonisar och varierar gärna. De där rören förstår jag inte mig på och föredrar också färska lasagneplattor.

    SvaraRadera
  6. Jag är också expert på att göra mat som jag tänker ska bli så himla fin, så ser den ut som roadkill, typ. Men, vad gör det när det är gott?! Det är ju ändå det viktigaste. :=) Och dessutom är det jävligt svårt att göra vissa saker snygga på bild!

    SvaraRadera
  7. Häpp, vi håller med dom andra, utseendet spelar mindre roll, smaken är huvudsaken!
    Vi har gjort misstaget att köpa de hela rören en gång och det gör vi aldrig mera, det är lögn i he-e att få in någon fyllning i dom. Lasagneplattorna använder vi alltid, kladdigt men fyllningen hamnar i alla fall där den ska:)

    Hoppas att allt är bra med dej Lotta,
    kramar

    SvaraRadera
  8. Det där låter ju hur gott som helst!! Det hamnar på nästa veckas meny tror jag bestämt :-)

    SvaraRadera