onsdag 21 september 2011

Currystekta fläskkotletter


Nu har jag hittat ett nytt sätt att krydda och tillaga fläskkotletter! Köttet "rubbas" med curry, paprikapulver, råsocker, salt och svartpeppar innan det bryns i smör och färdigsteks i ugnen. Efter bryningen tar jag tillvara på den kryddiga stekskyn genom att tillsätta lite vatten och soja som får koka ihop. Perfekt att skeda över köttet.

Det blir väldigt smakrikt måste jag säga, så det passar med ett ganska neutralt tillbehör. Men jasminrisotton kommer jag aldrig mer göra, jasminris som blandas med yoghurt var ingen hit. Däremot blir yoghurten med honung och salt väldigt god i sig så jag kan tänka mig att servera kotletterna med en bulgursallad med en massa grönsaker och yoghurten bredvid att klicka på tallriken. Curry finns det ju flera sorter av - välj den du gillar. Jag använde "vanlig" gul curry i kryddburk från Santa Maria.

4 fläskkotletter
4 tsk curry
4 tsk paprikapulver
2 krm salt
2 krm nymald svartpeppar
2 tsk råsocker
Smör till stekning
En dryg dl vatten
1 skvätt soja

Blanda curry, paprikapulver, salt, svartpeppar och råsocker, gärna i ett djupt fat. Vänd fläskkotletterna på båda sidor i kryddblandningen. Bryn kotletterna hastigt i smör och efterstek sedan färdigt i ugnen, 8-10 minuter i 150 grader. Tiden beror lite på hur tjocka kotletterna är, det ska vara genomstekt.

Häll vatten och soja i stekpannan, rör om med en visp och låt sedan sjuda ihop till en sky att skeda över köttet när det är klart att servera.

Härliga kryddor som både ser gott ut och doftar gott!


Kotletterna har vänts i kryddblandningen och det ser oroväckande torrt ut. Hur ska det här gå att steka? Lösningen är förstås mycket smör i pannan :-)

Så här fint blir köttet efter stekning i panna och efterstekning i ugn! Använd gärna folie på plåten så slipper du trist rengöring.

Fokus på köttet här - både bildligt och i praktiken - glöm riset...

Yoghurten är jättegod och kan absolut serveras till köttet, men då att klicka på tallriken och inte blanda med ris eller något annat. Gör en god bulgursallad till, eller testa ris utan att blanda det med yoghurten. Blandningen består av 2 dl grekisk yoghurt, 2 tsk honung och 2 krm salt. Jättegott!

6 kommentarer:

  1. Nu lyckades du få mig lite sugen på kotletter .Jag som annars aldrig lagar eller får till dem på ett gott sätt.
    Minns torra trista som mamma lagade med lite kokt potatis och sky, thats it!
    Däremot lagade hon ibland hennes enda paradrätt , fläskfilé med banan ris curry och jordnötter . Den retro-kulträtten händer att vi fortfarande lagar när fantasin är på sparlåga.

    Kul att ni också gillade mattorna . Visst är det en bra idé att fixa en home make-over bara genom att byta ut mattorna!
    Det blir en fin helg tror jag . Vi ska på bröllop , så imorgon kommer jag flaxa runt i olika butiker för att hitta något att sätta på mig. ..tänk att man aldrig lär sig!

    Kram till dig kära bloggvän.

    SvaraRadera
  2. Jag är inte heller så överförtjust i bara stekta kotletter... Att göra dem i ugnen är en favorit. På en plåt köttet och sås med grädde och crème fraiche, smaksatt med senap eller sambal oelek t.ex. På låg värme i en-två timmar. Då blir köttet mört och fint!

    Nu är vi där igen med liknande planer, i här fallet balunsplaner. Vi ska på 40-årskalas på lördag. Jag ska också panika i affärerna för att hitta något nytt. Det är väl bra planering, dagen före sådär :-)

    Kram tillbaka och detsamma!

    SvaraRadera
  3. Lycka till med shoppandet. Jag fullkomligt avskyr att panikhandla . Bara en sån sak som hitta skor som ser någorlunda kvinnliga ut i storlek 43 är en pärs!
    Tänkte ta mig till Sickla imorgon , där finns det nämligen ett litet sött café i 1700-tals stil som lockar mycket mer .
    Tack för tips på kotletter , riktig slow food .

    SvaraRadera
  4. Tack, det behövs!
    43:or, bra där. Då står du stadigt på jorden! Och vad är det man säger, stora fötter - stort hjärta :-)

    Jag var i Sickla köpkvarter för någon månad sedan och köpte ett shabby vitt skåp till mamma i födelsedagspresent. Butiken heter Two Shabby Chics och där finns mycket fint! Inte samma charm med nya saker som tillverkas för att se gamla ut men det går det också.

    Gillar hantverksstuket som finns där. Vi har köpt en stor trätunna där en gång i tiden också, med en växtställning i smide för klätterväxter. Har missat caféet dock...

    Ha en underbar dag och lycka till själv med shoppingen!

    SvaraRadera
  5. Jättegott blev det, tjongade i lite spanskpeppar lite över allt och creimefresch i såseriet + lite Kalvbuljong och dagen efter va det ännu goare sen tog det slut. Nu ska jag göra ett försök som ska räcka 3 dagar.

    MVH Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cr fr är aldrig fel i en sky så att det blir mer såsigt! Har aldrig stött på en sås som blir sämre av kalvbuljong heller. Tack för tipset och kul att du gillade grunden att bygga vidare på!

      Radera