torsdag 6 september 2012

Persiljejärpar med brorsans potatismos och pressgurka. Och så massor av SÅS. Igen!


I tisdags fick jag äntligen kocka lite i ett kök igen. Jag bjöd in mig till brorsan som inte hade ett dugg emot att jag kom dit och tog över spis och kastruller så jag och Mannen fick äntligen äta hemlagat. Och hemlagat när det är som bäst. Mer husman blev det i form av saftiga persiljejärpar, fluffigt potatismos, pressgurka och sås (förstås). Potatismoset gjorde brorsan, han påstod att mitt mos aldrig skulle kunna klå hans ändå och det kan han väl få inbilla sig men jag vet bättre :-)

Persiljejärpar kan man göra på lite olika sätt men jag gör som mamma. Stora smörklickar blandade med hackad persilja, salt och peppar ska fylla järparna och så blandar jag gärna hackad persilja även i färsen. Ännu mer persilja blir det till pressgurkan. Så tre krukor persilja gick åt! Järparna gör jag ganska små. 400 g färs räcker till 15 stycken men de går självklart att göra större. Bara att anpassa stektiden.

Såsen kan göras på olika sätt, med eller utan buljong. Jag föredrar att använda bara grädde som hälls direkt i pannan efter stekningen av järparna. Smaksätta med lite soja och vitpeppar. Sedan koka ihop lite innan järparna läggs tillbaka och blir riktigt varma igen. Såsen behöver inte redas utan tjockar till sig lite ändå när den har fått puttra en stund. Vill du ha tjockare sås finns ju maizena eller så blandar du lite av grädden med mjöl och toppreder. Jag använder mellangrädde men det går lika bra att köra 50/50 vispgrädde och mjölk.

Mina persiljejärpar med inspiration från mamma
125 g smör
2 krukor persilja, hackad
400 g nöt- eller köttfärs
1 liten gul lök, finhackad
2 ägg
1/2 dl (visp)grädde
5 dl mellangrädde
Ca 1/2 tsk soja
Smör
Salt, svartpeppar och vitpeppar

Börja med smöret. Blanda det med 1 1/2 kruka hackad persilja, salt, vit- och svartpeppar efter smak. Ställ in i kylen så länge. Blanda färs med lök, ägg, 1/2 dl (visp)grädde och en halv kruka hackad persilja. Krydda med salt, svartpeppar och vitpeppar. Bred ut färsen på ett skärbräde i ett jämnt lager. Skåra upp det antal järpar du vill ha. 3 x 5 gjorde jag för 15 små godingar. Ta ut smöret och forma snabbt 15 klickar (eller det antal järpar som du har valt att skåra upp). Fördela smörklickarna på färsen och vik färsen runt smöret. Forma till järpar, d.v.s. lite avlånga rundade historier, lite som feta cigarrer...

Hetta upp en stekpanna på ganska hög värme och smält en rejäl klick smör däri. Stek järparna (eventuellt i omgångar om inte alla får plats samtidigt) till fin färg runt om så att de nästan är klara. Lyft ur järparna och lägg i gryta eller kastrull. Häll grädde i pannan och vispa runt med skyn. Låt koka upp och puttra en stund. Smaksätt med salt, lite soja, vit- och svartpeppar. Sila av och häll såsen över järparna och låt såsen småkoka några minuter med järparna innan de serveras med potatismos (eller kokt potatis) och pressgurka. Gelé till är inte heller fel alls!



125 g smör, 1 1/2 kruka persilja, salt och peppar gick åt till 400 g färs. Forma smöret snabbt direkt efter att du tagit det från kylen. Det har en tendens att börja smälta så fort varma händer kommer i kontakt med det...



Ett bra sätt att enkelt få så jämnstora järpar som möjligt och fyllningen på plats är att breda ut färsen på ett skärbräde och sedan skåra upp lika stora bitar. På med smörklickarna och sedan är det bara att vika färsen runt smöret och forma till järpar.



Jag får väl lov att erkänna att brorsans mos smakade bra. Jäkligt bra till och med. Kan hemligheten möjligen vara mängden smör och grädde som jag såg blandas med den stöttade potatisen :-) Mmmmm som i Mannerström-style...



Pressgurka är snabbinlagd gurka i ättikslag. Jag gör även här som mamma och inte som det står på Wihlborgsflaskan. Hur enkelt som helst! Bara att tunnskiva gurka med osthyvel, hacka persilja och blanda med ättikslag (ättiksprit, vatten och socker). I kylen en stund under tyngd och så är det klart! Supergott till alla typer av färsrätter.

Mammas pressgurka >

I morgon levereras köket. Hm. Som det ser ut nu i lägenheten har jag svårt att tro att det har något där att göra ännu. Montering känns lite längre bort än så men vad vet jag. Underverk kan ju inträffa innan dess... Men det går verkligen fort framåt med arbetet i lägenheten. Det är mycket slitigt underarbete som har gjorts plus att en vägg har tagits ned. Bort med gamla tapeter, spackla, slipa, spackla, armera, grundmåla, maskera, måla, måla igen och igen.. .Våra hantverkare är superduktiga. Punktliga och noggranna. Är det för bra för att vara sant? Tänker på allt negativt man hör om hantverkare. Vi har väl tur då - peppar peppar...

Mår mycket bättre efter avslutad penicillinkur, lite trött bara men det kan jag leva med. I helgen blir det kräftskiva på landet och tillgång till mitt underbara kök i lilla friggan. Vädret ska tydligen bli riktigt bra också så saker och ting kunde ju vara betydligt värre om man säger så.

Önskar dig en trevlig helg redan nu så återkommer jag inom kort med gott från kräftskivan!


26 kommentarer:

  1. Vad glad jag blir, köttfärs igen ;-)

    Har hittills bara haft persilja i färsen men med persiljesmör inuti måste det ju blir mycket godare! Det, och att bre ut köttfärsen på skärbrädan, kommer att testas inom kort. Till potatismos vill jag inte ha sås, men eftersom såsen säkert blir god, så vill jag ha den och gör kokt potatis som givetvis mosas när vi inte har gäster ;-)

    Förr, innan sambon fanns i mitt liv, blev det ibland också rester av köttbullar med sås t.ex. ;-) Dessa lite delade köttbullar, eller järpar som här, väl blandade med kokta makaroner ihop med såsen smakar utmärkt som matlåda eller en dag när lusten tryter... Det är bara "att sleva i sig" och bli mätt ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Järparna blir mycket saftigare med smörklickarna, eller så blandar man smörblandningen med färsen. Med ett löst mos behövs kanske inte såsen men den blir ju så god! Vi äter ofta pannbiff, köttbullar och andra färsrätter som rester tillsammans med just makaroner och sås. Som du säger, perfekt matlåda eller som snabbfixad middag. Och då blir det verkligen sleva som gäller :-)

      Radera
  2. Det här ser verkligen supergott ut! Smör i som smälter mmmm..

    Spännande med nytt kök. Tänk vad du ska greja där sedan.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag lova. Det bara sipprar ur järparna :-) Ja, det är verkligen spännande och jag är så otålig på att det ska bli klart nån gång så att jag kan börja härja där!

      Kram!

      Radera
  3. Husmans är verkligen gott! Kan även jag tycka... ;)

    Så bra att du fick komma till käre brodern, bra jobbat vännen! Stor stor kram! PS. Bättre nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går nog att skruva till även husman så att det blir vegetariskt. Om någon klarar det så är det ju du. En utmaning kanske :-)

      Det var underbart att få vara i ett kök, och bara att få laga lite mat igen gör att jag mår bättre :-) Lite trött fortfarande men det ska jag försöka sova bort i natt.

      Stor kram tillbaks!

      Radera
    2. Ja, att sova bort sin trötthet är bra... mycket bra! :)

      Vännen, jag blir glad om du kikar in hos mig och spanar in lördagens inlägg... ;) kram!

      Radera
    3. Bästa medicinen! Har kollat och kommenterat - kuuuul!

      Radera
  4. Tror sjutton att brorsan gärna lånar ut köket till dig om han får en så här god middag. Har faktiskt aldrig gjort järpar, tror det är det vanliga problemet, taskig skolmat som gjort att man inte vart sugen. Men dessa ser jättegoda ut och pressgurka är ju så gott! Vad kul att det går frammåt med renoveringen, det gäller ju att bita ihop och se fram emot resultatet. Lycka till. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur :-) Tack... Tyvärr kan dåliga matminnen sitta i men ibland blir man överraskad om man ändå provar så gör det!

      Ja, det är jätteskönt. Underarbetet tar ju alltid längst tid och sen helt plötsligt händer det synliga saker. Jättekul att se! Tack och kram till dig!

      Radera
  5. Pressgurka... bästa!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur bäst som helst! Eller prästgurka som ett visst Russin sa när hon var liten :-)

      Radera
  6. Persiljejärpar har jag inte ätit på en halv evighet. Måste verkligen göra någon dag, ser så gott ut!
    Trevlig helg. Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dags att göra slut på den evigheten :-) Jättegott är det. Trevlig helg du också!

      Radera
  7. Låter som du trots allt får en trevlig helg utan din rumskompis ;-) Skönt att du mår bättre så du kan njuta av helgen med kräftskiva och allt.
    Järparna låter ruggigt goda. Ibland blir man så sugen på de klassiska rätterna med god brunsås och pressgurka till. Bara pressgurka är ju så underbart gott.
    Ha en fin helg. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska göra mitt bästa utan dig :-)

      Vår svenska husman är nog motsvarigheten till det amerikanska comfort food. Mat man mår bra av och känner trygghet med.

      Tack detsamma och kram!

      Radera
  8. Fy attan så gott med pressgurka! Hederlig husman är ju inte fel alltså... Man glömmer det ibland ;) Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är verkligen inte fel och pressgurka är perfekt till färsrätter.

      Tack detsamma!

      Radera
  9. Många år såg jag persilja bara som "den där kvisten man plockar bort från cafésmörgåsen". Inte alls som nu, älskar färsk persilja.
    Du är allt drottningen av husman du - härligt!

    Akta dig för dåliga kräftor - kan ge huvudvärk dagen efter du vet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, samma här. En vissen kvist som garnering. Nu är det andra tider.... Smickrare där :-) Du lär klå brallorna av mig när du river av klassiker framöver.

      Aha, är det kräftorna som ger skallebank? Vad konstigt... Jag får ont i huvudet dagen efter fast jag inte ens äter kräftor :-) Hm...

      Trevlig helg!

      Radera
  10. Här har du en (av oss) som är fanatisk vad gäller persilja, en ört som frun i köket absolut inte kan vara utan! Den och citron, sen är livet finfint:) Kan helt klart förstå att det gick åt tre krukor...

    Så skönt att få släppa loss kockan i dej igen, man får en viss matlagningsabstinens när man inte får hålla till i ett kök på några dagar. I alla fall i ett kök som man kan laga mat i.

    Spännande att få följa er ombyggnad, glöm nu inte att dokumentera under tiden för oss nyfikna så vi får följa med i utvecklingen:)

    Hoppas helgen avlöper riktigt bra och att du har en mamsig kräftskiva,
    kramar från oss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Persilja och citron är perfekt ihop, tänk bara gremolata!

      Ska se till att lägga in lite bilder på "förvandlingen" under renoveringen. Det är synd om hantverkare när så mycket av det de gör egentligen inte syns förrän färgen är påstruken. Mycket jobb ligger bakom innan dess!

      Kräftskivan mycket trevlig - känner av hur trevlig även ett par dagar senare :-)

      Kramar!

      Radera
  11. Klockrent med persiljesmör inuti biffarna...Måste ju testas. Tack för inspiration :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! En sån husmanrätt får icke glömmas bort :-)

      Radera
  12. Inspirationen från detta inlägg ledde till att vi åt en liknande middag i förrgår. Smaskens blev det! Tack för tipset! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Precis som det ska vara tycker jag med en matblogg. Inspiration till fler middagar. Varsågod :-)

      Radera