tisdag 8 april 2014

Tagliatelle med ostig grönsakssås och färsbiffar


Här kommer färsbiffar sist i receptnamnet, och det är helt enkelt för att pastasåsen med grönsaker, cambozolaost, grädde och crème fraiche blir så förbaskat god att den förtjänar att stå först! Jag kan äta pastan med "bara" såsen men eftersom min käre man gärna vill ha mer protein till middag så slängde jag ihop några färsbiffar också. Så snäll är jag!

Visst, det är en del förberedelser med grönsakerna men om du är lite som jag, och trivs med att mecka i köket så blir det ett rent nöje. Och tycker du att det är mindre kul att skära till grönsaker kanske du kan delegera :-)

Allra först sätter du på ugnen (250 grader) för paprikorna ska grillas tills skalen blir svarta och krullar sig så att de kan tas bort. Jisses vilken smakskillnad det blir när man grillar paprika! Det finns färdiggrillad paprika att köpa men den är inlagd i olja, vinäger och en massa andra smaker som inte alltid passar. Så gör egen grillad paprika, det är väldigt enkelt och det blir så gott.

Välj gärna just tagliatelle som pasta till den här rätten. Den här typen av sås passar så himla bra till just tagliatelle, det skulle helt enkelt inte bli samma sak med vanlig spagetti eller fusilli. Så är det bara.

Tillbehör: 4 portioner kokt tagliatelle

4 portioner

Grönsakssås med cambozolaost
1 squash, ca 1/2 cm tjocka skivor
1 aubergine, ca 3/4 cm tjocka skivor
10 champinjoner, kvartade
4 snackspaprikor, delade på längden och urkärnade (2 st om du använder vanlig paprika)
1 stor gul lök, grovt hackad
Smör/rapsolja
Olivolja
Ca 500 g cambozolaost i mindre bitar (eller gorgonzola för kraftigare smak)
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl (lätt) créme fraiche
Salt och svartpeppar

Lägg paprikahalvorna med skalsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med olivolja och ställ in mitt i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter men ha koll på skalen. Paprikorna är klara när skalet är svart och har krullat upp sig. Ta ut och låt svalna innan du tar bort skalen. Skär sedan paprikorna i mindre bitar och ställ åt sidan. Under tiden paprikan svalnar finns det mycket annat att pyssla med!

Lägg upp aubergineskivorna och strö lite salt över så att det mesta av beskan dras ur, det tar ca 15 minuter. Torka sedan av vätskan som bildats ovanpå skivorna. Fräs skivorna i smör/rapsolja (eller olivolja) till färg på båda sidor och svartpeppra lätt. Salt behövs inte. Stek inte för länge, då blir det bara mos av auberginen...Ställ åt sidan.

Fräs squashskivorna i smör/rapsolja (eller olivolja) på ganska hög värme till lite färg på båda sidor. Salta och svartpeppra lätt. Ställ åt sidan.

Fräs champinjonbitarna i smör/rapsolja. Salta och svartpeppra lätt. Ställ åt sidan.
Fräs den hackade gula löken i smör/rapsolja. Ställ åt sidan.

Förbered färsbiffarna.

Färsbiffar, 8 st 
400 g nötfärs
1 liten gul lök, finhackad
1 ägg
1 msk ströbröd
2 msk mjölk
1 tsk soja
1 tsk sirap
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Smör/rapsolja

Blanda allt utom smör/rapsolja till en smet och forma 8 lika stora biffar. Stek i smör/rapsolja till fin färg på båda sidor. Tajma med pastakoket och ostsåsen med grönsaker.

Vispa ihop grädde och crème fraiche i en traktörpanna eller gryta. Värm upp tills det kokar lite grand och sänk sedan värmen innan du blandar ner ostbitarna tills de har smält. Vänd ner grönsaker och svamp i ostsåsen. Smaka av såsen med svartpeppar och eventuellt lite salt, men såsen har redan mycket sälta tack vare osten så var försiktig... Blanda den kokta pastan med såsen direkt i traktörpannan/grytan. Servera med färsbiffarna.

Hojta gärna till om det ser ut som att jag har missat något moment - det var några stycken :-)



Jag valde snackspaprika den här gången. En röd och en orange. Pilla bort skalen försiktigt om du använder snackspaprika. Paprikaköttet (om man kan säga så) är inte lika tjockt som på vanlig paprika så det kan lätt gå sönder när du skalar dem.

Squashen kan du steka på lite längre än aubergineskivorna, den är fastare medan aubergineköttet är ganska mjukt absolut inte ska stekas lika länge. Bara tills skivorna får lite färg.

Här är det mesta förberett som ska ner i ostsåsen se'n. Aubergine, squash, lök och champinjoner. Det gör inget om grönsaker och svamp kallnar efter att du förberett klart. Det värms ju upp i såsen igen!

När du har kokat upp grädde och crème fraiche och sedan smält osten däri, då ska grönsakerna ner i såsen och sedan  blandar du pastan direkt i samma panna som du har gjort såsen i. Vänd runt ordentligt!


Svartpeppra gärna lite extra på tallriken och servera med eller utan färsbiffar eller något annat protein.

För övrigt hoppas jag kunna komma igång med träning snart igen efter influensan. Lite hosta sitter i och jag är trött men så kan det va'. Det är väl bara att ta tag i det men jag kan erkänna att jag är lite av en latmask. Fast inte alltid. Det beror på vad det handlar om. Handlar det om att choppa upp grönsaker och förbereda andra råvaror till en god middag, då är jag allt annan än lat!

22 kommentarer:

  1. Åh det låter verkligen hur gott som helst!

    SvaraRadera
  2. Ojojoj, det här låter ju asgrymt! Ställ ner den här tallriken framför mig och jag slevar i mig direkt! Vi har också ätit färsbiffar ikväll. Det är så synd att vi inte ses till helgen, men jag hoppas att det kommer fler tillfällen. Många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så, att sleva i sig är det rätta ordet och det klafsar så härligt när pastan är så där härligt ihopblandad med en ostsås :-)

      Ja, det är verkligen synd. Det är mycket annat som kostar tid och pengar nu på vårkanten så jag blev tvungen att välja bort den här gången. Nästa gång blir det väl på Öland :-)

      Kramar!

      Radera
  3. Färsbiffar passar ta mig tusan till allt. Det här låter gottgott, även om jag är lite allergisk (ja, inte på riktigt allergisk alltså) mot aubergine som är minsta hård fortfarande... Den blir så besk då, tycker jag, hur mycket man än vattnar ur den... Nåväl, gott med grönsaker och ost är det i alla fall :D

    Hoppas influensan släpper snart, inte kul det där. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bland det bästa jag vet! Aubergine behöver verkligen tas om hand på rätt sätt för att inte smaka fel. Det kan verkligen smaka illa!

      Jag piggnar på mig så smått vartefter, men seeegt är det. Buhu.

      Kram!

      Radera
  4. Å, så gott! en krämig pasta längtar jag ofta efter. Blir sällan av. Ska köpa en bit gorgonzola och lägga redo i kylen. Svartpepparkvarnen är alltid med. Speciellt när det är pasta. Yammi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En krämig pasta är bland det bästa som finns. Gorgonzola törs jag inte använda. Då rynkar mannen på näsan... Cambozola som ändå är mildare är ett gränsfall. Svartpeppar däremot, det öser vi på båda två!

      Radera
  5. Vad underbart det ser ut! Måste provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderas verkligen att testas!

      Radera
  6. Jag funderar verkligen på att ta mig en kollovecka hos dig. ALLT du gör låter så attans gott att jag blir knäsvag. Lotta, du är bäst!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag är färdig med kolloveckor sen mina Barnens Ö-tider och ledare där :-) Men ett matkollo för matnördar som oss kanske inte vore så dumt! Fast då vill jag äta din mat :-)

      Kram!

      Radera
  7. Det finns ingen som får så sugen på pasta som du! Nääär bjuder du? ;)
    Hade grönsakshackning varit lika muskelbyggande och konditionsbjudande som träning - jävvlar vad vi hade varit vältränade då! KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch :-) Ja, det är väl snart dags igen att krubba ihop så det får jag fnula vidare på. Göteborg på försommaren kanske kan va nåt!

      Det är himla orättvist att köksslitet inte har någon muskel- eller konditionseffekt! Men smaklökarna är i bra form :-)

      Kram!

      Radera
  8. Ser jätteläckert ut! Ostsås liksom, funkar alltid. Tycker också att det räcker med grönsakerna men du är snäll som steker biffar till mannen. Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostsås är nog bland det bästa jag vet :-) Och färsbiffar ska erkännas... Så det är ju inte bara till mannen jag gör dem men han kan ju få tro det :-)

      Kram och trevlig helg!

      Radera
  9. HJÄLP vad gott! Allt med cambozolaost, alltså. Mmmmm. Hoppas du har en superfin helg! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen - bra beskrivning :-) Tack detsamma även om bara söndagskvällen återstår av helgen. Kram

      Radera
  10. Och jag tillhör ju som du vet dem som gärna ätit grönsakerna i den goda såsen och biffarna till. Det ser verkligen ljuvligt gott ut. Grillade paprikor är så gott som smaksättning.
    Det där rackans virusen ställer till en hel del. Det är först denna veckan som jag känner mig helt i form för träning igen. Och då är det snart två månader sedan jag var sjuk. Vårluften ger lite välbehövlig energi.
    Ha en fin vecka. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, känner dig :-) Att grilla paprikan själv är ju faktiskt inte så blodigt så det måste jag göra oftare...

      Aj, aj vad länge du har dragits med virus... Jag hostar fortfarande och är snuvig, trött och hängig så det är väl bara att gilla läget och inse att det kan ta ett bra tag till. Självklart kommer vårluften hjälpa till - det ser verkligen lovande ut till påskhelgen med sol och härligt väder!

      Detsamma till dig - kramar!

      Radera
  11. Svar
    1. Tack, Nadja! Bland det bästa jag vet - färsbiffar och krämig pasta!

      Radera