onsdag 4 juli 2012

Ostpajer med sparris - på en buffé, till drinken, som tillbehör....


Ostpajer med färdig smördeg gillas! Bara att skära till de färdigkavlade plattorna, lägga i formar, fylla och sedan in i ugnen. De här godsakerna äts med fördel lite ljumma men de går även att äta kalla. Perfekta att förbereda helt och hållet alltså. Du kan även förbereda fram till gräddningen och förvara dem i kylen under tiden. Sedan behöver de bara 25 minuter i ugnen.

Här är det verkligen fritt fram att spåna vidare på vad man kan fylla pajerna med men äggstanningen med gräddfil och ost tycker jag definitivt ska vara med. Andra grönsaker, skinka, bacon, korv.... Variera precis som du vill. Luften är fri!

Jag använde ett paket med sex stycken smördegsark som delades på mitten till 12 stycken (jag är grym på matte). Ostpajerna blir ganska stora då men det gör väl inget :-) Om du köper kyld smördeg i ett enda större ark, dela upp i lagom stora fyrkanter som är tillräckligt stora för att gå upp lite över kanten på de formar du använder. Mazarinformar med stadig kant är att föredra men det hittade jag inga så jag fyllde stora muffinsformar och det gick hur bra som helst.

12 ostpajer
6 färdigkavlade smördegsplattor (frysta som har tinat enligt förpackningens anvisning)
1 ägg (uppvispat till pensling)
3 dl gräddfil
3 äggulor (till stanningen)
1/2 tsk salt
10 cm purjolök, strimlad
1/2 dl hackad gräslök
3 dl riven ost (lagrad och smakrik)
1 knippe grön sparris

Koka sparrisen i saltat vatten i ungefär tre minuter. Spola av direkt med kallt vatten. Skär av topparna och dela dem på mitten, spara till toppingen. Skär resten i små bitar till fyllningen. Vispa ihop äggulor, gräddfil, gräslök och salt till äggstanningen.

Dela de tinade smördegsplattorna på mitten så att du får kvadrater. "Gaffla" kanterna (behövs egentligen inte men det ser lite snyggare ut så...). Placera smördegskvadraterna i stora muffinsformar. Se till att degen når upp lite över kanterna. Fördela sparris, purjo och ost i formarna. Fyll sedan på med äggstanningen. Överst lägger du på ett par sparristoppar.

Grädda i 225 grader ca 25 minuter. Servera rykande varma direkt eller låt stå en stund och servera ljumma (rekommenderas) eller kalla.



Äggstanning med gräddfil och gräslök, somrigare och godare än vanlig äggstanning om du frågar mig...


Sparris och purjo på plats i formarna. Lite meck är det allt men helt klart värt mödan.


Och så äggstanning nästan ända upp till smördegskanterna. Allra överst ett par fina sparrisknoppar!




Ostpajerna förberedde jag i god tid men jag kunde låta bli att norpa ett par direkt från plåten när de hade svalnat lite. Hade bara ätit frukost den dagen och var vrålhungrig! Oj, så gott det smakade. Och inte bara för att de var kryddade med hunger...


Innan servering ser det trevligare ut att ta bort de grisiga formarna och lägga upp på ett fat.

För övrigt har mitt blodtryck gått ner lite grand nu när vår lägenhet är såld och det bekymret inte längre förstör nattsömnen. Nu kan vi börja leva normalt i vår lägenhet igen utan att behöva tänka på att inte smutsa ner och stöka till för att det kan komma spekulanter som vill titta. Vi har ställt undan så mycket prylar också att jag inte kommer ihåg var jag lagt allt. Det kan se fint ut att leva i en bostadsannons men det är inte särskilt kul. Nu slabbar jag järnet i köket igen och bryr mig inte om det stänker på kaklet. Nästa gång vi städar så noggrant som vi gjort de senaste veckorna, då är det flyttstädning som gäller!

Ha en härlig sommarkväll denna onsdag i juli, 2012!


29 kommentarer:

  1. Åh, de här ser så goda ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, mycket goda kan jag intyga!

      Radera
  2. En hoper av sådana i frysen att ta fram till lite sallad när man inte hinner något annat verkar perfekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där sa du nåt! Klart man kan frysa in dem och plocka fram när man vill ha. De mättar riktigt bra, faktiskt!

      Radera
  3. Grattis till försäljningen! Skönt att kunna leva och stöka som normalt igen ;) Pajerna ser galet goda ut! Älskar paj, smördeg, gräddfil, sparris... Inga fel på dessa pajer alls alltså :) Posta mig en? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Sara - verkligen skönt på många sätt att det momentet är över!

      Jag föredrar pajer med färdig deg, är usel på att göra egen pajdeg, och smördeg som blir så frasigt är bara så gott.

      Det blev tyvärr inga över - jag norpade de sista två dagen efter :-)

      Radera
  4. Vilken härlig blogg du har med många goda recept. Dom här verkar vara jättegoda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina, tack vad roligt att höra! Kikade in hos dig också och den där potatissalladen med caesarsallad tänker jag sno :-)

      Radera
  5. Nä men lägg av Lotta, du ruinerar mej när jag måste skriva ut alla dina goda recept ;-)

    Eftersom du använde vanliga muffinsformar så borde det - kanske t.o.m. smidigare - gå att göra "godisarna" i (eller säger man på?) en muffinsplåt... Just såna här versioner behöver man massor, när släkten träffas ofta och gärna ;-)

    Om du som jag gillat Excel hade du kört in hela receptet och sen gjort fina spalter där du kan läsa av hur mycket du behöver för 24 och 48 osv. också ;-) Nej, jag skämtar inte - har åtminstone gjort det för smörgåstårta... och tyskarna älskar vår specialitet, men jag avslöjar inte hur man gör, jag bara sätter in bilder *lol*

    Stöka vidare och ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry :-)

      Absolut borde man kunna använda en muffinsplåt, med smör i degen borde de ju inte fastna heller.

      Det enda jag använder Excel till nu är för planering av lägenhetsrenovering :-)

      Radera
  6. Och där kom godingarna som jag väntat på! Hungern är den bästa kryddan sägs det ;) Men tror nog de är goda ändå, precis som du skriver ;)

    Bums in i to do-mappen! Önskar dig en fin torsdag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! Ja, de är verkligen ena riktiga godingar. Tror det är i alla fall andra gången jag gör dem.

      Tack detsamma, Amy - kram!

      Radera
  7. Lindha Johansson05 juli, 2012

    Vilka fina små pajer!
    Vad skönt att få lägenheten såld, då kan ni ju äntligen slappna av.

    Jag älskar verkligen att flytta, kan aldrig slå mig till ro någonstans, men det allra värsta är flyttstädningen. Om man har pengar att spendera är det verkligen värt att betala någon annan för flyttstädningen. Tyvärr har jag aldrig haft råd med det...
    Det blir nog ändå aldrig någon mer flytt för mig... Men önska kan man alltid... till ett litet fint, nybyggt el renoverat hus med en liten insynsskyddad trädgård för katterna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott och skönt/Pajer och lägenhet :-) Nu e vi lugna...

      Håller med dig, flyttstädning är bland det värsta som finns. Vi har redan gjort en nu när vi visade lägenheten. Skrubbade varenda millimeter, finare än när vi gör åt oss själva. Helt sjukt.

      Inget fel med att drömma, man vet aldrig. Och nån har sagt att en del av lycka är att ha något att se fram emot...

      Radera
  8. Man ska icke underskatta färdig smördeg! Jag gillar verkligen hur du bygger upp dina inlägg med massa fina bilder på själva processen - snyggt!
    Skönt att lägenheten blev såld och att det är fritt fram i köket nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt med smördeg i min bok! Tack, Kim - jag tycker det är så himla roligt att fota hela processen - det händer så mycket vackert på vägen. Ofta är ju slutresultatet det fulaste :-)

      Jätteskönt att ha försäljningen avklarad, verkligen. Mer avslappnat i köket nu om man säger så ;-)

      Radera
  9. Leva i en bostadsannons... hahaha du är för härlig! Grattis till försäljningen, skönt att slippa den stressen nu.

    Fotot på äggstanningen är helt underbart, "in med det i ram och upp på köksväggen -foto".

    Kram, kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, tack så mycket - jätteskönt!

      Mat är så läckert och vackert, mycket "tavlor" skulle det kunna bli.

      Kram + kram

      Radera
  10. Svar
    1. Tack, Milla! De här är ganska stora men det går att göra de mindre i små formar i stället för de stora muffinsformarna. En smaksak - mer mättande så här!

      Radera
  11. Jag har nyligen upptäckt hur smidigt det är att ha färdig smördeg på lut i frysen. Går att använda till så mycket gott. Pajerma ser underbart goda ut. Perfekt till sommarens bufféer och kommande kräftskivor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En helt fantastisk produkt! My kind of "baking" :-) Bara att slänga på nästan vad som helst och in i ugnen. Gärna i form av ett stort "flan" att skära bitar av.

      Radera
  12. Hej Lotta,
    Tack for en underbar blogg! Jag bor i USA och har ingen tillgang till graddfil, kan du rekommendera nagon annan mejeriprodukt? Creme fraiche, kanske?
    MVH
    Thessan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thessan!

      Tack snälla - vad glad jag blir :-)

      Jag har bott i USA och jag tog sour cream i stället för gräddfil och naturell yoghurt i stället för crème fraiche, det funkade jättebra!

      Lycka till!

      Bästa hälsningar
      Lotta

      Radera
    2. Tack!

      Kram Thessan

      Radera
    3. Hej Lotta,
      Jag maste bara saga att dessa minipajer gjort stor succe har hos mig i USA. Jag anvander gradde istallet for graddfil och det fungerar bra. Ibland blandar jag i (och aven toppar med) rakor eller kraftor - jattegott! Ska baka ca 25 stycken nu i helgen och ta med pa en "babyshower", mums! Tack igen for en finfin matblogg med underbara bilder :)

      Radera
    4. Hej! Vad kul att höra! Nu blir jag sugen på att testa med gräddfil :-) Tack för tips om andra sorters topping - det är klart man kan variera! Tack för att du hänger med här och hoppas "babyshowern" blev lyckad!

      Radera
  13. Underbara pajer! Sitter i skrivande stund och provsmakar en ljummen paj... Får se om det blir några kvar till gästerna.. ;) Bra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de toppen! Jag åt mig mätt på dem nästan på en buffé :-) Kul att du ville prova!

      Radera