måndag 18 mars 2013

Krämig lövbiffsgryta med paprika och lök


På min meny står just nu Theracough, Nasoferm, Treo och jag dekorerar med pappersnäsdukar. Men det hade kunde varit värre, mycket värre så jag ska inte klaga och lägga ner mer tid på att berätta om min fysiska status. Över till något trevligare - en krämig lövbiffsgryta som min fina mamma brukar göra.

Rätten är lite Stroganoffinspirerad och här har vi både grädde och crème fraiche i såsen. Paprikapulvret sätter mycket av karaktären och för att få ut mesta möjliga smak är det viktigt att fräsa paprikapulvret en stund. Det räcker fint med paprika och lök men champinjoner skulle nog passa fint också. Mängden gul lök kan du lätt öka på lite mer också. 

Lövbiffen behöver upp till en timme på sig att bli riktigt mör. Servera med tagliatelle, ris eller potatis och lite grönt - eller för all del rött! Tomater till exempel...

Det här behövs till 4 portioner (och en matlåda)
500 g lövbiff, strimlad
1 stor gul lök, hackad
Smör
1 burk crème fraiche - lättvarianten funkar
2 dl vispgrädde eller mellangrädde
2 msk vetemjöl
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk paprikapulver
En gnutta socker, ca en 1/2 tsk
Några droppar kinesisk soja
1 röd paprika, skuren i bitar
1 grön paprika, skuren i bitar
Salt, svartpeppar

Fräs lövbiffen hastigt i smör på hög värme, krydda med salt och svartpeppar - flytta över till en gryta. Fräs löken i smör tills den blir glansig. Pudra över paprikapulvret och fräs en liten stund till utan att löken tar färg. Över till grytan. Tillsätt crème fraiche och hälften av grädden (1 dl). Låt koka upp och dra sedan ner värmen lite grand. Blanda vetemjölet i den andra decilitern grädde och blanda ner i grytan. Blanda i tomatpuré, socker och lite soja. Låt småputtra minst 45 minuter, upp till en timme om det behövs för att köttet ska bli mört. Smaka av med salt och svartpeppar. Fräs paprikan lite snabbt i smör och blanda i grytan så att den får puttra med ungefär fem minuter på slutet, när köttet börjar bli klart. 




Är man sjuker med något som smittar ska man inte fibbla i köket. Älskade Mannen rycker in och tar hand om den biten. I helgen gjorde han en jättegod kycklinggryta med massor av paprika och rejält sting av cayennepeppar. Kryddstarkt är tacksamt när en täppt näsa dödar nästan all förmåga att känna smak. Vi kommer att göra kycklinggrytan fler gånger, helt klart. Därför återkommer jag till den när det finns bilder till också. 

Till dess föreslår jag att du testar den här grytan, det är ju inte vår riktigt än om någon skulle ha missat det, så grytorna behöver vi ju inte lägga åt sidan helt och hållet :-)


18 kommentarer:

  1. Härligt att mannen rycker in i köket! Snygga bilder på grytan har du fått till :)

    Värst vad du är sjuker hela tiden, inte bra - inte bra alls. Krya på dig, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är en klippa!

      Inte bra alls, det suger energi som jag behöver så väl till så mycket annat...

      Tack och kram tillbaka!

      Radera
  2. å det ser gott ut
    Behöver nya recept på lövbiff...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En rätt där lövbiff passar toppen, så spara!

      Radera
  3. Älskar stroganoff och denna smakvariant med lövbiff låter jättegod!

    Det verkar vara hemsk hostigt och snuvigt överallt i Sverige just nu - önskar dig och alla andra att det snart är över och att vi kan njuta av våren!

    Skickar samtidigt hälsningar från Fehmarn, där det började snöa i morse ihop med en liten trevlig vinterstorm med påföljd att det var höga snödrivor här och var... på onsdag är det vårdagjämning, men det blir nog förr att fira lillelördag ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegott är det garanterat!

      Det är verkligen så, varannan människa är drabbad men det ger sig ju. Snart hoppas jag..

      Snö har vi fått här också nu, rätt rejält också. Förhoppningsvis blir det sista slängen av snö, då är det OK!

      Radera
  4. En stroganoff tackar vi ju inte nej till, väldigt gärna med lövbiff i.

    Helt perfekt med kryddstark mat när man är så bonnaförkyld (bottenförklyld) som du tydligen är, då kan man i alla fall ana en liten smak... Bra att mannan också hittar runt i köket:)

    Ta nu och fortsätt kurera dej så du piggnar till,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan föredra tunn lövbiff många gånger faktiskt före tjockare köttbitar så jag gillar verkligen detta!

      Han är min hjälte, Mannen. Idag kände jag faktiskt av smaken på det han lagade och jättegott blev det. Måste faktiskt bjuda på det här, ett inlägg är på G - bara en sån sak - ett tecken på återhämtning :-)

      Tack till er och kramar!

      Radera
  5. Oh, så gott det låter med lövbiffsgryta! Mums!
    Krya på dig!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. På riktigt mums!

      Tack och kram!

      Radera
  6. En skvätt soya i också så är lyckan total ;) Looking great vännen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, då! Missade jag sojan? Så blir det när mamma ska återge ingredienser. Just den här typen av såser brukar hon alltid runda av med soja så jag lägger till det :-)

      Kram till dig!

      Radera
  7. Det finns mat jag glömmer bort. Lövbiff är en sak. Och Stroganoff en annan. Why oh why?! Tack för påminnelserna!
    Hoppas mannens mat gör susen och skrämmer bort alla sjukdomar snaaaart. Krya på dig och tack för dina alltid så fina kommentarer hos mig. Den värmer ett russin-hjärta ska du veta.
    KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom igen om tio år och se hur mycket du glömmer då - oahaha :-) Jag får väl ställa upp då också och påminna!

      Mycket bättre idag tack och lov men lite darrig på benen är jag alltid.

      Med rätt inspiration kan det ju inte bli annat än bra kommentarer jö, man får det man förtjänar liksom :-) Russinet ska ha det varmt i hjärtat.

      Kram!

      Radera
  8. Å, din stackare, jag kämpar med min förkylning sedan förra måndagen, hua, fast... jag är ju inte döende (som min pappa skulle ha sagt)! Krya på dig nu! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men! Du också! Och Remsan har haft sitt också, med bihåleinflammation också. Huga. Det var ett tag där när det var riktigt illa. Hoppas det nu inte blir segdraget med hosta för oss. Jag hör kollegor rossla och ha sig sedan flera veckor tillbaka. Usch!

      Tack och kram!

      Radera
  9. Vad härligt det ser ut! Jag gillar strimlad lövbiff :) Jag har en vegetarisk utmaning på min blogg och på WWF:s hemsida just nu :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strimlad lövbiff är tacksamt, hellre det för mig än stora köttbitar... Låter spännande med vegetarisk utmaning. Det ska jag kolla in!

      Kram!

      Radera